Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

„Városi, lépcsőházi gyerekeket viszünk a zöldbe”

Nemes Gyula augusztus 6, 2016 Társadalom

– Gyerektábort szervez a Telefonos Szeretetszolgálat –

A Telefonos Szeretetszolgálat 2009-től működik folyamatosan, kisebb-nagyobb átalakításokkal. A szolgálat legfontosabb tevékenységei: telefonos ügyelet, telefonon érkezett kérések és felajánlások kivitelezése, élelmiszercsomagok összeállítása és kézbesítése, igeolvasás, beteglátogatás. 30 önkéntes vesz részt ebben a munkában, kb. 40 támogató segítségével. A működés elkezdésétől napjainkig kb. 6 000 – 6 500-szor csörrent meg a szolgálat segélykérő telefonja Kolozsváron és Marosvásárhelyen. Hét éve már annak, hogy a Szeretetszolgálat kirándulásokat szervez rászoruló gyermekeknek. Erről kérdeztük a szolgálat alapítóját, Sajó Norbert teológust.

Kirandulas 1

Sajó Norbert szerint fontos az, hogy a szeretetszolgálat munkatársai, önkéntesei kilépjenek néha a telefon mögül. Erre az Adventi szeretetvendégségek alkalmával kerül sor vagy a különféle helyi rendezvényeken való részvételekkor. Mint például a Kolozsvári Magyar Napok vagy Vásárhelyi Forgatag, ahol népszerűsítik a szolgálat tevékenységét. Egy másik ilyen kilépési lehetőség a gyerektáborok szervezése. Kezdetben 3-4 gyereket vittek kirándulni néhány órára, ma már 40-et visznek közel egy hétre.

„Három kritérium szerint választjuk ki azt a 20 marosvásárhelyi és 20 kolozsvári gyereket, akiket elviszünk kirándulni: először is 7–14 év közötti kell legyen, másodszor olyan, aki egész nyáron nem volt sehol és harmadszor kolozsvári vagy marosvásárhelyi lakosnak kell lennie. Tehát vidékieket nem, úgy szoktam mondani, hogy mi városi, lépcsőházi gyerekeket viszünk a zöldbe. Előző években voltunk Sztánán, Nagyenyeden, Zsibón, Torockón, a Hargitán, idén Székelyjóra tervezzük a táborozást. A kirándulásra csak szeptember 7-től kerül sor, ezért csak augusztus közepétől hirdetjük meg és várjuk a jelentkezőket” – tájékoztatta lapunkat Sajó Norbert, a Szeretetszolgálat alapítója.

„Olyan gyermekeket támogathatunk, akik szomjazzák a szeretetet”

A kiránduláson majd a zenés áhítaton, túrázásokon, madárlesen, sportvetélkedőkön, ki mit tud?-on, káráokén vehetnek részt a gyerekek. Szállás, ellátás biztosított, részvételi díj nincs. Az anyagi feltételeket helyi támogatók, névtelen adakozók biztosítják. A 40 gyermekkel 12 kísérő megy, akik közül egyik képzett egészségügyi szakápoló.

Kirandulas 2

„Nagy öröm számunkra, hogy olyan gyermekeket támogathatunk, akik szomjazzák a szeretetet. Az önkénteseink mind szív-lélek emberek, akik elkísérik a gyermekeket, és odafigyelnek még a speciális igényekre is. Egy érdekességet is elmondanék: a tavaly volt például egy apuka, aki azt mondta, hogy volt lehetősége elvinni a gyereket kirándulni, de hozzánk is elhozta azért, hogy megtapasztalja azt, milyen érzés ilyen gyerekek közt lenni. Fontosnak tartom azt is elmondani, hogy felekezeti hovatartozás nélkül bárki részt vehet a táborban, aki az előbb felsorolt három feltételnek megfelel, és hovatartozás nélkül bárki támogathatja is a törekvéseink. Egy gyerek napi díja 250 lej, amit a Telefonos Szeretetszolgálat fizet ki. Idei kirándulásunk 14 500 lejbe kerül, ebből már 11 000 lejt megszereztünk. Létezik az adományozás lehetősége, aki hozzá akar járulni a gyerekek kirándulásához augusztus végéig megteheti” – mondta el továbbá Sajó Norbert.

Kirandulas3

Nem vallástábor, hanem vallásos tábor!

A szolgálat alapítójától azt is megtudtuk, hogy minden évben erős keresztyén jelleget adnak a kirándulásoknak: templomokat látogatnak, vallásos énekeket tanulnak, áhítaton vesznek részt. Kiemelt fontosságú a szervezők részéről a bibliai igazság terjesztése. Amint Sajó Norbert fogalmaz: nem vallástábor, hanem vallásos tábor az övék.

„Bizalmi tőkét építünk ilyen alkalmakkor. A szülők legdrágább kincseiket bízzák ránk: a gyermekeiket. Azt gondolná az ember, hogy egy félnapi kirándulás eredménytelen lehet, de ez megcáfolódott. Szembesültünk azzal, hogy már ilyen rövid idő után is van eredmény. Sok alkalommal külön élmény a gyermekeknek az, ha vonatozik, ha szalonnasütésen vesz részt. Egy alkalommal házi kenyeret rendeltünk. Ésszerű és olcsó dolgok. Egy-egy gyermek elmondja, hogy ő még eddig soha nem ült vonaton, vagy nem sütött szalonnát. Az ők örömük nekünk is megelégedés. Minden évben ráeszmélünk arra, hogy mekkora szükség van az ilyen kirándulásokra. Nekünk is! Bűn lenne részünkről kihagyni az ilyen alkalmakat. Tavaly bevezettük azt is, hogy kirándulás után az otthonukban látogatjuk meg a gyermekeket egy-egy tanévkezdő csomaggal. Így megismerhetjük őket távol otthonuktól, de otthoni környezetükben is. Ezek által kapcsolatok is kialakulnak az önkéntesek és a kiránduló gyerekek közt. Olyan is történt, hogy az önkéntesünk programot szervezett nekik a saját gyerekeivel közösen. Van fáradozás ebben a tevékenységben, de az elégtétel is nagy, mikor a gyerekek örömét látjuk. A szülők megbíznak bennünk, és mi bízunk abban, hogy idén is hasonló lesz a táborozás, mint előző években” – zárta gondolatait Sajó Norbert.

Share Button
Ennyien olvasták: 771

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.