Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

„Van még egy helyed? Beszállnék!”

Pál Piroska december 28, 2015 Társadalom

Homo ludens, avagy jatszma.ro

Általános tévhit, hogy a társasjátékok gyerekeknek szólnak – vallja Csucsák István, a Magyar Társasjátékosok Romániai Szövetségének elnöke, illetve a marosvásárhelyi székhelyű jatszma.ro társasjátékbolt tulajdonosa. Erre az a tény is ellenérv, hogy a közel 700 különböző – főleg magyar nyelvű – játékot forgalmazó boltjuk célközönsége az egyetemisták, illetve a 30-40 éves korosztály. Istvánt a hobbiból indult vállalkozásról kérdeztük, de mesélt az erdélyi társasjátékozószokásokról, elárulta a legnépszerűbb táblásokat, de azt is elmondta, hogy a játszás az offline ismerkedés lehetőségét rejti magában, talán ezért is ennyire vonzó szórakozási forma a fiatalok körében. Interjú.

csucsak

– Miként született az ötlet a jatszma.ro játékbolt indítására?

– Hobbink volt a társasjátékozás, és emiatt régóta foglalkozunk mindennel, ami ezzel kapcsolatos, illetve szerettük volna bővíteni is ezt a hálózatot. Romániában még gyerekcipőben jár a társasjáték-kultúra, pedig külföldön megszokott dolog, hogy a klubokban, sörözőkben bő játékkészlet várja a vendégeket, hogy ne csak a kávé vagy sör és a beszélgetés dominálja ezeket az intézményeket. Tájainkon ez egyelőre csak kis közösségekben kezdődött el, sőt, játékot is nehezen lehetett szerezni hozzá. A játékokat általában Magyarországon vásároltuk meg, és mivel egyre több ismerősöm kért meg, hogy neki is hozzak – létező igényre adott válaszként –, a meglévő, számítógépekkel foglalkozó vállalkozásunkat társasjáték-forgalmazással bővítettük.

jatekok1

– És a Magyar Társasjátékosok Romániai Szövetsége (MATRISZ) hogyan alakult?

– A MATRISZ egyesületet 2013 októberében alapítottuk, célunk az volt, hogy népszerűsítsük a társasjáték kultúráját. Már akkor léteztek Erdély más városaiban hasonló kezdeményezések, ezeket mind felkerestük, hogy közösen és egyesület bejegyzése révén nagyobb sikereket érjünk el, akár külföldi cégekkel, vagy hazai rendezvényekkel együttműködésben. A csoportosulás lényege, hogy Erdély-szerte tudjunk játékosokat toborozni, és játékestek szervezésével kielégíteni az erre vonatkozó igényeiket. Fontos, hogy folyamatosan vannak rendezvényeink, tehát a rajongók tudják, hogy havonta kiélhetik a társas-szenvedélyüket az eseményeinken. Megemlíteném, hogy egy-egy ilyen rendezvényen száz, de akár kétszáz résztvevő is jelen van.

jatszas

– Milyenek a marosvásárhelyi, erdélyi társasjátékozó-szokások?

– Ezek a szokások egyelőre alakulóban vannak, még nem forrtak ki. De szerencsére Vásárhelyen is rájönnek – egyelőre leginkább az egyetemisták –, hogy a péntek esti szórakozásnak nem muszáj buliban és ivásban kimerülnie, hanem inkább összeülnek és társasjátékoznak, ami szerintem nagyon intelligens formája a szórakozásnak. Vannak olyan személyek, akik nem szívesen nyílnak meg közösségekben, de a társasjátékozás azokat is rávezeti erre, emellett léteznek logikát, beszédkészséget, kreativitást, a csapatban való működést fejlesztő játékok is. De nem csak a fiatal egyetemisták, hanem családokban is gyakori a társasjáték-vásárlás, – ajándékozás, hisz nem csak azért hasznos, mert jó móka, hanem tanítja a gyereket, az általános műveltségét szórakoztató módon bővíti. Nem mellesleg összeköti a teljes családot, hasznos, közösen eltöltött időre ad lehetőséget.

tarsas

– Milyen korosztály képezi a jatszma.ro célközönségét?

