Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Újabb ételről derült ki, hogy rákot okozhat

Központ november 9, 2015 Társadalom

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy nem mindegy, miben sütjük ki az ételeinket.

kaja

A növényi olajokban – mint a napraforgó- vagy a kukoricaolajban – való kisütés során olyan mérgező anyagok szabadulnak fel, amelyek rák és más betegségek kialakulásához kapcsolódnak. Ezért ezek helyett jobb, ha olívaolajat, kókuszolajat, zsírt vagy vajat használunk – figyelmeztetnek tudósok a Telegraph szerint.

A többszörösen telítetlen zsírokban gazdag olajokról korábban azt gondolták, hogy egészségesebbek, mint például az állati zsiradékok, amelyek telített zsírokat tartalmaznak.

A tudósok most arra jutottak, hogy a kukorica- vagy napraforgóolaj hevítésénél az aldehidek magas koncentrációja szabadul fel, amit korábban olyan betegségekkel hoztak összefüggésbe, mint a rák, a szívbetegség és az időskori elbutulás.

Martin Grootveld, a leichesteri De Montfort Egyetem professzora szerint a növényi olajban kisütött fish and chips 100-200-szor több mérgező aldehidet tartalmaz, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott napi határérték. Ezzel szemben a kisütött zsír vagy vaj sokkal kevesebb aldehidet bocsát ki, a legkevesebbet pedig a kókuszolaj.

Az Oxfordi Egyetem idegkutató professzora, John Stein egy ettől független tanulmányban azt állítja, hogy a növényi olajok használata az agyban is nagy változásokat okoz, olyan mértékben, „mint a természetben a klímaváltozás”. Ugyanis a kukorica- és napraforgóolaj Omega-6 zsírsavban gazdag, emiatt az agyban kevesebb lesz az Omega-3 zsírsav, így utóbbi kritikus szintre csökken.

Stein szerint az Omega-3 hiánya fokozza a mentális betegségek, például a diszlexia kialakulásának kockázatát. A zsírban és vajban megtalálható telített zsírsavak ugyanakkor a szív- és érrendszeri problémák és a koleszterinszint növekedésének okozói.

Forrás: vs.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 686

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.