Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Tabula, a felemelő társ

Központ június 20, 2012 Társadalom

TabulaTabula, a felemelő társ

– Beszélgetés László Tünde igazgatónővel –


– Mikor indult útjára a Tabula?

– A Tabula Oktatási Központ 2002-ben indult, 2005-től a fő tevékenysége a felnőttoktatás. Célkitűzése a közösség életminőség- javításának segítése, felhasználva a hagyományos és innovatív képzési tapasztalatot, tudást. Fejlesztve ez által az emberek személyiségét, az egyén és a társadalom javára, így biztosítva az esélyegyenlőséget mindenki számára. Az oktatási központ elsősorban Erdélyben, de országos és kárpát-medencei szinten is tevékenykedik.

 

– Milyen képzések folynak napjainkban az oktatási központban? Melyik a legkeresettebb kurzus?  Milyen nyelven történik a képzés?

– A munkaerőpiac gyors változásával, a szakmai mobilitás megnövekedésével lépést tartva, felnőttképzés keretében indítjuk az Oktatási-, Kutatási-, Ifjúsági-, és Sportminisztérium, valamint a Szociális-, Családügyi-, és Munkaügyi tárca által elismert tanfolyamokat magyar nyelven. Elméleti és gyakorlati képzéseink a következők: szakács, pincér, virágkötő, otthoni idősgondozó, épület- és járműtakarító, turisztikai panzió adminisztrátor, számítógép-kezelő, könyvelő, kommunikáció angol nyelven, menedzser asszisztens, projektmenedzser. Az utóbbi időben a felnőttképzés iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ezért igyekszünk a munkaerőpiac által igényelt szakmákban akkreditációt szerezni a képzési programokban.

– Kb. hány ember szerzett eddig összesen oklevelet a Tabulánál? Az oklevelek mennyire segítik hozzá a végzőst az elhelyezkedéshez?

– 2012 júniusáig 1250 hallgató iratkozott fel képzéseinkre, amelyből 1100-an átvették már a szakminisztériumok által elismert oklevelet, amely egyébként az Európai Unióban is elismert. A hallgatók kérésére az Europass keretrendszerbe illeszkedő bizonyítványt állítottunk ki, melynek segítségével elfogadhatóbbá válik külföldön a megszerzett képesítés. Az akkreditált oklevél elismert garanciája annak, hogy tulajdonosa rendelkezik azzal az elméleti és gyakorlati tudáshalmazzal, amely az adott szakma sikeres gyakorlásához szükséges. Ez által tulajdonosát versenyelőnybe juttatja a hazai, kárpát-medencei és Európai Uniós munkaerő-piacon egyaránt.

– Tartják-e a kapcsolatot a régi diákokkal? Figyelik-e a további pályájuk alakulását?

– A korábbi végzős hallgatóink számára teadélutánokat rendezünk. Ilyenkor az oktatók találkoznak azokkal, akiket tanítottak, a régi hallgatók tájékoztatnak, hogy a tanfolyam elvégzése után sikerült-e vagy sem elhelyezkedniük a szakmában. Nagyon sok volt hallgatónk külföldön hasznosította tudását. Terveink szerint hamarosan megújítjuk a weblapunkat. Az új internetes honlap a jegyzetek és információk gyűjtőhelyévé, valamint a folyamatos kapcsolattartás eszközévé válik. Interaktív felületet biztosítunk az oktatók és hallgatók számára, a hallgatók online tarthatják a kapcsolatot a tanárokkal és az oktatási központ irodai munkatársaival egyaránt.

– Tudom, hogy részt vettek az „iskola másként” programban. Mennyire volt ez sikeres? Milyen előadásokat, képzéseket tartottak?

– Az „iskola másként” program keretén belül a Tabula Oktatási Központ az Ákosfalvi Általános Iskolával működött együtt. 2012 április 2–6-a között az ákosfalvi diákoknak mandala-festő és rovásírás programot szervezett. A mandala-festés egy művészi alkotás, amely ugyanakkor csapatmunkát igényel, és spirituális felemelkedést biztosít. A rovásírás és rovásemlékek ismertetésével igyekeztünk felkelteni az érdeklődést ősi kultúránk ezen elfelejtett és mellőzött része iránt.

– Mik a jövőbeni terveik? Milyen új tanfolyamokat készülnek szervezni, indítani?

– A legfontosabb tervünk az, hogy úgy végezzük a munkánkat, hogy ismertek és elismertek legyünk. További jövőbeni terveink közé tartozik a felnőttoktatási európai uniós források megpályázása, és lehetőségek szerint hálózatban dolgozni. Ugyanakkor szeretnénk a közeljövőben egy olyan szaktanfolyamot indítani, amely során a logisztika keretében dolgozó szakembereket képeznénk ki.

– Mit tart az eddigi legnagyobb sikerének?

– Minden eddigi eredményt sikernek könyvelek el. De talán az a legnagyobb megvalósításunk, hogy a képzések mellett számos fejlesztési programot dolgoztunk ki és viteleztünk ki. Néhányat ezek közül felsorolnék:

–    2008 októbere és 2009 májusa között az „Egységes erdélyi felnőttképzés a kárpát-medencei hálózatban” című projektben a Sapientia Alapítvány irányításával, a Tabula partnerként vett részt és 25 személy részére projektmenedzser képzést, valamint 20 személy részére otthoni idősgondozó képzést biztosított.

–    2009 októbere és 2010 májusa között a „Humán erőforrás fejlesztés Székely Mezőség térségében” című pályázat keretén belül turisztikai panzió adminisztrátor-képzést vállaltunk fel 20 személy számára a Szülőföld Alap Iroda támogatásával.

–    2010 szeptembere és 2011 májusa között a Szülőföld Alap Iroda támogatásával „Önkormányzati tréning” című pályázatot valósítottunk meg 50 résztvevő számára.

–    2012 júniusa és 2013 júniusa között a Tabula a ROSE (Romanian Ornamental deSign Experience) című Gründtvig műhelyfoglalkoztatást valósít meg Marosvásárhelyen – a virágok városában – amelyre 15 meghívott érkezik öt különböző országból.

–    2011 január és 2013 december – az oktatási központunk partnerként megnyerte a HEFOP 2007–2013 pályázatát „Támogatott Foglalkoztatás Hatékonysága” (Az értelmi sérült személyek integrált módszerrel való szakmai felkészítése és támogatott foglalkoztatása.) címmel, amely az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával jött létre.

– Van-e mottója, vezérgondolata, ami az életben, munkájában irányíja és erőt ad a kitartásra, a folytatásra?

– A Tabula Oktatási Központ mottója: „Tabula, a felemelő társ.”

Életem és munkám vezérgondolatának viszont a következő Goethe idézetet tekintem: „Bárminek, amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá. A merészségben zsenialitás, erő és varázslat található.”


Share Button
Ennyien olvasták: 492

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.