Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Újabb orvosi premier a marosvásárhelyi kardiológián

Központ február 26, 2019 Társadalom

A legkorszerűbb angiográfiás készüléknek helyet adó egységgel bővült múlt héten a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház Kardiológiai Klinikája. Az új egység lehetővé teszi, hogy a kétszeresére, akár háromszorosára emelkedjen az sürgősségi életmentő beavatkozások mellett a beütemezett terápiás eljárások száma is. Az új részleget dr. prof. Benedek Theodora egyetemi tanár és dr. Benedek Imre professzor, a klinika vezetője mutatta be. A közel hárommillió eurós beruházást a kórház költségvetéséből fedezték.

„Az elmúlt évben a kardiológiai klinika egyetlen helyiségében végeztünk katéteres beavatkozásokat, mert a másik termet előkészítettük arra, hogy ez az ultramodern felszerelést kapjon helyet. Ez maga után vonja, hogy kétszer annyi kardiológiai beteget tudunk ellátni az elkövetkezendőben” – mondta el dr. prof. Benedek Theodora.

A sürgősségi kórház földszintjén elhelyezett készülék minimális sugárterhelés mellett, nagyméretű digitális kijelzővel és a legmodernebb eszközökkel felszerelve segíti a szívinfarktuson átesett betegek ellátását, sztentek, defibrillátorok beültetését, aritmiás és aortabetegségek kezelését és egyéb műveletek elvégzését. A múlt hét csütörtökén zürichi szakember meghívottak irányításával dr. Benedek Imre és csapata elvégezte az első katéteren át történő aortabillentyű-beültetést.

2018-ban a szívkatéterezésekre alkalmas laboratóriumban 1100 beavatkozást végeztek, ám az orvosok az új egység működésbe helyezése következtében két-háromszor több beteget tudnak majd ellátni. Bár az elmúlt években a helyszűke miatt nehéz volt minden beteget kellő időben ellátni, így is folyamatosan nőtt a beavatkozáson átesett páciensek száma.

Az egyetlen kompetenciaközpont városunkban van

„Az új egységgel európai színvonalú életesélyt biztosítunk a romániai betegeknek” – nyilatkozta Benedek Imre professzor, és emlékeztetett arra, hogy milyen nehéz küzdelmek során sikerült megszervezni az akutinfarktus-ügyeletet biztosító intenzív terápiás osztályt, amely országos szinten a szívbetegségekben elhalálozó személyek számát a legkisebbre csökkentette. „10-15 évvel ezelőtt a betegek 15 százaléka nem élte túl a szívinfarktust, jelenleg a marosvásárhelyi kardiológiai klinikán ez az arány 2,5 százalékra csökkent, a többi súlyos szívbetegséget is beleszámítva 4,5-re, míg az ország legjobb klinikáin sem tudtak hét-nyolc százalék alá menni. Az alacsony mortalitás a betegek új koncepciók szerinti felügyeletének és ellátásának, a jól képzett szakembereknek köszönhető, akik a marosvásárhelyi kardiológiai iskolában folyó munka minőségét bizonyítják. A nemzetközi megbecsülést jelzi, hogy az Európai Kardiológiai Társaság Marosvásárhelyt ismerte el az egyetlen kompetenciaközpontként az intervencionális kardiológia terén” – hangsúlyozta Benedek professzor. . Véleménye szerint ami itt, Marosvásárhelyen a szívbetegek ellátását illetően megvalósult, olyan erőfeszítésbe került, mint a Holdra küldeni egy űrhajót.

Marosvásárhely jár elől jó példával

A marosvásárhelyi ötlet alapján országos szinten is beindult a program az infarktusos betegek gyors katéteres ellátására. Míg a lakosság számarányának megfelelően évente 20 000 betegnek lenne erre szüksége, a múlt évben 5 300-at láttak el. Bukarestben 2 800-at, a Marosvásárhelyi Kardiológiai Klinikán 530-at, a szívsebészeti intézetben több mint 300-at. Az adatokból kitűnik, hogy az ország lakossága mennyire szenved amiatt, hogy nem jut hozzá a katéteres beavatkozáshoz, ami megmenthetné az életét.

Az intervenciós kardiológia osztályon jelenleg a nap 24 órájában és a hét minden napján hét szakorvos áll a sürgősségi esetekben érkező páciensek rendelkezésére.

Lapunk is beszámolt arról, hogy közel másfél éve újabb részleggel bővült a kardiológiai ellátás, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház kardiológiai klinikájának kialakított intenzív osztállyal (USTACC), ahol a kritikus helyzetben levő szívbetegek állandó intenzív terápiás felügyeletét és ellátását végzik.

Share Button
Ennyien olvasták: 1303

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.