Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Teljes káosz a kisdiákok új ábécéskönyvei körül

Pál Piroska október 23, 2014 Társadalom

Hol volt, hol nem volt…

Totális a fejetlenség az első és második osztályos kisiskolások tankönyveivel kapcsolatban. A diákok könyvek nélkül kezdték a tanévet, ám most már van régi tanterv alapján készült régi tankönyv és régi tanterv alapján készült utánnyomott tankönyv is. Az új tanterv alapján elkészített – digitális és nyomtatott formában is megjelenő – tankönyveket pedig keddig volt idejük tanulmányozni a pedagógusoknak, és szerdáig kellett leadniuk a rendelést. Ám, hogy azokat mikor vehetik kézbe a diákok, egyelőre nem tudni.

magyartankonyv

 

Fejes Rékától, az elemi oktatásért felelős tanfelügyelőtől megtudtuk, hogy a zűrzavar tovább fokozódott, ugyanis miközben a kiadóktól kezdtek megérkezni az utánnyomott régi tankönyvek, az oktatási tárca közzétette az új tanterv alapján készült könyvek elektronikus változatait, a magyar anyanyelvű diákok esetében azonban mostanáig csak az első osztályosok román és magyar tankönyveit hagyták jóvá, mindkét tantárgyból két-két változatot, amelyek közül a pedagógusoknak kell választaniuk.

Fejes Réka elzárkózott attól, hogy az új tankönyvekről, azok tartalmáról véleményt mondjon, arra hivatkozva, hogy nem szeretne egyetlen iskolát vagy pedagógust sem befolyásolni a választás folyamatában, hisz minden tanítónak joga van ahhoz, hogy eldöntse, melyik tankönyvből szeretné tanítani a kisdiákokat. „Minden pedagógust arra kértünk, alaposan tanulmányozza a magyar és a román ábécéskönyvet, és saját belátása szerint válasszon. A rendelések nagyrésze már keddig megtörtént, a szerdai határidőig remélem, minden oktató és tanintézmény meghozta a legmegfelelőbb döntést” – nyilatkozta lapunknak Fejes Réka.

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta, ami az új tankönyvek tartalmát illeti, úgy véli, azok valószínűsíthetően korszerűbbek, de szakvéleményt nem mondhat. „Bár tartózkodások lesznek, hisz az újdonságot sokunk fenntartásokkal fogadja, én úgy vélem, nagy szükség volt a frissítésre, a tankönyvek és oktatási módozat modernebb változatára” – állítja.

Azt is megtudtuk, hogy a megyében olyan tanintézmények is működnek, ahol a régi tankönyvekből is nagy a hiány, így rendeltek azokból az új könyvek megérkezéséig, és kezdetben azokból tanulnak  majd, mert ezeket már a héten kézbe vehetik a kisdiákok. Ez alól kivételt képez a magyar elsőosztályosok számára íródott román ábécéskönyv, amely csak hétfőn kerül az iskolapadokra. Továbbá azt is hozzátette a főtanfelügyelő-helyettes, hogy minden iskola határidőig leadta a rendelést az új – digitális és nyomtatott – tankönyvekre.

A digitális tankönyvek fogadtatása

Arról, hogy a diákok, oktatók és szülők miként fogadják majd a digitalizált tankönyveket, Fejes elmondta, hogy ez újdonságnak, egyfajta kísérletnek számít, amivel meg kell barátkoznia mindenkinek. „A digitális könyvek alkalmazása nem éppen egyszerű, meg kell tanulni a használatát, viszont úgy vélem, elsősorban az új, nyomtatott tankönyvek érkezése a legfontosabb. Utána természetesen a digitális könyveket is be kell iktatni a tanításba, ahol lehet” – tájékoztatott.

Illés Ildikó szerint a digitális könyvek kétféle fogadtatásban részesülnek majd: a tanulók egy része örülni fog neki, a másik része meg idegenkedni fog tőle. „A kisdiákokkal általában a szülők is foglalkoznak, a házifeladatokat otthon együtt oldják meg, viszont biztosan vannak olyan szülők is, akik nem birtokolják a digitális eszközök használatához szükséges tudást, vagy elszigetelt falvakban nem állnak rendelkezésre a számítógépek. Ők később iktatják majd be az újszerű formát a tanításba, tanulásba” – fejtette ki.

Mikor vehetik kézbe a diákok az új könyveket?

Fejes Réka és Illés Ildikó is egyetértett abban, hogy ez még a jövő titka, de a minisztérium szerint „minél hamarabb” el fogják küldeni az új könyveket, hogy mikor, azt senki sem tudja megmondani.

Jó az új tankönyv, de érkezésének ideje kérdéses

Molnár Erika, a 7-es Számú Általános Iskola első osztályt oktató tanítónője elmondta, hogy jóknak tartja az új tankönyveket, amelyekkel az oktatást korszerűsíteni tudják.  „Az általam választott ábécéskönyv a réginek egy átdolgozott, kiegészített formája, szerintem megfelel a célnak, és követi az új tantervet. Pozitív fejlemény, hogy az eddig megjelent tankönyvek – az elsőosztályosok román és magyar nyelvű ábécéskönyve is – digitalizáltak, főleg a benne szereplő feladatok és gyakorlatok, amelyekkel színesebbé, érdekesebbé lehet tenni a tanórákat, nem beszélve arról, hogy a 21. századi gyereket fel kell készíteni az információs társadalombeli elvárásokra” – véli a tanítónő.

Arra a kérdésünkre, hogy az iskolákban hogyan vélekednek az új tankönyvek megérkezésének időpontjáról, Molnár Erika azt hangsúlyozta, hogy optimistán tekint a jövőbe, és úgy gondolja, a megrendelés és a nyomdába kerülés után máris, azaz egy hónapon belül kézhez kaphatják azokat. „Viszont olyan szóbeszéd is szárnyra kapott, hogy az idén egyáltalán nem jutnak el hozzánk a könyvek. Hogy az idei naptári év vagy tanévről beszéltek, nem tudni. Mindenképp, amíg az újak megérkeznek, addig a régiekből tanulunk, ám az új tanterv szerint íródott munkafüzetekkel egészítjük ki az oktatást” – szögezte le Molnár Erika.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 597

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.