Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Állat-terror Erdélyben: medvék, piráják és egyéb félelmetes fenevadak

Molnár Tibor augusztus 6, 2019 Humor

Száznegyven (medv)egyed kilövését engedélyezte a „beavatkozási kvóta” keretében, mivel egyre több a medvetámadás – közölte hétfőn Graţiela Leocadia Gavrilescu, a PSD környezetvédelmi minisztere, majd sietve hozzátette: utasította a környezetvédelmi őrséget, hogy bírságolják meg azokat az elvetemülteket, akik törvénytelenül etetik a medvéket. „Védeni kell a fajt, de ügyelnünk kell az emberekre is. Csalódott vagyok, amikor azt látom a tévében, hogy magunkhoz szoktatjuk a medvéket, kidobjuk a hulladékokat, és így lehetőséget teremtünk, hogy lejöjjenek a hegyről, és bemenjenek egyes városokba” – nyilatkozta a zernyesti mackórezervátumban a tárcavezető, aki kábé annyit érthet a medvékhez, mint vietnámi tyúk a görög ábécéhez, vagy anno Elena Ceausescu a szerves kémiához, ha tényleg azt hiszi, hogy a medvék a turisták által kínálgatott kekszért vizitálják egyre sűrűbben a lakott területeket.

Leocadia asszony elmondta azt is: európai uniós pénzekből újabb medvemenhelyet hoznak létre, és elkezdik az egyedszám pontos meghatározását és fülszámozását is. (Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy a nyolcvanas évek közepén először azt találták ki az illetékes elvtársak, hogy jegyre adják a benzint, majd amikor már a benzinjegyet is jegyre adták, kifundálták még egy szigorítást: minden egyes vasárnapon csak a páros, és minden kettes vasárnapon csak a páratlan számra végződő rendszámú autók közlekedhettek. Nos, ezt be lehetne vezetni a maciknál is, a fülszámozás után: minden páratlan napon csak a páratlan, és minden páros napon csak a páros (fül)számú medvék közlekedhetnének az erdei ösvényeken, országutakon, meg úgy egyáltalán; amelyiket elkapnák, hogy páros létére páratlan napon kujtorog, vagy fordítva, annak megcibálnák a fülét, kéthetes barlangfogságra ítélnék, a visszaesők pedig felkerülnének a halál-listára száznegyvenegyediknek, száznegyvenkettediknek és így tovább…).

Környezetvédelmi-főnéni szerint csak pénzbüntetéssel lehetne megakadályozni, hogy az emberek medve-etessenek. „Akik etetik a medvéket, azokat megbírságoljuk, és akkor nem lehet a felelősséget sem a terület gondnokára, sem a kormányra hárítani” – hárított még egyet, majd tovább fokozta a böszmeségeket: „Nem csak a környezetvédelmi minisztérium feladata, hogy változtasson az embereknek a medvéhez való viszonyulásán – ez elsősorban nevelés kérdése.

Aki meg neveletlen, azt… ölelje meg a medve!

Emberevő minicápák már a Marosban! Izé: Máramarosban

Nem mindennapi zsákmányra tett szert néhány horgász a Marosvásárhelytől mindössze kétszázhatvan kilométerre levő Nagybánya melletti Fernezelyi-tónál; az Adevărul című egykor nívós, mára már bulvárlappá silányodott trash-újság arról számolt be a minap, hogy többen is vöröshasú piráját pirkásztak ki a Máramaros megyei tóból! Az egyik horgász-sporttárs – aki állítása szerint csak azért ment ki pecázni a tóhoz, mert társaitól hallotta: piráját fogtak! – azt nyilatkozta, hogy a tóban rendszeresen feredőznek a környékbeliek, ezért „a mostani helyzet fényében a fürdés veszélyes lehet”.

És tényleg! Ugyanis a pirája (amit legtöbben piranha néven ismer(t)ünk, évtizedekig a magyar szakirodalomban is kizárólag így emlegették, de valami ismeretlen oknál fogva néhány éve „pirája” lett, ahogy Grúzia is újabban Georgia magyarul (is); hogy miért kell jól bejáratott és megszokott elnevezéseket megváltoztatni, tudja az öreganyám… pirája) valóban nem túl barátságos, se kinézetre, se viselkedésre: testhossza átlagosan húsz centiméter, de akár a félméteres(!) nagyságot és az 5 kilós testsúlyt is elérheti, ha békén hagyják, vagy nem falja fel idő előtt önmagát. Hátúszója szürke, ami nem túl izgi infó, annál érdekesebbek viszont egyéb tulajdonságai: „Állkapcsát erős izmok mozgatják, az alsó állkapocs előre áll a felsőhöz képest, az ajkak visszahúzódtak a fogakról. Az alsó állkapocs fogai 1–2 centiméter hosszúak. a felső állkapocs fogai hasonló formájúak, mint az alsó állkapocsé, csak kisebbek, úgy, hogy az alsók közé illeszkedjenek. Tűhegyes, háromszögletű és lapos fogaikat támadáskor zsákmányuk bőrébe mélyesztik; a fogak borotvapenge élességű oldalaival képesek szétvágni húst és csontot egyaránt”. (Wikipédia)

Hogy a Fernezelyi-tóban valóban éldegélnek-e ilyen mutáns ember-zabáló kárászok, az igencsak kétséges; már csak azért is, mert lapzártánkig nem kerültek fel róluk az intenetre se fotók, se videófelvételek, vagyis kissé hoax-szagú az egész (hoax: beugratás, megtévesztés, álhír, kacsa). Ugyanakkor nem teljesen biztos, hogy blöff, mivel például a nem olyan távoli Magyarországon is pecáztak már ki az elmúlt években piranhákat, izé, pirájákat, hiteles fényképekkel dokumentálva, például 2009-ben a Dunából, Bajánál. De ha még igaz is ez az igaztalannak tűnő hír, akkor sincs túl nagy gáz: csak és kizárólag úgy kerülhettek ama tóba a rosszaságok, hogy egy közeli kretén hobbi-akvaristánál kinőtték az akváriumot, a csumpálák pedig fogta, és egy hanyag löttyintéssel betelepítette őket a Fernezelybe. Mármint olyan értelemben nem nagy a baj, hogy az odalátogató strandolókról max idén nyáron hántja le esetleg a vízibugyit egy vagy több ilyen sokfogú agresszív brazilponty: tíz fok alatti vízben menthetetlenül elpusztulnak, és ezen a tavon a környékbeli purecek általában már november végén vidáman korcsolyáznak…

S végezetül lássunk néhány friss erdélyi-állatos bulvárhír-címet, amelyek valóságtartalmát ugyancsak fenntartásokkal kéretik kezelni:

☻ Farkasembert láttak a Hargitán! Egy szemtanú szerint a farkasasszony is vele volt

☻ Kígyófejű-dinótestű kreatúra bukkant fel a Bözödi tóban! Bözöd lesz az új Loch Ness?

☻ Mitológiai lény a Somin! Utólag kiderült, hogy mégse, csak egy hatalmas szarka rászállt a kőoroszlánra

☻ Egy pémépés godzilla végiggarázdálkodta a Poklos patakot, és az összes magyar hídfeliratot leharapta

☻ Szőke Lidl-ös kasszáscsaj mentette meg a várost King Kongtól

☻ Eddig be nem azonosított, furcsa lényt kaptak lencsevégre Meggyesfalván, amint épp egy új ötméteres járdaszigeten szelfizgetett…

Share Button
Ennyien olvasták: 1477

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.