Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Visszatért a tél, támad az influenza

Központ január 30, 2014 Társadalom

Visszatért a tél, támad az influenza

ernye

A karácsony és szilveszter körüli kis telet szinte tavaszi időjárás váltotta fel néhány hétig. De a „farkas még nem ette meg a telet”, ahogy az öregek mondják. Néhány napja visszatérni látszik teljes valójában. Az egészségügyi szakemberek szerint az enyhe időjárás kedvez a betegségeket hordozó, terjesztő baktériumok, vírusok elszaporodásának. A napokban lehullott hó meg síkossá teszi az utakat, járdákat, kéz- és lábtörés veszélye fenyegeti a gyalogosokat. Dr. Florea Melania nagyernyei családorvost arra kértük, számoljon be arról, milyen gyakoribb panaszokkal fordulnak hozzá téli időszakban a körzetébe tartozó betegek.

 

A nagyernyei orvosi rendelő két doktornője a községhez tartozó hat település betegeit ápolja, gyógyítja. Dr. Florea Melania már 25 éve dolgozik itt, és napjainkban 1 500 beteg családorvosa. „Bár elég csúszósak a járdák, mellékutcák a tél beállta óta még senki nem jött hozzánk valamilyen töréssel. A leggyakoribb panasz ilyenkor a torokfájás, köhögés, láz, mandula-gyulladás. Sok a konzultáció, sok a hűléssel és influenzával jelentkező paciens. Az influenzajárvány bárkit utolérhet, főleg azokat, akiknek gyengébb az immunrendszerük. Ezért ajánlatos, a betegség megelőzése érdekében, az immunrendszert erősítő készítményeket és sok C-vitamint bevinni a szervezetbe” – tanácsolja a doktornő.

Ingyenes méhnyakrákszűrés

A védőoltásokkal kapcsolatban az orvosnő elmondta, hogy december folyamán 50 adag grippe elleni védőoltást kaptak a Maros megyei közegészségügyi hatóságtól, amit olyan 60 év feletti idős embereknek adtak be, akik igényelték azt. A védőoltást továbbra is lehet kérni, a közegészségügytől további adagokat lehet szerezni. „Ugyanakkor felhívnám a figyelmet a méhnyakrákszűrésen való részvételre. A közegészségügyi hatóság programokat, kampányokat szervez ez ügyben. Akik szeretnék elvégeztetni a vizsgálatot, egy nyomtatványt kapnak a családorvostól, amivel a megyei korháznál lehet jelentkezni. A nőgyógyászati vizsgálatra minden 25–65 év közötti nő jelentkezhet. A szűrés ingyenes” – tájékoztatott Florea doktornő.

Share Button
Ennyien olvasták: 516

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.