Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Csendes csentenároz(tat)ás

Pál Piroska november 26, 2018 Humor

A háromszéki magyar elöljárókat elvárják a december elsejei román nemzeti ünnepre, de nem adnak szót nekik, nehogy megsértsék a román államot és annak szimbólumát – írta meg a maszol.ro. Sebastian Cucu, Kovászna megyei prefektus kedden sajtótájékoztatón ismertette az egyesülés centenáriumára szervezett kéthetes(!) programsorozatot és a december elsejei ünnepség programját, ahol többek között rámutatott: a centenáriumi eseményre meghívják az összes közintézmény vezetőjét, illetve a helyi és megyei elöljárókat, de elvárják, hogy „jóhiszeműen vegyenek részt az ország legfontosabb nemzeti ünnepén”.

Korábban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök többször is kifejezték abbéli óhajukat, hogy részt vennének a román nemzeti ünnep rendezvényein, amennyiben fel is szólalhatnak. Arról beszélnének, hogy száz év telt el az egyesüléstől, és még mindig nem teljesültek a modern Románia alapító okiratának tekinthető gyulafehérvári nyilatkozatban foglalt ígéretek.

Cucu úr az említett sajtótájékoztatón nem válaszolt egyenesen ama újságírói kérdésre, hogy adnának-e beszély-lehetőséget a magyar önkormányzati vezetőknek (még jó, hogy a sajttájon legalább kérdezni lehetett tőle), ellenben megjegyezte: „Udvariatlan felszólalási lehetőséghez kötni a centenáriumi ünnepségen való részvételt; ha meghívnak, jóhiszeműen részt veszel”. Hozzátette: visszautasítják olyan elöljárók részvételét, akik nem értik meg, hogy „viselkedésükkel, felszólalásukkal diszkriminálhatják a közösség egy részét, megsérthetik a román államot és annak szimbólumát, hiszen a törvény szerint a nemzeti ünnep állami szimbólum, illetve az elővetített szélsőséges és nacionalista felszólalással beárnyékolhatják a nemzeti ünnepet”. Elmondta azt is, hogy néhány napja Antal Árpád polgármestert a román közösség megtapsolta, amikor a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálisban mondott beszédet. Véleménye szerint a polgármestert a centenáriumi ünnepségre is elvárják, amennyiben jóhiszeműen érkezik. (Várhatsz rám, kedvesem, postakocsin, izé… jóhiszeműen érkezem…)

Háromszéken november 20-tól indul és december 1-ig tart a centenáriumi ünnepségsorozat, amely hat településen – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Bodzafordulón, Berecken és Előpatakon – több mint ötven, többnyire ingyenes programot kínál; a kulturális és civil szervezetekkel közösen összeállított programsorozat keretében lesznek kiállítások, színházi előadások, koncertek, folklórműsorok, könyvbemutatók, konferenciák. (Meg nem erősített hírek szerint a könyvbemutatókon Dan Tanasa minden egyes könyvét két állig felfegyverzett kommandós fogja őrizni, nehogy megint lábuk keljen, mint a nyáron ama bizonyos konferencián, ahova bár meghívatlanul, de jóhiszeműen érkezett.) A december elsejei csentenári főünnepséget katonai parádé, repülős bemutató, illetve száz lampion égnek eresztése színesíti majd.

Megállapítható tehát, hogy mi, magyarok (ez esetben a székelyföldi elöljárók) olyanok vagyunk, mint az a részeges rokon, akit nem hívnak meg a lagziba, nehogy eltossza az egész hangulatot, vagy, ha nagy kelletlenül végül mégis meghívják, akkor állandóan vigyáznak rá, felváltva, nehogy túl sokat igyon, és kiviselkedje magát. Még akkor is, ha az övé a vendéglő.

Share Button
Ennyien olvasták: 1143

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.