Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

„Vásárhely lett a világ közepe”

Pál Piroska szeptember 3, 2015 Társadalom

III. Világtalálkozó

Közel ezer személy fordult meg a Marosvásárhelyiek III. Világtalálkozójának rendezvényein, ahol a város lakosai mellett a legtöbben Magyarországról érkeztek haza, de sok vendég jött Európa más országaiból, illetve Kanadából és Amerikából is. Délelőtt a Bolyai líceum udvarán berendezett Nosztalgia Kávéházban itták a feketét és mesélték a történeteket a vendégek, lazításképp pedig B. Fülöp Erzsébet, Ördög Miklós és Galló Ernő színművészek a Mágnás Miskából adtak elő részleteket. De Ruszuly Ervin koreográfus-akrobata hajmeresztő mutatványain is szórakozhatott a közönség. Délután pedig a Kultúrpalotában megszervezett gálaműsoron tekintették meg az érdeklődők a Bekecs Néptáncegyüttest, Grossmann Péter zongoraművészt, és további számos színvonalas produkció végén közös éneklés is a program része volt.

bfulop

 

ervin

 

Kávéasztal-szépségverseny

A Nosztalgia Kávéház olyan népszerűségnek örvendett, hogy már a kezdéskor pótasztalokra volt szükség, majd Kirsch Attila főszervező köszöntője után kezdődhetett az időutazás. A korhű jelmezbe öltözött szervezők mellett Bernády György egykori városépítőt is megelevenítette Ördög Miklós színművész. Az interaktív műsorban a vendégeknek is lehetőségük nyílt bekapcsolódni, sőt, kávéasztal-szépségversenyt is hirdettek a szervezők, ahol üknagyszülőktől maradt kávéscsészéket tette közszemlére egy vendég, másvalaki az írók, költők elmaradhatatlan kávéházi kellékeit, tollat, papírt, melléje pipát, magyar kártyát és régi pálinkáspoharakat sorakoztatott fel. A harmadik vendég pedig az 1800-as évekből származó Bibliával, illetve a déd- és nagymamája emlékfüzeteivel érkezett. Az ajándék-virágcsokrot mindhárom versenyző átvehette. A műsor a bolyais fiatalok alkotta Illusion zenekar dalfeldolgozásaival ért véget.

csajok

Teltház a Kultúrpalotában

A délutáni gálaműsor teltházzal várta a fellépőket. Kirsch Attila köszöntőbeszédében elmondta: „Ma harmadszor adjuk a nagyvilág tudtára, hogy a marosvásárhelyiekben van erő és akarat, éljenek akár itthon vagy a nagyvilágban, a közösségépítés és erősítés szándékával képesek egymásért cselekedni.(…) Találkozzunk jövőre is!”

bekecs

Dalszöveg-konfetti és közös éneklés

A köszöntők után elkezdődött a közel két és fél órás, műfajokban változatos műsor. A sort a Bekecs néptáncegyüttes fergeteges és látványos  produkciója indította, őket követte a marosvásárhelyi születésű Grossmann Péter zongoraművész. Kilyén Ilka szavalata után a musicaldalokat előadó Kiliti Krisztián és Illés Alexa művészetis diákok uralták a színpadot. Bajai testvérvárosunk is megtisztelt művészeivel, így a Liszt Ferenc Ami Rézfúvós Kvintett Bartók-műveket szólaltatott meg, majd az Illusion bolyais diákegyüttes lépett színpadra. A fiatalokat a Tiberius együttes követte, majd Ördög Miklós Levente és Szabadi Nóra kabaréjelenetekkel és kuplékkal szórakoztatta a nagyérdeműt. A gálaműsor utolsó fellépői Boros Emese és zenésztársai voltak, akik az utolsó daluk alatt közös éneklésre hívták a közönséget, amely dal szövegét a páholy utolsó emeletéről leszállingózó papírdarabokon kapta meg a közönség. A műsor himnuszaink eléneklésével zárult.

bajaiak

 

grossmann

 

A fotók a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójának hivatalos fotói

Share Button
Ennyien olvasták: 1088

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.