Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Vásárhelyen megállt az idő a női hajdivat terén

Pál Piroska március 23, 2018 Társadalom

Bár Marosvásárhelyen számos fodrászszalon működik, nagyon fontos megtalálni azt a fodrászt, aki igazán ért ahhoz, amit csinál, illetve a szakmáját is szereti. Interjúalanyunk, Gál Levente Hair Artist – hajművész szabad fordításban – pontosan ilyen, hiszen tíz éve megtalálta élete hivatását. Elmondta, az egyik legfontosabb tényező annak érdekében, hogy hajunk egészségét megőrizzük: ne bízzuk amatőrre annak kezelését, festését, vágását, de hajápolással kapcsolatos tévhiteket is megosztott velünk. Beszélgettünk a tavaszi trendekről, illetve a vásárhelyiek fodrászlátogatási szokásairól egyaránt. Levente emellett hetente élőben jelentkezik be saját Facebook-oldalán, ahol hajápolással kapcsolatos tippeket oszt meg. Számos díj bezsebelése után a jövőben profi stylistok kinevelésére szeretne fókuszálni. 

Fotó: Kömény Levente

Milyen indíttatásból választottad a fodrász szakmát?

Már 15 éves koromban nagyon menőnek, érdekes szakmának találtam. Nem mellesleg vonzott az alkotás, szerettem kreatívan gondolkodni, akkoriban fa domborműveket is készítettem. Úgy véltem: ebben a szakmában találkozik a művészet a munkával. A végső motiváció egy 2006-os, budapesti fodrászkonferencia volt, azóta életem része, szenvedélyem, a munkám és a hivatásom.

–  Mennyi időt tesz ki a munkádból a továbbképzés, szemináriumokra való járás?

Elengedhetetlennek tartom az új festési és vágási technikák elsajátítását, és arra bíztatom a tanulóimat, kollégáimat is, hogy folyamatosan képezzék magukat. Úgy gondolom, havi egy továbbképzés elég ahhoz, hogy követni tudjuk a trendeket.

Mennyire fontosak a díjak ebben a szakmában?

Tizenévesen egy cél lebegett a szemem előtt: hogy profi és elismert fodrász legyek. A nehéz kezdet ellenére a tanáraim, mestereim láttak bennem valamit, és mindig arra bíztattak, hogy többet hozzak ki magamból – amiért hálás vagyok nekik. Az elején ők segítettek a versenyekre benevezni a kapcsolataik révén. Később jómagam is rájöttem, hogy van tehetségem, és elég elszánt vagyok ahhoz, hogy eredményes legyek. Pályafutásom során számos nemzetközi megmérettetésen vettem részt Csehországban, Szlovákiában, Budapesten. Jelenleg a csapatom építésére koncentrálok, és nem titkolt szándékom, hogy olyan profi fodrászcsapatot képezzek ki, akik a világbajnokságon is megállják a helyüket, és akár az országunkat is képviselni tudják.

Mi a legnagyobb kihívás, nehézség számodra ebben a szakmában?

Az első a szakmai értékek mentén lévő munka, a másik a kliensekkel való kapcsolattartás. Számomra a technikai munka mindig könnyebben ment, mint a vendégekkel történő interakció. Nagyon sokféle ember megfordul a szalonban, így tőlünk, fodrászoktól ez nagyfokú flexibilitást követel. Folyamatosan dolgozom azon, hogy minden vendéggel megfelelő kommunikációt tudjak fenntartani, és elégedetten távozzanak a szalonból.

Melyek a legnagyobb tévhitek, ami a hajápolást illeti?

Az első és legnagyobb, hogy sokan azt hiszik, hogy egy bioboltban beszerzett argánolajjal ápolhatják a hajukat. Ezek az olajok nyersek, nem a hajra optimalizáltak, és nem olyan finomítottak, hogy behatoljanak a haj szerkezetébe, így ezek használatának nincs értelme.

A másik, hogy sokan elhanyagolják a balzsam és maszkok használatát, de elvárják a tévében reklámozott csodaszertől, hogy a töredezett hajvéget visszaépítse. Nem győzöm hangsúlyozni: a hajápolás lényege a megelőzés, hiszen a károsodott haj sorsa legtöbb esetben a vágás.

Mi az az öt dolog, amit be kell tartani, hogy egészséges hajunkat megőrizzük?

A rendszeres hajvágás bevezetése, a második a megfelelő ápolószerek, profi termékek használata, valamint ezeknek a hajtípusra vonatkozó beállítása: nem ugyanazt használjuk vastag szálú, természetes barna hajra, mint szőkített, göndör hajra. A harmadik nagyon fontos szabály, hogy megfelelő eszközöket használjunk, (hajformázó, hajszárító) hiszen ezek minősége meghatározza azt, hogy tönkreteszi vagy kíméli a hajat. Érdemes fodrásztól tanácsot kérni ezt illetően, illetve nagyobb összeget befektetni ezekbe az eszközökbe, mert hosszútávon a hajunk megköszöni. Negyedik aranyszabály: mindig használjunk hővédőszert. Az ötödik és talán a legfontosabb: ne bízzuk „amatőrre” frizuránk festését, formázását, mivel ennek is nagy szerepe van abban, hogy hajunk egészséges maradjon.

