Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Decemberesdi

Molnár Tibor december 1, 2017 Humor

December az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban (népiesen Gergő-kalendárium). Neve a latin decem (‘tíz’) szóból származik, arra utalva, hogy eredetileg ez volt a tízedik hónap a (dáko-)római naptárban, mielőtt a január és február  hónapokat hozzátoszták az évhez, mert a tízhónapos évvel az emberek túl fiatalon mentek nyugdíjba. A tizennyolcadik századi nyelvújítók szerint a december: „fagyláros”; a magyar népi kalendárium „karácsony havá”-nak nevezi, a székelynaptár szerint Álom hava, a konzumidiotizmus érájának beköszönte óta pedig az ajándékok hónapja.

Az év utolsó hónapja, és egyben az első téli hónap (vagy inkább utsó, ha a falinaptári lapokat nézzük). Első napja a meteorológiai tél kezdetének napja; az év végi ünnepek ugyan fénybe borítják, de ez hazánkban a legsötétebb hónap, ugyanis decemberben vannak az év legrövidebb nappalai és, értelemszerűen, a leghosszabb éjjelei, azaz a legrövidebb ideig ebben a hónapban tartózkodik a Nap a horizont felett. A napsütéses órák száma csupán 36-55 egész hónapban (összehasonlításképpen: nyáron ennyi 3-4 nap alatt jön össze); gyakoriak a tartósan szürke, ködfelhős, komor napok, melyek sokakra álmosító, lehangoló hatással vannak, és ehhez jön még hónap végefelé a karácsony.

A nagy „sötétség” miatt érdemes gondolni e periódusban a D-vitamin pótlásra, melynek előállításához a szervezetnek napfényre van szüksége, vagy ennek hiányában szoláriumbérletre.

Fontos decemberi napok

December 1. – AIDS-ellenes világnap, a magyar rádiózás napja, valamint a szabadság és a demokrácia ünnepe a Csád Köztársaságban, ami azért érdekes, mert eme közép-afrikai ország zászlaja egy az egyben megegyezik a román zászlóval (piros-sárga-kék, függőlegesen, ohne címer), és ez a nap Romániában is valamilyen ünnep

December 4. – Nemzetközi bányásznap, annak tiszteletére, hogy a hét törpe közül öt ezen a napon született

December 8. – Buddha megvilágosodásának napja és egyben Nemzetközi Köldöknap

December 12. – a Heavy Metal & Hard Rock zene nemzetközi napja
December 13. – a hegedű nemzetközi napja

December 14. – a kizárólag hegedülő metálbandák nemzetközi napja

December 23. – Japánban a császár napja, Svédországban a királynő születésnapja, Mexikóban pedig a retkek ünnepe, ami arra enged következtetni, hogy a mexikóiak nem tartják túl sokra a japánokat és a svédeket

Továbbá, a december 25-e előtti negyedik vasárnap advent első vasárnapja, a december 25-e előtti harmadik vasárnap advent második vasárnapja, és ugyanezen logika alapján a többit is ki lehet számolni.

Share Button
Ennyien olvasták: 901

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.