Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Tatarozzák az “Illyés-kastélyt”

Központ május 22, 2014 Társadalom

Tatarozzák az “Illyés-kastélyt”

kast

A tavalyi év derekától Székesre látogatóknak, vagy itt áthaladóknak feltűnhetett, hogy az Illyés-kastély tetőszerkezete lekerült a helyéről. Valószínűleg felújítják az épületet.

Székes Marosvásárhelytől 12 kilométerre fekszik a Dána-patak völgyében. Hajdan kisközség volt, ma közigazgatásilag Nagyernyéhez tartozik. A kommunista időszakban a falu lakóinak jó része Marosvásárhelyre, Marosszentgyörgyre vagy más helyre költözött, így a törzsgyökeresek száma igen megcsappant. 1990 után főleg marosvásárhelyi értelmiségiek vásároltak Székesen házakat, telkeket, akik inkább csak hétvégi vagy nyári lakói a településnek. A falu igen vonzó, a kikapcsolódásra, nyugalomra vágyóknak: közel a város, alig van autóforgalom, csend van, tisztaság, csodálatos természeti környezet.

Látványosságok sora Székesen

A múlt iránt érdeklődőknek is látványosságok egész sorát kínálja a kis település: a régi templom helyére 1818-ban épült újabb istentiszteleti hajlék tornya messzire ellátszik. A harangok, a kegyszerek, a klenódiumok, az úrasztali terítők, a templom falára szerelt táblák sok érdekes információval szolgálnak az érdeklődőknek. A parókia épülete is több mint 150 éves múltra tekint vissza. A település újabb házai közt még megtekinthető az a tucatnyi 19. század végén vagy 20. század legelején épített filagóriás, tornácos lak, amely a hajdani gazdák rátermettségére, sok évszázados tapasztalaton alapuló életvitelére utal. A temetőbe látogatók számára is élményt nyújthat a rendezett, gondozott környezet, a régi síremlékek, az Illyés Lajos birtokos-patrónus emlékére állított díszesen faragott kopjafa. A falu központjában néhány éve emelt gróf székesi Bercsényi László szobor is a látványosságok sorát gazdagítja.

Az udvarháznak történelme van

De talán a legelső épület, ami felől a tájékozottabb látogatók érdeklődnek az az “Illyés-kastély”. Az épületnek történelme, története van, és ez addig folytatódik, amíg a falak állnak. A falu múltja iránt nem közömbösöket mindig fogja érdekelni az udvarház sorsa, akárhány tulajdonost is váltson. Mert tulajdonképpen udvarházról van szó, amit a helyiek nagy mérete miatt neveztek és neveznek kastélynak. Az udvarház a református templom tőszomszédságában áll vastag törzsű, évszázados fákkal körülvéve, melynek helyén a szájhagyomány szerint a Bercsényi családnak volt kastélya. A Bercsényiektől több generáció után a sófalvi Illyés család örökölte a székesi birtokot, így később ők építettek ide udvarházat. Keresztes Gyula műépítész a következőképpen mutatja be az épületet: „Az Illyés család udvarháza az említett kastély helyén áll, melyet nagy méreténél fogva a helybéliek most is kastélynak neveznek. Illyés István udvarháza földszintes, de a lejtős terep előnyét kihasználva, részben alápincézett. Házasság révén az udvarház, női ágon, Zeno Vancea zeneszerző tulajdonába került. Az államosítás után a belsőben átalakítást, a homlokzaton karbantartást végeztek.” A második világháború után az épületre a román állam tett kezet. Iskolát szerveztek benne, majd kisipari szövetkezet használta. Az 1990-es években visszakerült a jogos tulajdonosok birtokába, akik eladták egy vállalkozónak.

Elpusztult és felújított épített örökség

Az erdélyi kastélyok, udvarházak épített örökségünk részét képezik, mégis nagyrészük az enyészet martalékává válik. Keresztes Gyula műépítész 1995-ben kiadott Maros megyei kastélyok és udvarházak könyvében 15 elpusztult kastélyt sorol fel megyénkben. Ez a szám azóta sokat változott. De nem csak Maros megyében, hanem egész Székelyföldön, egész Erdélyben. Sajnos épített örökségünk, mely hosszú idejű ittlétünk igazolja, lassan martalékává válik az éghajlat viszontagságainak, az emberi gonoszságnak, nemtörődömségnek. Negatív példaként említhetjük a koronkai vagy a nagyernyei kastélyokat. Van azonban jó példa is, mint például az ugrai vagy a gernyeszegi kastély esete, ahol sikerült megtalálni a módot az épület felújítására, vagy sikerült rendeltetést találni azoknak. Jó hír az is, hogy a marosszentgyörgyi kastély a helyi önkormányzat kezébe került és tervezik a felújítását, mint ahogy az is, hogy a jelek szerint a székesi udvarház is új „ruhát” kap.

A Maros megyei műemlékek lajstromában a marosszentgyörgyi Máriafi kastély szerepel, a nagyernyei Bálintitt kastély és a székesi Illyés udvarház nem. Hegedűs Csillát, a Kulturális Minisztérium államtitkárát arra kértük, ismertesse, milyen körülmények közt lehet felújítani egy kastélyt vagy udvarházat, hogyan rendelkeznek erről a jelenlegi törvények. Megtudtuk, hogy a műemléknek nyilvánított épületeket a 422/2001-es törvény előírásai alapján lehet tatarozni. Ez a törvény szigorúan előírja azokat a feltételeket, amelyeket szigorúan be kell tartani. Azok a kastélyok, udvarházak, amelyeket nem soroltak a műemlékek közé, az 50/1991-es törvény 2014-ben aktualizált változatának előírásai szerint újíthatók fel.

Share Button
Ennyien olvasták: 972

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.