Fotó: Kömény Levente

Milyen az ideális hajgumi, illetve fésű?

A hajgumival kapcsolatban fontos odafigyelni milyen anyagból készült, ha lehet, ne legyen gumiból. A flexibilis, rugós anyagból készült, spirálszerű kíméli a haj felszínét, ugyanakkor feszes tartást ad. Ami a fésűket illeti, tudni kell, hogy mindenik fajtának megvan a szerepe, és ezeknek megfelelően kell használni őket. A haj bontásához a hajkeféket ajánlom, ezek közül a vaddisznószőrrel készülteket, vagy akár egy jobb minőségű, műanyag hajkeféket, fésűket ajánlanám. Szeretném kiemelni itt is a jó minőségű, profi eszközök fontosságát. Érdemes szaküzletekbe látogatni, vagy fodrászunkat megkérdezni, hogy hajtípusunkhoz melyik fésű vagy kefe illik.

Hogyan látod, a vásárhelyi nők követik a hajtrendeket, egyáltalán áldoznak arra, hogy szakember vágja, fesse, ápolja a hajukat?

Vannak, akik teljesen elhanyagolják a hajápolást, de persze létezik ennek az ellentéte is. A legnagyobb probléma, hogy sokuk nem szakembert választ haja kezeléséhez, holott ez az egyik kulcs az ápolt és egészséges hajhoz. Ugyanakkor szemmel látható a trendek követésének hiánya. Az utcán sétálva is megfigyelem, hogy a nők nagy részének a haja azt tükrözi, mintha megállt volna az idő.  Éppen ezért arra buzdítanék mindenkit, hogy merjenek nyitni az új felé.

Hát a férfiak esetében mit tapasztalsz?

Néhány éve a férfiak beelőzték a nőket.  Egyre nagyobbak az elvárásaik a frizurájukkal kapcsolatban. 9-10 évvel ezelőtt – amikor a szakmát kezdtem – a férfiak nagy részét nem érdekelte, hogy hajuk divatos vagy sem, a lényeg az volt, hogy rövidre legyen vágva. Azonban mára már a fiatalabb generáció nagyon sok időt és pénzt szán arra, hogy divatos és rendezett frizurája legyen, ezt pedig jó látni.

Fotó: Kömény Levente

 Mi a 2018-as tavaszi-nyári vágás és színdivat?

A személyes stílus és az életkor is meghatározza a frizuraválasztást. Ám azt látom, hogy a középhosszú bob frizura idén is nyerő lesz. Forma szempontjából még rövidebb, még lazább frizurák nyernek teret. Lassan elbúcsúzhatunk a hosszú, egyenes hajformáktól, és a könnyedebb frizurák fognak hódítani, lágy és laza tengerparti hullámokkal. Továbbá egyre divatosabb a frufru, ami nagyon fel tudja dobni frizuránkat. Ami a színt illeti, a balayage hajfestés fog tarolni a szőke ezeregy árnyalatával. A tavalyi évben is rengetegszer dolgoztam ezzel a technikával, amit kifejezetten kedvelek, mivel kreativitást igényel, és számomra is kihívás, hogy a végeredmény művészi, komplex és egyedi legyen. Az alkalmi hajviseletek terén női divatban nagy változásra nem számítok, továbbra is divatosak lesznek a fonások, hullámkontyok, valamint a kettő kombinációja.

Mire vagy a legbüszkébb eddigi pályafutásod alatt?

Nem vetettem számot még ezzel, de szép eredményeket tudhatok magaménak, és remélem, a csapatommal még jobbak leszünk. De mégsem a büszkeséget, hanem hálát érzek: a vendégeim iránt, akik szeretnek, megbíznak, kitartanak mellettem. A boldog, elégedett vendég számomra fontosabb bármilyen díjnál. Ez az én fizetségem, ezért csinálom.

Hol látod magad 10 év múlva?

Remélem, fodrászok továbbképzésével fogok foglalkozni. Olyan stylistok kinevelését tartom fontosnak, akik szeretik a szakmát, így szomjazzák a tudást, és hajlandóak időt, illetve energiát fordítani a fejlődésükre. A másik álmom egy olyan fodrászközösség alapítása, amely kreatív, innovatív és hajlandó a nyitásra a kollégák fele. Nincs szükség a fölösleges versengésre, hisz mindenki megtalálja a saját kliensi körét. Úgy vélem, egy ilyen csapat tagjai egyenként is jók, de együtt nagyszerűek lehetünk.

Díjai:

2012, negyedik hely ~ HAIRDRESSER OPEN ~ Csehország, Divat kategória
2013, harmadik hely ~ O.M.C. Majstrov Stvar ~ Szlovákia, Női hajvágás, divat kategória
2014, első hely ~ O.M.C. Majstrov Stvar ~ Szlovákia, Női hajvágás, divat kategória
2014, ötödik hely ~ Budapest Open Europe Cup by MOSZI Női hajvágás kategória, második hely Teljes Divat kategória és második hely és összesítésben második hely

Share Button
Ennyien olvasták: 1646

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.