Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Van-e jövője Erdélyben ökogazdának lenni?

Központ október 31, 2016 Társadalom

Erdélyben az ökológiai gazdálkodás látványos fejlődéseken megy át, hiszen napról napra növekedik ezen gazdálkodók száma. Ennek ellenére még mindig gyerekcipőben jár, hiszen az ország területének alig egy százalékán folyik az ökotermesztés. Felmérések szerint hozzávetőlegesen 14500 gazda van jelenleg, aki hivatalosan is biotermelőként van elkönyvelve. Ehhez azonban különböző feltételeknek kell eleget tenni, hosszú és kitartó munka eredménye. Lássuk, hogy melyek ezek a kritériumok, mikor mondható el egy termékről, hogy teljes mértékben ökológiai módszerekkel volt előállítva.

Többek között ezen kérdésekre keresték a választ az október 22-én a 15-ik Bioterra konferencián Kolozsváron, ahol a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet (RMGE MAROS) küldöttei, illetve Maros megye több pontjának biotermelői is jelen voltak, ezzel is alátámasztva, hogy van jövője az ágazatnak. Bár szomorú tény, hogy a belföldi fogyasztás alacsony, így a piacra termelők 80-90 százaléka külföldre megy, főleg Németországba, Olaszországba, illetve a Skandináv országokba.

Mit is jelent a biogazdálkodás?

Manapság az emberek megtévesztése céljából rengeteg terméket bio név alatt próbálnak meg értékesíteni, de mitől lesz egy zöldség vagy gyümölcs valóban az? „Az első lényeges lépés, hogy a termelő egy kötelező átállási időszakon kell átessen, ami 2-3 évet foglal magába” – hangzott el a konferencián. Keresnie kell egy ellenőrző szervet, akihez beiratkozik Romániában, akik majd ellenőrzik a területet, ahol biogazdálkodást akar folytatni, ezt követően 2-3 év átállás után megkaphatja a BIO igazolást. Persze közben egyáltalán nem szabad használnia műtrágyákat és növényvédő szereket, meg kell keresnie azokat a megengedett szereket, amelyek szerepelnek az európai listán, és amelyek használatával kiküszöbölhető a műtrágyák és vegyszerek használata. Bár sokan úgy vélik, hogy a kevesebb vegyszert igénylő biogazdaság hozama elenyésző, ez nem igaz, mivel megfelelő vetésforgóval és a biogazdaságban megengedett növényvédő szerek hatékony használatával a terméshozam nem tér el a hagyományos mezőgazdaság eredményeitől, miközben a megtermelt élelmiszer nem tartalmaz egészségre káros és kockázatos elemeket. Természetesen mindez nem egyik napról a másikra történik, hanem kitartás és több éves munka gyümölcse.

Elengedhetetlen az alapos elméleti tudás

„Ahhoz, hogy valaki igazi ökogazdává váljon, sokkal alaposabb elméleti tudásra van szüksége, mint egy hagyományos módszerekkel dolgozónak, mert a modern technika és tudomány minden vívmányát hasznosítania kell, elkerülve a génmanipulációt” – állítja Albert Imre, a Bioterra egyesület ügyvezetője, akinek a 90-es évek elején svájci, majd magyarországi segítséggel megkezdett munkája a romániai biogazdálkodás alapjait teremtette meg.

Egészségesen élni

Az ökológiai termesztés révén a bionövényeknek kedvezőbbek a beltartalmi értékeik és vitaminokban is gazdagabbak, ami táplálkozási szempontból rendkívül lényeges. Erdély különösen alkalmas a biotermelésre, mivel megmaradt az a gazdálkodási szegmense, ahol máshol már kiveszett, jó hozamot, érték-hatékonyságot biztosít a hegy és dombvidék térségben.

Bár a biotermelés sokkal több kézi munkát igényel, fontos, hogy legalább a háztáji kiskertekben a család számára minél többen termeljék meg az egészséges zöldséget, gyümölcsöt. Solti Gábor a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke, aki jelen volt a konferencián, úgy látja, hogy az ágazat fejlődik, hiszen Romániában 10-15 évvel ezelőtt még csak 73 ezer hektáron gazdálkodtak bio módon, ez a terület mára látványosan emelkedet, hiszen elérte a 350 ezer hektárt.

A konferencia kerekasztal-beszélgetéssel zárult, ahol a termelők a jövőre vonatkozó legfontosabb kérdésekre próbáltak választ adni: az értékesítés, a területalapú támogatások, az erdélyi vásárlók elérése, valamint az import növekedése.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1033

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.