– Leginkább a 30-40 év közötti felnőttek, akik vagy maguk akarnak szórakozni – kicsit másképp, mint tinédzserkorukban –, vagy már gyerekeiknek vásárolnak. Emellett pedig az egyetemista és a frissen diplomázott korosztály, akik társas tevékenységhez keresnek szórakoztató módokat.

– Mely játékok a legnépszerűbbek, leginkább keresettek?

– A Gazdálkodj okosan! soha nem fog kikopni a köztudatból. Magyarországon végzett közvélemény-kutatás szerint ez a játék népszerűbb a focilabdánál is, emellett pedig az Activity-t és a Catant keresik számos esetben. Ugyanakkor olyan játékokat is gyakran vásárolnak tőlünk, amelyekből világbajnokságot szerveznek, és selejtezőket Erdélyben, Vásárhelyen is tartanak.
jatekok

– Hogyan állunk az Erdély-, Székelyföld-specifikus játékokkal?

– Örülünk neki, hogy viszonylag kielégítő módon kezdenek terjedni az erdélyi, sajátfejlesztésű játékok, és ezek igen keresettek is. Két erdélyi fejlesztőnk van: az egyik, aki ismert játékokat székelyesít – Székely Activity, Székely gazdálkodj okosan! –, azaz a helyi közösség igényei szerint alakítja át a játékokat. Egy másik fejlesztő pedig az udvarhelyi Dorsonczky József, akinek olyan játékötletei vannak, amelyeket világszinten számon tartanak. Ő három éve foglalkozik játéktervezéssel, valamint sikereket is elért a SixMaking és a Hack Trick nevű játékkal, illetve mindkettőt bemutatták a németországi világkiállításon. Bár ezeknek a játékoknak nincs akkora reklámjuk, mint például egy világkiadó termékének, mégis előkelő helyet foglalnak el az általános játékgyűjtő portál listáján, a www.boardgamegeek.com-on. Egyébként mi segítünk a fejlesztőnek a tesztelésben, átlátjuk a folyamatot, hogy hogyan készül el a társasjáték egy alapötletből, logikai elvből a kivitelezésig, ami egyébként sokkal komolyabb és bonyolultabb folyamat, mint azt elképzelnénk. Az is örömre ad okot, hogy szép számban vannak olyan vásárlóink, akik céltudatosan Erdély-specifikus játékért térnek be hozzánk.

hacktrick

– Ön szerint mi a jó társasjáték titka?

– Talán az a legfontosabb, hogy egy csapatot össze tudjon kovácsolni, hisz ettől más a társas, mint bármilyen más számítógépes játék. Egymás reakcióinak figyelését semmi sem pótolhatja egy közösségben, akár „kitolunk” valakivel játékosan, akár egy kooperatív játék által közösen küzdünk a cél eléréséért. És persze az is elengedhetetlen, hogy felszabadult szórakozást biztosítson, amely közben akár beszélgetni is lehet, viszont az igények függvényében olyan játékot is lehet választani, amely által teljesen átadjuk magunkat annak.

jatszas1

– Mit gondol, mi az oka annak, hogy a virtualitás által dominált világban az embereknek van igényük az offline társasjátékozásra?

– Tagadhatatlan, hogy az offline szórakozási forma a szemtől szembeni ismerkedés lehetőségét rejti magában. De persze az élő találkozások a gátlásokat is előhozhatják az emberekből. A kocsmában, kávézóban nem mindig szólíthatunk le egy számunkra szimpatikus, ám idegen személyt, a szórakozóhelyeken pedig a zenétől nem is halljuk egymást. Viszont ha társasjáték-rendezvényre járunk, az olyan lehetőséget ad az ismerkedésre, amit máshol nem kaphatunk meg. Egy közösségben, ahol partnereket keresünk a tábla mellé, ott természetesnek tűnik az a mondat, hogy „Jössz játszani? Van egy helyem!”, vagy „Van még egy helyed? Beszállnék!”. Játék közben meg azt vesszük észre, hogy már baráti szinten beszélgetünk egymással.

