Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Vásárhelyi lányok,akik divatot írnak

Pál Piroska február 12, 2016 Társadalom
Divatblog Kávási testvérek (8)

Kinga és Sarolta

A Kávási testvérek – Kinga és Sarolta – öt éve indították a divatblogjukat, amikor a műfaj csak kibontakozóban volt Romániában, sőt: leginkább a nagyvárosok román anyanyelvű divatrajongói mutatták meg az interneten ruha-összeállításukat. Az orvosi egyetemen tanuló lányok mára közel hatszáz bejegyzést és 9000 követőt tudnak magukénak, valamint megszámlálhatatlan fantáziadús, merész szerelést. A magyar és a román főváros divatberkeiben is ismerik őket, illetve olyan márkákkal dolgoztak együtt, mint a Daniel Wellington, C&A, Zara, Thomas Sabo és Soufeel. Interjú.

Divatblog Kávási testvérek (3)

– Orvosnak, illetve fogorvosnak készültök. Honnan ered az érdeklődés a divat világának irányába?  
Saci: Gyerekkoromban fiús, rendetlen és hangos kislány voltam, aki sok csintalanságot követett el, sőt, a stílus fogalommal csak nagyon későn ismerkedtem meg. Testvérem mindig szeretett szépen kinézni, ápolt lenni és egyáltalán mindent maga körül megpróbált széppé varázsolni. Én, kisebb testvérként folyamatosan utánoztam a nővérem, és va­­­lószínűleg így nyitottam a divat világa fele is.

Divatblog Kávási testvérek (19)
Kinga: Ahogy Saci fogalmazott, én tényleg mindig vonzódtam az esztétikus dolgok iránt, és az első Barbie babám után kezdtem játszadozni a ruhák, a színek és a textúrák világával. Saját gönceim sem sajnáltam feláldozni egy-egy új babaruha tervezéséért. A fordulópont 14-15 évesen következett be, akkor ástam bele mélyebben magam mindenbe, ami a divathoz köthető.

Divatblog Kávási testvérek (15)

– Honnan merítitek az inspirációt egy-egy öltözet összeállításához?
Saci: Számos „divatdiktátort” követek, viszont mindig a hangulatom szerint öltözködöm. Kizárt, hogy leutánozzak egy adott viseletet, egyszerűen magamra öltöm azt a ruhát, amiben kényelmesen és magabiztosnak érzem magam. Természetesen, ahogyan a hangulatunk, személyiségünk változik, módosul a ruhatár is.

Divatblog Kávási testvérek (17)
Kinga: Nem mindig a divat ad ihletet egy öltözék összeállításához. Sokszor mindennapi dolgok, események és az utca emberei inspirálnak. Nyilván sok divat­bloggert és hírességet követek figyelemmel, de zömében a ruhatáram tartalma határozza meg az összeállítást.

Divatblog Kávási testvérek (18)
– Honnan vásároljátok legszívesebben a ruháitokat? Fast-fashion boltokban, turkálókban akár?
Saci: Jómagam nagyon türelmetlen személy vagyok, ezért nem töltöm az időm turkálókban. Legkényelmesebb számomra a fast-­fashion boltokban vásárolni, viszont szeretem kissé ér­de­kesebbé tenni az öltözetet magyar vagy akár külföldi dizájner kiegészítőkkel, illetve ruhadarabokkal.

Divatblog Kávási testvérek (7)
Kinga: Kényelmességi szempontból legszívesebben online rendelnék meg mindent. Persze ez nem mindig lehetséges, és nem is mindig jó, így én is gyakran látogatom a fast-fashion boltokat. Bár tisztában vagyok azzal, hogy ezek elkészítői embertelen körülmények között dolgoznak, és a „gyorsdivat” a környezetünkre is romboló hatással van, emiatt fontolgatom a fairtrade ruhákat, a helyi tervezők darabjait előnyben részesíteni.

Divatblog Kávási testvérek (4)

– Melyik lenne az a 3-3 ruhadarab, amit biztosan magatokkal vinnétek egy lakatlan szigetre?
Saci: Nike Air Max sportcipő, karóra és egy laza ruha. A cipőt az utóbbi hónapokban rengetegszer hordtam, mivel nagyon kényelmes és bármely öltözethez passzol. Emellett a kar­óra a legszebb kiegészítő, de hasznos is a hétköznapokban. A ruhák pedig személyes kedvenceim, minél színesebb és extravagánsabb, annál jobb.

