Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Csentenároztatás

Molnár Tibor február 16, 2018 Humor

A „nagy egyesülés” századik évfordulóját úgy ünnepel(tet)nék meg Kovászna megyében, hogy többek között a megye minden településére emlékparkot telepítenének; Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus az Agerpres hírügynökségnek nemrég azt nyilatkozta, hogy egyelőre csak a fontosabb irányvonalakat vázolták az ünnepségekkel kapcsolatban, de hamarosan érkeznek a konkrét direktívák is. A tervek között szerepel az is, hogy román népviseletbe öltözve, szekerekkel kirándulnának el Gyulafehérvárra, ezzel emlékezve az 1918-as ottani nagyonnagygyűlésre, továbbá szobrokat állítanának ama személyeknek, akik hozzájárultak Erdély és Románia egyesítéséhez, sőt, utcákat is elneveznének róluk a székelyföldi megyében.

A legbizarrabb viszont a már említett idea, hogy a mintegy 75 százalékban magyarlakta megye összes településén emlékparkot hoznának létre az „ünnep” apropóján, az ezeréves határon fekvő 1777 méter magas Lakócán (ami a megye legmagasabb pontja) pedig a románok egységének emlékművét tervezik felállítani.

Azért furcsa ez az egész – nem kicsit, nagyon! – mert nincs tudomásunk róla, hogy a spanyolok, britek, franciák vagy más gyarmatosító népek valaha is megünnepeltették volna az őslakossággal a bevonulásuk évfordulóját…

Ne verd el a pénzt piára: végy rucit a csentenárra!

A tekintélyes brit Vogue magazin honlapján a minap megjelent egy román divattervező, bizonyos Florin Dobre 2018-as őszi-téli férfi divatkollekciója. Florin koma a nemrég kiadott „Ars fashionica” című opuszában egyebek közt arról értekezik, hogy régen milyen szépen öltözködtek az emberek, pedig nem is tudtak a divatról, manapság viszont milyen csúnyán, pedig most tudnak. Mármint a divatról. Beszél továbbá ama kincsről is, amely kincs őtet megihleti kreacionálás közben, és ami nem más, mint a cörán, azaz a román paraszt. „Európából eltűntek a parasztok, Romániában még megvannak. Károly herceg is azért jár olyan gyakran Romániába, hogy parasztot lásson” – írja a marhája, holott az erdőszentgyörgyi Rhédey Klaudia grófnő ük-ükonokája sűrű erdélyi látogatásainak egészen más okai vannak.

Említi az ortodox vallást is, amely szerinte a „legigazabb és legtisztább” vallás; szóba kerül továbbá Platón, Nietzsche meg Freud is, akik olyan idióták voltak, hogy még a gombostűjét se nyálazhatnák meg. Végül megemlíti, hogy a férfiak ne váljanak a divathóbort megszállottaivá, „a férfi legyen férfi ebben az elnőiesedett világban”.

Share Button
Ennyien olvasták: 697

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.