Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Zajlik a Bálintitt-kastély revitalizációja

Nemes Gyula február 23, 2018 Társadalom

A nagyernyei Bálintitt-kastély és környéke néhány éve szomorú látványt nyújt az arra járóknak. A hajdani impozáns épület, az őt körülvevő dendrológiai parkkal együtt az elhagyatottság áldozata lett: a kastély megomlott, tetőszerkezete beszakadt, a park fái elöregedtek, részben elszáradtak, a kis tavat benőtte a nád, a gaz és így tovább. A jó hírünk azonban most az, hogy úgy néz ki, hogy a kastély és parkja jó kezekbe került. Néhány hónapja elkezdődött az épület és környékének a kitakarítása. Az új tulajdonost, Koré József építkezési vállalkozót arról kérdeztük, milyen munkálatok vannak most folyamatban a kastély körül, és milyen jövőbeni terveik vannak az épülettel és az azt körülvevő parkkal kapcsolatban.

A nagyernyei Bálintitt-kastély a 19. század legelején épült, majd az 1800-as évek folyamán megtörtént az azt körülvevő telek parkosítása is. A II. világháború után, az államosítást követően az épület és dendrológiai kertje közprédává vált, de miután 1954-től megkezdte a kastélyban működését a helyi iskola, ez az állapot megváltozott. A mindenkori tanári kar szívén viselte az épület, valamint a park karbantartását, gondozását. Különösen kiemelkedőek ebben a tekintetben Szabó László biológia szakos tanár érdemei. 1976-ban új iskolaépület készült a kastély mellett, így a tantermek egy része átkerült, de az oktatás még tovább folyt mindkét helyen. 2000 után a helyi önkormányzat két ízben is bővítette az új iskolát, míg végül a tanintézmény teljesen átköltözött. Ezt követően a kastély és környéke az enyészet útjára lépett. 2013. március 14-ei lapszámunkban beszámoltunk az akkori állapotokról, amelyek azóta csak rosszabbodtak. Akkor arról írtunk, hogy 1989 után a jogos tulajdonosok visszaigényelték a kastélyt és a hozzá tartozó telket, de a helyi önkormányzattal való perbe kerülésük miatt a tényleges birtokbavételre hosszú ideig nem került sor. A tulajdonjog tisztázása hosszú időbe telt, míg ez nem rendeződött, semmiféle tatarozás nem történt, ami az épület rohamos romlásához vezetett.

Miután az iskola kivonult, a kastély összeroppant

2017 nyarán azonban valami megváltozott. A kastélyhoz tartozó telket körülkerítették, és elkezdődött valamilyen tevékenység. Hogy pontosan mi, arról Koré József építkezési vállalkozó, új tulajdonos számolt be lapunknak: „Miután az iskola végleg kivonult a kastélyból, teljesen összeroppant. Mintha az épületnek lelke lenne, érezte, hogy elhagyták, nem csapkodták többé az ajtóit, nem nyitogatták ablakait, megbúsulta magát és omladozni kezdett. Amennyiben lehet, a kastélyt vissza szeretnénk állítani úgy, ahogy a régi képeken látszik. Az épület emeletes részét meg szeretnénk tartani és a hozzá tartozó homlokzatot, de a hátsó szárnyat valószínűleg lebontjuk. A báró család hajdani könyvtára fölé tervezzük egy bástyaszerű rész emelését. Van olyan ötletünk is, hogy a Kós Károly által tervezett tornyok formáját próbáljuk lemásolni. De egyelőre még építkezési engedélyünk nincs, csak urbanisztikai bizonylatunk, úgy hogy csak a takarításra és a romelhordásra összpontosítunk”– mondta el lapunknak Koré József.

Jövőbeni terveik vannak, de még nem konkrétak, ez annak függvénye, hogy mire sikerül Európai Uniós támogatást szerezniük. Valamilyen turisztikai vonzású megoldáson vagy öregotthon berendezésén gondolkodnak. „Megkezdtük a takarítást, mindent kihordtunk az épületből és pincéjéből, most már elkezdett szellőzni az épület. Ha sikerül végre megtalálni az épület funkcionalitását, van egy olyan elképzelés is, hogy húznánk mellé egy új szárnyat, amit a régivel egy sikátor vagy alagút kötne össze. Ez egy adminisztratív szárny lenne irodával, konyhával, ebédlővel, raktárral, mosodákkal, de a tulajdonképpeni élet a régi épületben zajlana” – tudtuk meg még a vállalkozótól.

A továbbiakban az is érdekelt, hogy mi lesz a tó és a park fáinak sorsa. A tavat kotrógéppel kezdték el takarítani, a nád térhódításától szeretnének megszabadulni, ahol, ha nem történne beavatkozás, a szakemberek szerint, pár éven belül elláposítaná a területet. A tavat vízzel ellátó forrásokat is kitakarították és az oda vezető árkokat mélyítették. A fák 80%-ának a metszése, száraz, elhalt ágaktól való megszabadítása is megtörtént, valamint a terep egyenetlenségeit is igazították.

Érdekes „leletek” kerültek elő a takarítás során

A kastélyban és a parkban ifj. Koré József kalauzolt el bennünket, aki tavaly szerzett oklevelet a marosvásárhelyi Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Karának Tájépítészmérnöki Szakán. A fiatalember államvizsga dolgozatát A nagyernyei Bálintitt-kastélykert revitalizációja címmel írta, az ott leírtakat új tulajdonosként szeretné megvalósítani. A dolgozat a kastélykert története mellett a jelenlegi állapotot és a növényállomány felmérését, valamint kezelési tervét is tartalmazza. A fafajták lajstromából kiderül, hogy a parkban még ma is él 3 páfrányfenyő, 3 fekete dió, 2 lepényfa, 1 kínai mézesfa, 1 szivarfa és más, tájainkon ritka növény. De a dolgozatban érdekes színes mellékleteket is láthatunk arról, hogyan képzeli el a frissen végzett tájépítészmérnök a park rendezését.

A takarítási munkálatok során előbukkant érdekességeket is láthattuk. A kastély belső udvarának egyengetése során egy régi téglaépület alapjai bukkantak elő, amelyek benyúlnak a kastély alá. Tehát ez, a jelek szerint, még 18. századi vagy az előtti épület lehetett. (Reméljük, kiderül a későbbiek folyamán!) De a földmunkák során, a tó körül újabb kori „leletek” is napvilágot láttak. Mint például egy 60 cm hosszú, elég jó állapotban lévő osztrák-magyar Werndl jatagán bajonett (szurony, 1867-es modell) és egy I. világháborús üres srapnel lövedék teste.

A kastély további sorsának alakulására a későbbiekben visszatérünk.

Share Button
Ennyien olvasták: 2087

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.