Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Elviccelt disznóvész

Molnár Tibor szeptember 26, 2018 Humor

Már több mint 140 000 sertést elpusztítottak a hatóságok az afrikai sertéspestis miatt, és a folyamatnak még nincs vége – közölte Petre Daea mezőgazdasági miniszter a minap. Romániában jelenleg 4,5 millió sertést tartanak számon, és mintegy másfélszázezer állatot kellett eddig leölni a sertéspestis-járvány miatt (ami az állomány kábé három százaléka), de „három hónap, három hét és három nap alatt” újra lehet telepíteni a farmokat – fogalmazott népmesésen az ökör nyilatkozatairól elhíresült disznóügyi miniszter. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor nemrég disznóholokausztnak nevezte a cuguk tömeges elpusztítását egy galaci farmon, de persze maradt a helyén, mivel utólag kimagyarázta, hogy „csak egy szerencsétlen hasonlat volt”; nyilván senki nem tételezi fel róla, hogy holokauszt-gyalázó vagy zsidógyűlölő lenne – ez egyszerűen ilyen kretén.

A fertőzésnek jelenleg 11 megyében összesen 178 gócpontja van, de Daea bácsi szerint „nem kell túldramatizálni a helyzetet”, mert például Bihar megye településeinek mindössze 1,3%-a, Szatmár megye településeinek 1,1%-a érintett, viszont Tulcea megye 184 települése közül 74-ben, vagyis a települések majdnem felében kimutatták a sertéspestis jelenlétét, és Ialomiţa, valamint Konstanca megye egyhatoda is érintett. Akármennyire is fájdalmas a tenyésztők számára – tette hozzá –, az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésére nincs más megoldás, mint a disznóállomány teljes elpusztítása ott, ahol felütötte fejét a kór. Arról is tájékoztatott, hogy tizenkét ország nyújtott segítséget Romániának a sertéspestis megfékezésére, miután segítséget kértek Brüsszeltől (ami jól hangzik, ám ha az egyetlen megoldás valóban a fertőzött disznók legyilkolása, akkor ugyanbiza miben állhat ama segítségnyújtás?), ugyanakkor felidézte, hogy a betegség 16 országban végzett már pusztítást a sertésállományban, többek közt Kínában, Portugáliában és Spanyolországban.
„Portugália 13 év után szabadult meg a vírustól, Spanyolország 30 év után, de Szardínia még most, 41 év után sem. Nagyon veszélyes vírus, amire nincs ellenszer, és az állatok pusztulása elkerülhetetlen, de az emberre szerencsére nincs hatással. Romániában öt éve védekezünk megelőző intézkedésekkel ellene, de most megjelent, és nem útlevéllel jött be az országba a határátkelőnél, hogy kontrollálni lehessen, és nem is biciklin közlekedik a vírus” – poénkodott a lájtosan debil főagrárius, akinek ezúttal szerencsére nem jutott eszébe semmilyen holokausztos hasonlat.

Közben a WWF (World Wide Fund for Nature) Románia felhívta a figyelmet arra, hogy a Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium nemrégiben foganatosított, az afrikai sertéspestis elleni intézkedései „nagyban veszélyeztetik több Romániában fellelhető állatpopuláció fennmaradását, és komoly károkat okozhatnak az ökoszisztémának”. A minisztérium által kibocsájtott rendelet ugyanis a vaddisznók vadászati kvótáinak kiegészítése (növelése) mellett elrendeli több hazai védett faj, többek között a rókák és sakálok alapos gyérítését is, mivel, állításuk szerint, ezen állatok szintén elősegíthetik a vírus terjedését.
A WWF pontos adatokat is közölt, amelyekből kiderül, hogy a minisztérium elrendelte, a 2018-2019-es évre vonatkozóan, 10 361 sakál levadászását (ez a Romániában fellelhető sakálpopuláció 72%-a), továbbá 49 966 róka lepuffantását is, ami a hazai rókapopuláció mintegy 67%-át teszi ki (tehát nem árt megjegyezni, hogy Romániában jelenleg kábé tizenötezer sakál és hetvenezer róka található, hátha kérdik majd egyszer egy műveltségi vetélkedőben). Szerintük a sakál- és rókapopuláció ilyen mértékű, szinte teljes kiirtása drasztikus hatással lehet az ökoszisztémára, ráadásul a kibocsájtott rendelet nem garantál semmiféle védelmet a szigorúan védett fajok számára sem, mint amilyen a farkas, a medve vagy a hiúz. (Ehhez persze nem kell külön sakál- vagy rókaegyetem, hogy belássuk: ha egy bizonyos állatfaj-populáció kétharmadát kigittelik, ráadásul rövid idő alatt, az bizony aligha válik az ökoszisztéma hasznára.)
Továbbá, a WWF szakemberei szerint ezeket a rendkívül szélsőséges intézkedéseket semmiféle tudományos megalapozottság nem támasztja alá, és teljes mértékben szembemennek az Európai Uniónak a hasonló helyzetekre kidolgozott stratégiájával, amely a fertőzött területeken a vadászat teljes tilalmát, valamint a járvány-kezelés szigorú szabályozását írja elő. Szerintük a minisztérium radikális intézkedései nem megoldani, hanem súlyosbítani fogják a problémát, mivel a vadászatok során keltett zajoskodás meg fogja zavarni a vaddisznókat, amelyek emiatt vándorlásba kezdenek, és még tovább terjesztik a vírust. A sakál-dzsihád ellen szól az is, hogy a Duna-Deltában található sakálpopuláció már hozzájárult a vírus visszaszorításához, mivel rengeteg fertőzött vaddisznótetemet vacsoráztak meg. A szakértők szerint a térségben az említett ragadozókra vonatkozó hajtóvadászatok elrendelése csak tovább fogja súlyosbítani a helyzetet.

Kár, hogy az uniós nénik-bácsik nem figyelnek ilyesmikre, például Sargentini madám is Magyarországgal van elfoglalva, pedig mennyivel testhezállóbb feladat lenne neki, ha a dobrudzsai pestises disznókról meg az oszladozó vaddisznó-tetemekről írogatna jelentéseket, helyszíni dokumentálódás után. Jaja!

Share Button
Ennyien olvasták: 691

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.