Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Vásárhelyi rendőrnő az ENSZ biztonsági tisztjeként

Pál Piroska november 2, 2018 Társadalom

Nemes Katalin-Dalma fiatal kora ellenére már karriert futott be a szakmájában. A vásárhelyi lány jogot hallgatott, aztán humán erőforrás-menedzsment mesterképzést végzett. Maros megyében kezdte a megyei rendőrség Csalásmegelőző Egységénél, aztán a fővárosban, a Szervezett Bűnözési Büróban dolgozott, ahonnan az Egyesült Nemzetek Szövetségéhez került biztonsági tisztként. Vigyázott már Klaus Johannis biztonságára is, de nemrég az ENSZ-közgyűlésre érkező Donald Trump őrzésével megbízott csapat része volt.

Szeret emberekkel dolgozni

A new yorki munkáját megelőzően Katalin közel két évig dolgozott a Szervezett Bűnözési Büróban, Bukarestben, ahol sikerült betekintést nyernie komplexebb bűncselekmények kutatásába, főként a gazdasági bűncselekményekbe, ami hozzájárult a szakmai és a személyes fejlődéséhez egyaránt.

Amint Katalin elmondta, azért választotta ezt a cseppet sem mindennapi szakmát, mert szeret az emberekkel dolgozni, az Egyesült Nemzetek Szövetsége székhelyén meg rendkívül színes és változatos emberek fordulnak meg. „Ezen a munkahelyen a világ minden részéről van alkalmam megismerni személyeket, ízelítőt kapok különböző kultúrákból. Egyszóval nagyszerű élmény számomra ebben a multikulturális környezetben dolgozni” – mondta el. Azt is megtudtuk, hogy az állás az Egyesült Nemzetek Szövetségének hivatalos honlapján volt meghirdetve, amit megpályázott, és rövid időn belül értesítették, hogy beválasztották a vizsgára, amit New Yorkban szerveztek meg.  „Így tehát eljöttem New York-ba, ahol sikeresen levizsgáztam, és 2017 márciusától kezdtem dolgozni biztonsági tisztként” – mesélte.

„Az ENSZ épületébe belépő személyekért felelősséget vállalunk”

Kérdésünkre azt is kifejtette, hogy az átlagos munkaprogramja nyolc órából áll – különböző váltásokban – és maximális figyelmet igényel. „Biztonsági tisztként felelősek vagyunk minden egyes személy biztonságáért, aki átlépi az ENSZ „küszöbét”. Ennek érdekében minden személy, jármű és csomag aprólékos átvizsgáláson megy keresztül, ami teljes mértékben a mi hatáskörünk” – avatott be a részletekbe.

Katalintól azt is megtudtuk, hogy a legjobb dolog a munkájában a multikulturális közeg, de a legnehezebb része is ugyanebből a változatosságból ered. Mivel különböző kultúrájú emberekkel dolgozik együtt, ezért megfelelően kell tudnia megközelíteni minden egyes személyt, illetve problémamentesen kivitelezni a szakmai előírásokat.

Adódik a kérdés, hogy egy férfiak által dominált munkakörben nőként milyen nehézségekbe ütközik, Katalin elmondta, hogy az ENSZ-nél fontos szerepet játszik a nemek közötti egyenjogúság, sőt a nőket támogatják abban, hogy csatlakozzanak a biztonsági szolgálathoz.

Trumpot kísérte a pódiumra

A fiatal lány múlt hónap végén Donald Trumpot őrizte a New York-i ENSZ-gyűlésen, ami elmondása szerint rendkívüli élmény volt számára. „A Közgyűlés évente egy rendes ülésszakot tart, ilyenkor nagyjából az összes tagállam elnöke megfordul az ENSZ székhelyén. Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen az egyedi eseményen, és hogy tagja lehettem a díszőrségnek” – tudtuk meg. Kérdésünkre hozzátette azt is, hogy amióta New Yorkban dolgozik, nem találta magát „éles helyzetben”, ám előfordult, hogy határozottabban kellett fellépnie, ugyanis bizonyos személyek nem hajlandóak betartani az előírásokat, de ez még nem okozott komolyabb gondot. „Ami a veszélyes helyzetet illeti, ez a szakma önmagában veszélyekkel jár, ezért is fontos az elővigyázatosság, valamint az előírások pontos betartása” – szögezte le.

Örül, ha magyarokkal találkozik

Katalin azt is elmesélte, hogy nagyon örül, amikor magyar turistákkal találkozik, ugyanis elég ritka az ilyen alkalom. Ilyen esetben, ha épp szünetben van, szívesen végigkíséri őket az épületben, és elbeszélget velük.

Terveiről faggatva megtudtuk, hogy túl távolra még nem tervez, hanem egyelőre ki szeretné használni az adódott lehetőséget. „Bár messze élek jelenleg a szüleimtől, barátaimtól, nagyon büszkék rám, hogy sikerült megvalósítanom, amit elterveztem. Számomra ez óriási lehetőség, szeretnék tanulni, fejlődni, minél többet kirándulni, felfedezni Amerika minden látványosságát, szépségét, megélni az „amerikai álmot” – zárta a vásárhelyi lány.

Share Button
Ennyien olvasták: 1237

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.