Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Üdítő letisztultság a vásárhelyi divatpiacon

Pál Piroska március 12, 2019 Társadalom

Maxin Emőke első saját ruhája egy iskolai jelmezbálra készült. Azóta számos alkalmi viseletet tervezett, ügyfelei elképzeléseit öntötte formába, több, saját kollekciója is megjelent, most pedig régi álmát váltotta valóra: különleges, egyszerű és elegáns menyasszonyi ruhákat dobott a piacra. Ezek üdítő ellenpólusai a szalonokban elérhető túldíszített, abroncsos ruháknak, a kényelmes, letisztult darabok igazán tükrözik Emőke alkotói stílusát.

Mióta foglalkoztat a ruhák, a divat világa?

Édesanyám varrónő – akitől rengeteget tanultam, és ma is nagyon sokat segít a terveim kivitelezésében –, így kiskoromban már láttam, miből áll egy ruha megvarrása. Iskolai farsangokra már magam terveztem, varrtam meg a jelmezeim, aztán később a ruháimat is varrtam. Véletlenszerűen csöppentem bele a divattervezés világába, az ismerőseim unszolására, akik kitartóan kérték, hogy számukra is készítsek ruhákat.

Mióta tekintesz erre munkádként?

Sosem kizárólag ezzel foglalkoztam, mert alkatomból kifolyólag aktív vagyok. Hobbiként fogtam neki ennek, jelenleg is akként tekintek rá, és a jövőt illetően is ezt tervezem. Ennek két oka van. Az egyik, hogy szeretek több lábon állni, másrészt, ezt annyira élvezem, hogy nem akarok a kliensek utáni vadászat taposómalmába belesétálni, mert akkor kiveszne a varázs az alkotásból. Szeretném, ha megmaradna ez az életem egy olyan részeként, amit imádok csinálni.

Hogyan határoznád meg a stílusod?

A krédóm az, hogy minél egyszerűbb, annál szebb. Klasszikus vonalvezetés, letisztult színek és minták jellemeznek leginkább, ezekben a ruhákban érvényesül igazán a nő alkata, nőiessége.

Kik képezik a célcsoportod?

Nincs meghatározott célcsoportom, de általánosságba véve azok a személyek jönnek hozzám, akik valami egyedit, mást szeretnének, mint, ami a boltokban kapható. Azt is hozzátenném, hogy a vélekedésekkel ellentétben nem mindig kerül többe egy általam készített ruha, mint egy tömeggyártott alkalmi viselet egy üzletben. Az tény, hogy időigényesebb, próbára kell járni, cserébe ebből csak egy készül, és az adott személyre tökéletesen illik.

Hogyan zajlik az alkotási folyamat?

Három pilléren alapszik ez. Az első a saját kollekcióm, ami én vagyok, ezzel kommunikálok kifelé, és erre jöhet vásárló. A második a klienseim, akik konkrét elképzeléssel fordulnak hozzám, és azt kivitelezem. A harmadik része pedig stílustanácsadásért jön, velük sokat kommunikálok, igyekszem megismerni a stílusukat, életvitelüket, és úgy alakítjuk ki közösen a ruha tervét.

Múlt hónapban jelent meg első menyasszonyi ruha kollekciód, amely hasonlóan korábbi munkáidhoz az egyszerűbb stílust képviseli, a fősodrú trendekkel ellentétben. 

Ezzel egy nagyon régi álmom vált valóra, nehéz munka volt, de élveztem minden percét. Ami a trendeket illeti, tájainkon a legtöbb leendő menyasszony a nagyon díszített, hercegnős stílusú ruhákat keresi, ezzel is magyarázható a város ruhaszalonjainak kínálata. Viszont az elmúlt években kialakult egy reális kereslet az egyszerű ruhákra, többek között a külföldi, közismert személyek – Kate Middleton, Meghan Markle – hatására, akik a nagy napon a puritánabb stílust választották. Ezt az igényt szeretném én kielégíteni, és örülök neki, hogy frissen megjelent menyasszonyiruha-kollekcióm nagyon pozitív visszajelzéseket kapott.

Marosvásárhelyen meg lehet élni ebből a fajta munkából?

Ha kíméletlenül őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy nem, legalábbis az én stílusomban az alkotás nem mindig kifizetődő. A közízlés és a többségi igény nem mindig találkozik az én letisztult, minimalista kínálatommal. Másrészt Vásárhely kisváros, és sokan a készen megvásárolt ruhákat részesítik előnyben. Szerencsére, mint említettem, nem csak erre az anyagi forrásra támaszkodom.

Hogyan vélekedsz a marosvásárhelyi divatról? Merészek vagyunk, vagy inkább unalmasak?

Nem jellemző ránk a kísérletezés, visszafogottak vagyunk, inkább maradunk a jól bevált, konzervatív daraboknál, párosításoknál. Ez leginkább a kisvárosias jellegből, mentalitásból adódik, és sosem leszünk annyira trendkövetők, mint Milánó, de akár Budapest vagy Kolozsvár. Viszont ez nem föltétlenül baj.

Melyek azok a 2019-es trendek, amelyeket tetszenek neked, és mi az, ami előtt értetlenkedve állsz?

Az év színeként a Pantone a korallt választotta, ami nekem nagyon tetszik, igazi vibráló szín, talál a nyárhoz. Továbbra is divatos a fehér, ami személyes kedvencem. Trendinek számítanak a nagy logókkal ellátott polók is. Ami számomra értelmezhetetlen, az a hosszú szárú, frottírhatású retro zokni.

Tehetség, kitartás vagy jó kapcsolatok a legfontosabb összetevője a siker elérésének?

Szerintem a legfontosabb minél egyértelműbben üzenni, hogy ki is vagy te, mit képviselsz. Illetve az sem mellékes, hogy nagyon szeresd, amit csinálsz. Ilyenkor az eredmények sem maradnak el.

Share Button
Ennyien olvasták: 2744

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.