Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Tetőzik a Forgatag körüli szócsata

Központ július 28, 2016 Társadalom

Míg a hét elején, Dan Masca, a Szabad Emberek Pártjának (POL) elnöke Facebook-bejegyzésben kifejtette a véleményét, miszerint a Forgataggal túl bőkezűen bánna a polgármesteri hivatal, most Szigeti Enikő, a CEMO elnöke reagált a heves vitát kiváltó bejegyzésre, illetve saját, Forgataggal kapcsolatos álláspontját is nyilvánossá tette.

forgatag

Mint írja, Portik Vilmos, a Forgatag főszervezője, helyi ex-politikus szerint Dan Mașcă Facebook-bejegyzése „személyeskedés és nem méltó egy felelősségteljes politikushoz”.  „Én személy szerint egyetértek Dan Mașcă cseppet sem személyeskedő bejegyzésével, amelyben arról ír, hogy Portik Vilmos és társai a Forgatag szervezéséből szeretnék megélhetésüket, vagy annak egy részét biztosítani. Mi ezzel a gond, nem lenne az egyedüli személy, aki fesztiválszervezésből él meg? Végtelenül unom már, hogy ezt a Forgatag nevű üzleti vállalkozást foggal-körömmel kell védeni abban a városban, ahol Portik Vilmos jelenlegi fesztiválszervező, az Erdélyi Magyar Néppárt volt fizetett politikusaként – ígéretei ellenére – kvázi semmit nem tett le az asztalra, és erről nekünk meg kellene feledkeznünk, sőt, mindehhez nekünk tapsolni kellene, azért mert Portik és társai magyarországi adófizetők pénzéből évente megrendeznek a városon kívül egy nem túlzottan érdekfeszítő fesztivált. És mi van akkor, ha valakinek nem tetszik ez a program?” – fakadt ki Szigeti.

Továbbá azt is írja, hogy Portik Vilmos kollegája, szintén volt helyi EMNP-s politikus megkereste őt Facebookon, és közölte vele, hogy nem kellene kritizálja a Forgatagot, mert Forgatag szervezői szereztek neki fizetést ezelőtt három évvel. „Ez a kedves ember azt állította, hogy a szervezetünk javára 2013-ban a Forgatag tagjai le kellett mondjanak egy adományról, amelyet végül a CEMO kapott meg, mert az ex-politikus szerint a CEMO-nak a pénz „fizetésre kellett”. Ezzel a bizarr, személyeskedő és nagyon alantas üzenettel csupán annyi a bajom, hogy a közel 3 ezer eurós adományt nem fizetésre kaptuk, mindezt az adományszerződés, valamint az elszámolás alapján könnyen tudom bizonyítani, a pénzt az érdekérvényesítés ügyeink kivitelezésére kaptuk. Akkor az adományozóval tisztáztuk, hogy nem fogadhatunk el politikai elkötelezettséggel együtt járó adományt, és az illető egy szóval sem említette, hogy az adományt a Forgatag csapata kellett volna megkapja, talán nem is igaz, ki tudja eldönteni, hiszen ez az egész annyira alacsony, hogy már fájdalmas. Ezen a héten megkeresem az adományozó személyt és tisztázom vele ezt a történetet” – szögezi le a bejegyzésben a civil aktivista.

Szigeti úgy véli, hogy bár Portik Vilmos szerint Dan Masca személyeskedik, szerinte meg kollegája teszi ezt, aki szintén a Forgatag szervezőjeként és volt politikusként nem sokat tett a város magyar közösségéért. Azt írja, hogy ma bebizonyította, hogy a Forgatag szervezők borzasztóan kicsinyesek, ezzel egyidőben annyira nagyképűek, hogy azt hiszik, hogy ők Isten földi helytartói, és bárkinek beszólhatnak, ők döntik el civil jogvédő szervezetek munkatársainak fizetését (sic!) bárkivel személyeskedhetnek, viszont tükörbe nem kell nézniük. „Ők bárkivel közölhetnek bármilyen személyeskedő üzenetet, feléjük kritikát nem lehet megfogalmazni. Két olyan emberről beszélünk, akik velem ellentétben, nagyjából egész életükben magyarországi és kis mértékben romániai adófizetők pénzéből éltek, és akik szentül meg vannak győződve, hogy mindenki így él. Ezek az emberek beszélnek személyeskedésről és fenyegetnek engem, mert kritizálni mertem az általuk szervezett rendezvényt. Pfujj. Istenem, vajon mi van ennél lejjebb? Egy újabb Forgatag jövő évben?” – zárja sorait Szigeti Enikő.

POL-on belül sem egyöntetű a vélemény

Amíg Dan Masca szerint túl nagyvonalú támogatás lenne 150000 lej a Forgatagnak, a POL tanácsosai szerdai sajtótájékoztatójukon viszont „kiemelten fontos közösségi rendezvényként” jellemezték a fesztivált.

Portik álláspontja

Portik Vilmos egy helyi napilapnak elmondta: mint minden évben, idén is kérést nyújtottak be a polgármesteri hivatalhoz, amelyben bizonyos helyszínek biztosítását és anyagi támogatást kértek. Erre a kettős kérésükre nem kaptak még hivatalos választ, holott 28 nap múlva kezdődik az idei rendezvény. A főszervező Dan Masca Facebook-bejegyzését személyeskedésnek nevezte és egy olyan véleménynek, ami nem méltó egy felelősségteljes politikushoz. Ugyanakkor üdvözölte a POL-os tanácsosok támogatását.

Share Button
Ennyien olvasták: 2040

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.