Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Telefonhívásra ingyenes gombavizsgálat Marosvásárhelyen

Központ június 26, 2014 Társadalom

gombaTelefonhívásra ingyenes gombavizsgálat Marosvásárhelyen

A Málnássy László Gombászegyesület (MLG) 2005-ben alakult mint a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület Maros megyei kirendeltsége. 2009-ben vált önállóvá, civil szervezetté, de továbbra is a sepsiszentgyörgyi egyesület tagja maradt. A gombászegyesület megalakulásának célja a gombák és a gombászat népszerűsítése, a mérgező gombák széleskörű ismertetése a toxikózisok elkerülése érdekében – tudhatjuk meg a MLG honlapjáról. Málnássy Andrást, az MLG elnökét arra kértük, ismertesse olvasóinkkal, milyen gombák gyűjthetőek az év ezen időszakában, hol nem ajánlatos gyűjteni, milyen veszélyek leselkednek a laikus gyűjtőkre, és hogyan lehet a szedett gombát ellenőriztetni.

Az egyesület igen aktív tevékenységet folytat: havonta legalább egy közös, nyílt gombásztúrát szervez Maros megye területén, ahol a begyűjtött gombákból kiállítást helyeznek közszemlére, és nyomatékosan felhívják a figyelmet a gombamérgezés veszélyére. Az egyesület tagjai rendszeresen részt vesznek nemzetközi gombásztáborokban is. Több alkalommal indítottak fotópályázatot is, a 2011-es és a 2013-as Erdélyi Gombanaptárakat is például a pályázatra beküldött képek illusztrálják. Az egyesületnek nyolc tagja végzett gomba-szakellenőri tanfolyamot, majd tett sikeres vizsgát és szerzett bizonyítványt.

A nyári gombák nagy része már megjelent – tudtuk meg Málnássy Andrástól, a gombászegyesület elnökétől. Térségünkben ebben az időszakban csiperkék, galambgombák, őzlábgombák, galócák, vargányák, tinórufélék, korallgombák, tőkegombák, pöfetegek, valamint a keserűgomba, a rizike, a kenyérgomba, a rókagomba a májgomba és a pisztricgomba található meg a természetben. A szakember szerint a forgalmas utak, ipari létesítmények, benzinkutak mellett nem ajánlatos a gombagyűjtés, mert egyes gombákban felhalmozódhatnak a szennyező anyagok, mint például a nehézfémek, vagy a radioaktív anyagok.

A gyilkos galócát mindenkinek ismernie kell!

„A mérges gombákat csak tökéletes ismeretek birtokában lehet megkülönböztetni a hozzá hasonló ehetőktől – hívja fel a figyelmet a gombaszakértő –, ugyanis ha nem ismerjük mindkét gomba jellegzetes bélyegeit, előfordulhat, hogy a laikus gombász az ehető gomba mérgező hasonmását teszi a kosárba. Gombáskönyvek tanulmányozása és sok gyakorlat szükséges. A gyilkos galócát mindenkinek ismernie kell! A leghelyesebb, ha gomba-szakellenőrrel vizsgáltatjuk meg gombáinkat. Az ajándékba kapott és az útszélen vásárolt árut is ajánlatos átvizsgáltatni. Gomba-szakellenőreink elérhetősége megtalálható a honlapunkon. A piaci árusítás és  gombavizsgálás még nem engedélyezett az erre vonatkozó törvény hiányosságai miatt, ezért telefonhívásra ingyenes gombavizsgálást végzünk, helyszín-megegyezés alapján.” További információt a http://www.mlgmv.ro/ honlapon találnak.

Arra a kérdésünkre, hogy ki lehet tagja gombászegyesületnek, Málnássy András elmondta, hogy az MLG-nek minden természetbarát tagja lehet, korra, nemre, foglalkozásra, nemzetiségre, gombaismereti felkészültségre való tekintet nélkül. Egyedüli kitétel, hogy beszéljen magyarul is. „Ez nincs benne az alapszabályzatban, amit a honlapunkon, az Egyesületünkről rovatban lehet olvasni. Az MLG havonta szervezett, nyílt gombásztúráinkon minden érdeklődő részt vehet, nem kell egyesületi tag legyen. Mindenkit szeretettel várunk” – tette még hozzá a gombászegyesület elnöke.

Share Button
Ennyien olvasták: 796

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.