Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Vásárhelyi férfi hódítaná meg Lappföldet

Pál Piroska december 4, 2015 Társadalom

Grávuly Vilmos Szilárd, 27 éves vásárhelyi férfi kutyaszánhúzó versenyen szeretne részt venni a Skandináv-félszigeten fekvő Lappföldön. Ahhoz, hogy a fiatal férfi kijusson a megmérettetésre, a Facebook közösségi oldalon kell szavazatokat összegyűjtenie a december 10-i határidőig. Ha kezdeményezése sikerrel jár, ő képviselheti Romániát a 300 kilométeres versenyen, amelynek a svéd szervezők által megfogalmazott célja, hogy hétköznapi embereknek bérmentve részük lehessen egy efféle kivételes élményben.

g

Vilmos, bár elmondása szerint ebben a sportágban még zöldfülű, örömmel állna a kihívás elé. Az elmúlt évben kerékpárral tekert le a Fekete-tenger partjára, idén pedig Szlovákiába, Kassáig biciklizett, így a 300 kilométeres szánhúzó verseny felhívását startból kecsegtetőnek találta. Mint elmondta, a pályázási lehetőségre interneten bukkant rá: „megtetszett a dolog, és gondoltam, belevágok, hisz nincs veszítenivalóm” – mondta.

g1

Vásárhelyről ő az egyetlen jelentkező

Az elit túrát 2012 óta minden évben megszervezi a Fjallraven svéd ruhagyártó cég, a versenyre minden kontinens számos országából jelentkeznek. „A bejutás beszavazásos alapon működik, Facebookról kell bejelentkezni a voksolás érdekében, a http://www.fjallravenpolar.com/UserProfile/710 linkre kell kattintani, és utána a VOTE gombra, vagy #votewilly rákeresés után lehet rám szavazni” – tudtuk meg. Hozzátette: a versenyre jövő évben kerül sor, a kiutazás és az ottani ellátás költségeit teljes mértékben a szervezők biztosítják.

g2

A bejutás procedúrája egyszerű: december 10-éig tart a szavazás, a legtöbb voksot összegyűjtő jelentkező nyeri el az első helyet, amely a versenyen való megméretkezést szavatolja. „A második személyt a szervezők választják ki egyéni preferenciák alapján. A versenyben 12 csoport van, én a „Más államok” kategóriában jelentkeztem” – magyarázta Vilmos. Azt is megtudtuk, hogy Romániából több pályázó is jelentkezett, sőt Erdélyből is. Egy Hunyad megyei hölgy nagy esélyes, de egy Angliában élő, marosvásárhelyi származású férfi is bejelentkezett a megmérettetésre, angol színekben.

Amatőr sportoló, de könnyen veszi az akadályokat

Vilmos hobbiszinten több sportág szerelmese, szabadidejében szívesen űzi az országúti és MTB-kerékpározást, de túrázni, hegyet mászni is szeret, valamint a maratoni távot is leszaladta már. „Igaz, hogy a kutyaszánhúzásban még zöldfülű vagyok, de kihívásként élem meg, és szívesen állnék elébe az erőpróbának” – állítja.

11923214_894792693943945_1275223723805944788_n

A fotógép elengedhetetlen kellék lesz

Grávuly Vilmos Szilárdot fotói révén ismerhetjük, hisz tehetséges fényképész. Jelentkezését az is ösztönözte, hogy a mesei szépségű tájakat lencséjén keresztül megörökítheti. „Köztudott, hogy Izland a természetfotósok Mekkája, és persze Európa északi része is csábítja őket. A sarki fény, a fjordok és vízesések fotózása minden fényképezéssel foglalkozó személy vágya. Magától értetődő, hogy a gépem elengedhetetlen kellék lesz az utazás során” – mondta el.

Még összegyűlhetnek a szavazatok

Vilmos elmondta, hogy a december 10-i határidőig még történhetnek fordulatok, tehát még nincs veszve semmi. „Ha mégsem sikerül kellő számú támogatói like-ot gyűjtenem, akkor jövőre ismét próbálkozom” – állítja.

Romániában egyébként tizenegy éve indult el Borszékről ez a sportág, de még mindig gyerekcipőben jár: hivatalosan ma sem elismert, és állami támogatásban sem részesül.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1039

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.