Divatblog Kávási testvérek (13)
Kinga: Attól függ, milyen klíma van a szigeten. Ha trópusi, akkor napszemüveg, egy rövidszárú kezeslábas és a parafatalpú, kényelmes Birkenstock szandálom. Ha mediterrán: Sacihoz hasonlóan Nike cipő, farmer és egy kötött fekete pulcsi.
Divatblog Kávási testvérek (9)

– Hogyan vélitek, a vásárhelyiek, erdélyiek követik a divatot? Stílusos öltözködés jellemző rájuk vagy inkább visszafogottság, fantáziátlanság?
Saci: Nem éppen fantáziátlanság, hanem inkább visszafogottság. Bár látok elmozdulást, a fiatalok egyre inkább figyelnek az aktuális trendekre, mégis jelentősen elmaradunk a nyugati országoktól. Nem mernek színesen öltözni, és nem is próbálnak egyediek lenni az öltözetükkel. Dominánsan szürke, fekete és sötét, úgynevezett biztonságos színeket viselnek.
Kinga: Szerintem tájainkon zömünk még mindig a kommunizmus árnyékában él. Nem merünk másak lenni, csak átlagosak, és tuda­tosan vagy sem: be akarunk olvadni a kör­nyezetünk­be. Sokszor ta­pasztaltam, ha valaki picit a helyi „normától” eltérően öltözködik, kinézik az utcán, furán tekintenek rá, és talán ezért nem is merünk eklektikusabban ruházkodni. Szerencsére az utóbbi években fejlődést észlelek e téren is.

Divatblog Kávási testvérek (5)

– Lehet kevés pénzből divatosan öltözni?
Saci: Persze. Türelmes em­bereknek mindig ott a turkáló alternatíva, ahol szép és egyedi dolgokat is lehet találni. Ezenkívül rengeteg árkedvezmény van manapság, ami az egyetemisták és diákok vásárlási kiadásait csökkentheti. Ugyanakkor úgy vélem, nem szabad meg­feledkezni a szülők és nagyszü­lők ruhatáráról sem, mivel a divat mindig kör­forgásban van. Ki tudja, milyen kincsekre bukkanhatunk ott?
Kinga: Egyetértek a testvéremmel: ruhadarabokat át is lehet alakíttatni, hogy picit más fazonjuk legyen, és máris újabb ruhadarabbal bővült a gardróbunk – jelentősebb anyagi kiadás nélkül.
Divatblog Kávási testvérek (16)

– Erdélyben több, nagy hírnévre szert tett román nyelvű divatblogger létezik. Magyarok viszont jóval kevesebben. Hogyan kerültetek be a köztudatba? Ér-e valamiféle hátrányos megkülönböztetés emiatt?

Divatblog Kávási testvérek (6)
Saci: Amikor 5 éve elkezdtük a blogot Románia-szerte nagyon kevés divat­blogger írt, így könnyebb volt bekerülni a köztudatba. Viszont a gombamód elszaporodó blogok megjelenése miatt nehéz fenntartani ugyanazt a nézettséget. Szerintem a hátrányos megkülönböztetés nem is az anyanyelvünk miatt van – legalábbis remélem –, hanem a viszonylagos alacsony ismertség miatt. Mint minden területen, a divat világában is Romániában nem az mérvadó, hogy mit, hogyan és mióta csinálunk, hanem a kedvező kapcsolatok a PR-ügynökségeknél és a divatlapoknál.

Divatblog Kávási testvérek (21)
Kinga: Hasonlóan látom én is, de hozzátenném, hogy sokat is kell belefektetni ahhoz, hogy egy divatbloggernek sikernövekedése legyen. Szükség van egy jó kamerára vagy fotósra, egy domainre, és stílusos, vizuálisan vonzó honlapra, ezek együtt pedig szép összegre rúgnak. Ezenfelül a divateseményeken rendszeresen jelen kell lenni, ismerkedni kell, a köztudatba kell jutni és ott is maradni, ez pedig szintén pénzbe és időbe kerül. Mi szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert nemcsak a bukaresti, hanem a budapesti eseményeken is számon tartanak. Viszont az orvosis vizsgaidőszak nem enged meg túl gyakori utaz­gatást.

Divatblog Kávási testvérek (20)
– Milyen nagyobb márkákkal dolgoztatok együtt?
Saci: A kedvenc együttműködésem a Daniel Wellington óramárkával volt, hisz szívesen hordom a darabjaikat, teljesen képviseli a stílusom. Ezenkívül dolgoztunk a C&A, Zara, Thomas Sabo, Soufeel márkákkal és rengeteg magyar dizájnerrel, mint például Beango, ALIZÉ Couture, Wonderlab (Budapesten a magyar tervezők boltja), Harko Detty és Balilla.

Divatblog Kávási testvérek (22)

Share Button
Ennyien olvasták: 1128

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.