– El tudná képzelni, hogy az iskolai oktatásba bevezessék a társasjátékozást? Például Gazdálkodj okosannal közgazdaságtant, sakkal logikát tanítani stb.?

– A gondolat nem számít újdonságnak, a MATRISZ-szal mi is több éve járunk tanintézményekbe fejlesztő játékokkal az Iskola másként program keretében. Azt tapasztaltuk, hogy logikai gondolkodást, számolást, általános ismereteket, beszédkészséget fejlesztő játékokkal nagyon hatékonyan lehet tanítani. Fejlettebb országokban már a tanügy által elfogadott, sőt megkövetelt, hogy hetente meghatározott óraszám alatt játékokkal fejlesszék a diákokat. Romániában ez még nem bevett szokás – Magyarországon voltak már erre próbálkozások –, de remélem, nem állunk annyira távol ettől, hisz a játékosnál jobb tanítási módszer nem létezik.

– Valóban játszva ismerszik meg az ember?

– Abszolút. A játék folyamán felszabadulunk, és az igazi énünk kerül előtérbe. Egy egyszerű beszélgetés során, ha valamely partner véleményt fogalmaz meg, az lehet alkotott, vagy saját vélemény, de játék közben általában mindenki természetesen és őszintén nyilvánul meg.

– Mi fontosabb:a társasjáték megtanít veszíteni, vagy megtanít nyerni?

– Mindkettő fontos, de azt hiszem, veszíteni tudni lényegesebb. A nyerés pozitív érzése gyakran kevesebb időt tart, mint egy-egy veszítés kudarcélménye. És ez a mindennapi életben is így van, ahol számtalan veszteség érheti az embert. Nyilván nyerni is tudni kell, és fontos megtanulni, hogy nyertesként hogyan viszonyuljunk a veszteshez. Egyébként létezik az az általános probléma, hogy a gyerekek könnyen összevesznek a társasjáték eredményén, és ezt a jelenséget a piac is felismerte. Így gyakran úgy jön be a szülő a boltba, hogy olyan játékot vásárolna, amelyen nem tudnak összeveszni a lurkók. Nekik kooperatív játékokat ajánlunk, azaz összevetett vállal, közösen a játék ellen küzdenek.

– Milyen szempontok szerint válasszunk társasjátékot?

– A boltunkba betérő személyhez intézett első kérdésem, hogy mely korosztálynak vásárol, hogy milyen környezetben játszana – családban vagy barátokkal –, és hogy milyen érdeklődési köre van: stratégiai gondolkodású vagy inkább humán beállítottságú, verbálisan erős. Ezeket a létező társasjáték-kategóriákra adott válaszokat ismervén, könnyűszerrel lehet megfelelő játékot ajánlani és választani.

– Mit ajánlana azoknak, akik idegenkednek a társasjátékoktól?

– Létezik az általános tévhit, hogy a játékok gyerekeknek valók. Nos, a mi játékaink többsége nem nekik szól. Én amúgy sem szeretnék egy játékoktól idegenkedő személyt meggyőzni, úgy vélem, bírja rá őt egy alkalom, amikor kipróbálja, vagy a barátai, környezete, akik nagyon jól szórakoznak játék közben. Amúgy pedig temérdek féle játék van, emiatt sem hiszem, hogy van olyan ember, aki egyikkel sem élvezne játszani.

A jatszma.ro társasjátékbolt a Posta utca 2. szám alatt található, de internetes böngészésre is lehetőség van a www.jatszma.ro weboldalon, ahonnan házhozszállítással rendelni is lehet.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1007

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.