Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Térkép: Itt van nő- és férfihiány a világon

Központ augusztus 19, 2015 Társadalom

Vannak országok, ahol megdöbbentően kevés a nő, másutt éppen fordítva: a férfiak száma csökkent le kritikus mértékben. Az erről szóló friss térképet tegnap tette közzé az amerikai statisztikai kutatóintézet, a Pew Research.

terkep
A volt Szovjetúnió területén például férfiakból van hiány. Lettországban 100 nőre 84,8 férfi jut, Litvániában 85,3. Oroszországban és Fehéroroszországban 100 nőre 86,8 férfi jut, Észtországban ennél kicsit jobb a helyzet. Égető a férfiak hiánya Ukrajnában és Örményországban is. Magyarországon sem könnyű a nőknek, 15. helyen áll férfihiány szempontjából az ország, az arány 100 nő/90,8 férfi. A világon a legrosszabb helyzetben – ebből a szempontból legalábbis Martinique van, ott ugyanis 100 nőre csupán 84,5 férfi jut.

Minél sötétebb kék árnyalatú egy ország, annál nagyobb ott a a férfihiány, és minél sötétebb barna, annál kevesebb a nő.

Ahol a férfiak vannak túlsúlyban, ott sem rózsás a helyzet. Az Emirátusokban 100 nőre 274 férfi jut. Ennek oka nyilvánvalóan az, hogy rengeteg vendégmunkás, idénymunkás dolgozik ott, javarészt persze férfiak. “A világ két legnépesebb országában, Indiában és Kínában a lánygyerek sokhelyütt csak teher, és több évtizede felborult már a nemek közötti egyensúly a lánymagzatok tömeges abortálása, a csecsemőgyilkosságok és a lányokkal, nőkkel való kegyetlen bánásmód miatt” írja a Feminfo. “Ázsiában körülbelül 100 millió nő hiányzik, mert a nőnemű emberek életét kevesebbre tartják a férfiakénál.” A világ átlaga a teljes népességből levezetve: 100/101,8, vagyis valamivel több férfi él a Földön, mint nő.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 672

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.