Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Több mint 30 év után újra lesz magyar nyelvoktatás spanyol egyetemen

Központ november 25, 2015 Társadalom

Több mint 30 év után újra lesz magyar nyelvoktatás spanyol egyetemen, mert a madridi Universidad Complutensén a jövő tanévtől egy magyar nyelvi lektor is dolgozik majd – az erről szóló keretmegállapodást kedden írták alá az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Balassi Intézet képviselőivel a madridi magyar nagykövetségen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A magyar lektor feladata nemcsak a nyelv oktatása lesz, hanem a hallgatók bevezetése az irodalomba, a történelembe és a teljes magyar kultúrába – hangsúlyozta Carlos Andradas, a madridi egyetem rektora az MTI-nek. Mint mondta, bőven van mit tanulni, hiszen általában csak a leghíresebb írókat, Kertész Imrét, Márai Sándort és az egykori futball-legendákat ismerik a spanyolok, ha Magyarországról van szó.

Mivel a tantárgyat még nem hirdették meg, egyelőre nem lehet tudni az érdeklődő diákok számát, de a rektor szerint a madridi egyetem 8600 tanulója közül bizonyára lesz elég jelentkező.
A Magyarországon Erasmus-programban tanuló és Madridba visszatérő spanyol diákok érdeklődésére is számít Borhy László, az ELTE BTK dékánja, aki a szerződés aláírását követően elmondta: tapasztalatai szerint Magyarországot a spanyol egyetemisták egzotikus országként kezelik, épp ezért érdekes.

“A magyar lektori pozíció létrehozása megerősíti, hogy a magyar nyelvnek, a magyar irodalomnak helye van az európai kultúrában. Most Európa legnyugatabbi szférája felé sikerült a kapcsolatrendszerünket kiterjeszteni. Franciaországban már működnek lektorok” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez csak a kezdet, amit újabb oktatási megállapodások követhetnek a két felsőoktatási intézmény között.

Szabó Zsolt, a Balassi Intézet főigazgató-helyettese elmondta: a lektori poszt költségeit az intézet állja, a pozíció betöltésére nyílt pályázatot írnak ki a jövő év elején. A lektortól azt reméli, hogy fix pont lesz, munkáján keresztül további kulturális programok valósulhatnak meg, és szerepe felértékelődik, mivel Spanyolországban nem működik magyar kulturális intézet.

Benyhe István, a madridi magyar nagykövetség oktatásért és kultúráért felelős szakdiplomatája elmondta: három éve dolgoznak azon, hogy létrejöjjön a megállapodás. Az Universidad Complutensén már zajlik finn, litván, cseh, szlovák oktatás is, már csak a magyar hiányzott.

Felidézte, hogy több mint 30 éve nem volt magyar lektor spanyol felsőoktatási intézményben, utoljára Alcalá de Henares egyetemén lehetett magyart tanulni tantárgyként, de ez a képzés akkor a különböző egyetemi reformok áldozatává vált. Később rövid ideig a barcelonai és salamancai egyetemen is oktattak magyar nyelvet, de nem ilyen módon. Most a magyar egyetemi kreditet érő tárgy lesz – tette hozzá.

Győri Enikő madridi magyar nagykövet az aláírást megelőző beszédében kiemelte, hogy Magyarországon nagy tradíciója van a spanyol nyelv oktatásának, amelyet az egyetemi önálló szakokon kívül például az ország hét kéttannyelvű középiskolájában sajátíthatnak el a diákok.

Az adatok szerint a magyar középiskolákban összesen mintegy 10 ezer magyar diák tanul spanyolul. Az angol és német után a spanyolt tanulók aránya növekszik a leginkább.

Spanyolországban jelenleg egy államilag támogatott nyelvoktatási program keretében lehet magyarul tanulni, vagy nyelviskolákban és magántanárnál.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 521

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.