Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Ünnepi hangulat az Alpha Alapítványnál

Központ december 23, 2016 Társadalom

Csoda korhatár nélkül

1

Nálunk a Jézuska vagy az angyalok, Dél-Afrikában Fekete Péter, piros ruhában, az olasz gyerekek „angyala” pedig seprűnyélen lovagolva hozza el a karácsonyi ajándékokat. Legyen szó bármelyikről, egy biztos, minden korosztály izgatott lelkesedéssel éli át az ünnep varázsát. De hogyan élik meg azon gyerekek a karácsonyt, akik születésük során valamilyen rendellenséggel jöttek a világra? Hogyan készülnek fel rá? Mennyire érzékelik, hogy valami csodának a részesei? Ebbe avat be Kovács Izabella, a marosvásárhelyi Alpha Alapítvány gyógypedagógusa, aki első közös karácsonyát töltötte az itteni gyerekekkel.
10

„Giling-galang, giling-galang, szól reggel a kicsi harang. Magas torony kis harangja, messze szállva itt a hangja. Giling-galang, giling-galang, karácsonyra szól a harang”- ilyen kis dalok kíséretében telt el az elmúlt időszak az Alpha Alapítványnál, ahol minden gyerek a maga módján és a képességeihez mérten készült fel az ünnepekre.

8

Míg egy átlagos óvodában, iskolában „egyszerű”, hétköznapi tevékenységnek tűnik felkészülni az ünnepekre, hiszen a tanító néni csak megmutatja, hogy mit és hogyan kell csinálni, addig az Alphánál ez rengeteg felnőtt figyelmet, segítséget és türelmet igényel. Szerencsére létezik a Perserventa, azaz a Kitartás nevű nappali rehabilitációs foglalkoztató központ, ahová azok a három és nyolc év közötti gyerekek járhatnak, akik valamilyen fogyatékossággal jöttek a világra, többnyire autista, mozgássérült és hiperaktív gyerekek. „Az ünnepekre a dalok, kézműves tevékenységek által hangolódtunk. Mézespogácsát sütöttünk a gyerekekkel, illetve egy egyszerű kis karácsonyi darabbal is készültünk” – mindez jó hangulattal megfűszerezve, árulta el az alapítvány gyógypedagógusa. A karácsonyi dalok betanulása és éneklése újabb kihívást jelentett a pedagógusok számára, mivel kevésbé kísérhető mozgással, de úgy vélik, hogy a dalok jó hatással vannak rájuk, fejleszti a ritmusérzéküket. „Közösen kidíszítettük az épületet, illetve dekorációkat készítettünk: adventi koszorút, angyalkákat, hóembereket, karácsonyfát. Mivel többnyire autista, nem beszélő gyerekkel foglalkozunk, a karácsonyi szerep betanítása elég nehézkes volt. A szerep egy történeten alapult, amikor a Mikulásnak segítettek a gyerekek különböző ajándékokat csomagolni és szállítani, ilyen volt például a plüssállatok és babák bedobozolása, illetve a narancsok legurítása.”

Közös készülődés

 6

Fontos tudni, hogy minden gyereknek van családja, akik nagy lelkesedéssel jönnek, és bíznak a terápiák gyógyító hatásában nap mint nap. A csoportban nem történt levélírás, bár valószínűleg otthon igen. Elsősorban azért mert nem értik, nem fogják fel az ünnep lényegét, csupán érzik azt, hogy valami „nagy” dolog történik. „Egy három éves autista kislány például megijedt nagyon a Mikulás érkezésétől, és igyekezett elmenni a közeléből. Ennek ellenére úgy érezzük, hogy a játékok, dalok által érzékelik valamennyire, hogy valami más történik, eltérve a hétköznapi rutintól.”

2

Iza csoportjában csupán egy kislány van, aki néhány szót tud mondani, a többiekkel csak a mozgásokkal, gesztusokkal lehet kommunikálni, ezért az énekeket, mondókákat mindig mozgással kísérik.

Gazdag ajándékcsomagot kaptak a gyerekek

 

Az alapítvány „megelőlegezte” az ünnepi mulatságot, de nehezen alakult ki, hiszen minden gyereknek más-más problémája van. „Ajándékokat csomagoltunk be, és szállítottunk szánkón, gördeszkán a karácsonyfa alá. Közben valaki mesélt egy történetet, majd közös énekléssel zárult.”

Nemes célok érdekében, az igazi karácsonyi ajándék

3

Mint minden közösségnek, ennek is megvan a maga sajátos szépsége, egy ilyen egyesület életében talán az ölelés, a mosoly, a közös mézespogácsa-sütés bír a legnagyobb ajándékkal. Az Alpha Transilvana Alapítvány a sérült kiskorúak és fiatalok fejlesztését, társadalmi integrációját felvállaló alapítvány, amely több mint 20 éves múltra tekint vissza, és amely a nehézségek ellenére még mindig működik, hiszen hatalmas szükség van rá. Az egyesület nagy hangsúlyt fektet a szocializációra, a táplálkozás, tisztálkodás, öltözködés elsajátítására. Fő célkitűzése, hogy a gyerekek kapják meg a számukra szükséges terápiát a megfelelő szakemberek által, ezért több mint 20 alkalmazott dolgozik a Perserverenta központban –  gyógypedagógusok, gyógytornászok, szociális munkások, pszichológusok –, akik fáradhatatlanul segítenek abban, hogy a születési rendellenesség ne hátrány, hanem egy boldog jövő záloga legyen. „Szeptembertől dolgozom itt, ahol jó közösség, segítő kollegák vesznek körül. Hátrányom származik abból, hogy nem gyógypedagógusi képzettségem van, de örülök a lehetőségnek, hogy jöhettem, és képzésekre járok a fejlődésem érdekében. Néha nehézségekbe ütközöm, de vannak emberek, akikre számíthatok. Jól érzem itt magam, és az elkövetkezőkben is itt szeretnék maradni, hogy még sok karácsonyt tölthessek a gyerekekkel” – árulta el a pedagógus.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 768

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.