Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Fesztivál- és iskolagondok – Amerikában és… Vásárhelyen

Molnár Tibor július 23, 2019 Humor

Az amerikai CNN hírtelevízió arról számolt be a minap, hogy a Detroitban megrendezésre kerülő AfroFuture nevű fesztiválra elővételben 20 dollárért árulták a jegyeket a fehér emberek számára, míg a színes bőrűek 10 dollárért vehettek jegyet. A fesztivál szervezői szerint „a fehér emberek privilégiuma a fesztiválra járás”, ezért méltányosságból akarták olcsóbban adni a nem fehéreknek a jegyeket.

A bőrszínen alapuló megkülönböztetés azonban óriási felháborodást váltott ki, egy fellépő le is mondta a fesztiválon való szereplését, míg a jegyárusító iroda azzal fenyegette meg a szervezőket, hogy nem árusítják a jegyeket, mert nem akarnak asszisztálni a rasszizmuson alapuló árképzéshez.

Az AfroFuture szervezői vasárnap végül úgy döntöttek, bőrszín-semlegesen mindenkinek 20 dollárért árulják a belépőket, viszont arra biztatják a fehér vendégeiket, hogy adjanak adományokat nekik a belépő megfizetése mellett.

Ilyen alapon a floridai tengerparti strandokon is árulhatnák feláron a fehéreknek a naptejet, vagy nekik kétszer olyan drágán adhatnák ki bérbe a napozóágyakat és napernyőket, hiszen az ő privilégiumuk a napozás.

Vagy mi történne akkor, ha importálnánk ezt a marhaságot, és Tusványoson vagy a VIBE fesztiválon a magyaroknak dupla áron kínálnák a napijegyeket és bérleteket? Hiszen ezekre zömében magyar fiatalok járnok, úgy privilégiásan. Jó kis botrány kerekedne belőle, az már biztos. De legalább megváltozna a diskurzus, és nem azt osztanák a fészbukon napokig a hivatásos észosztók, hogy egy bizonyos Krúbi miért Orbánról rap-el alpári, és miért nem Krúdyról Kosztolányi stílusban.

De vissza Amerikába: friss hír az is, hogy a következő tanévtől, vagyis 2019 szeptemberétől a New York-i állami iskolákban egy új szabályozásnak köszönhetően a diákok már nem „csupán” a nemüket, hanem a nevüket (személyi azonosítójukat) is megváltoztathatják. Úgybizony! Igaz, a tanulók egyelőre csak a szüleik jóváhagyásával tehetik ezt, de a nem- és névváltoztatási kérvényekhez nem szükséges semmiféle hivatalos (pl. születési motherbook) dokumentáció. (Csak az érdekesség kedvéért: a fényességes Svédországban már ennél is előbbre járnak, ugyanis egy, az ottani parlament által júniusban elfogadott törvény szerint azoktól a szülőktől, akik nem támogatják kiskorú, akár 5-6 éves csemetéjük nemváltoztatási agyficamát – a hormonkezeléseket vagy magát a műtétet is beleértve –, az állam unzsenír elveheti a gyereket, sőt, még börtönbüntetésre is ítélhetik őket!)

Az új irányvonalat Richard Carranza, New York City iskoláinak kancellárja jelentette be, aki azzal indokolta a város döntését, hogy mindent meg kell tenni a transzneműek támogatása érdekében. Több más városvezető hozzátette azt is, hogy a New York-i állami iskolák immár élen járnak az LMBTQ-közösségek jogérvényesítésében, például a legtöbbjükben már kialakítottak gendersemleges vécéket és gendersemleges tornatermi öltözőket a „nem-bináris” lurkók számára. (Vajon mit szólt volna a bolyais tornatanárnőnk anno, ha két másik nyápic fiúosztálytársammal együtt bejelentettük volna neki az év végi kötelező erőnléti felmérésen, hogy mi most nem futunk semmiféle ezer métert, és nem távugrálunk a homokba, mert éppen… menstruálunk? Valószínűleg még mindig fekvőtámaszoznánk.)

És megint Vásárhely: itt egyelőre még nem a tanulók névváltoztatási ingerenciája gerjeszti a feszültséget, hanem, amint azt már megszokhattuk, egy újabb iskola-elnevezési cirkusz van kibontakozóban. Sergiu Papuc PSD-s marosvásárhelyi alpolgármester ugyanis azt javasolja friss határozat-tervezetében, hogy bizonyos Samuil Micu történész nevét vegye fel a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskola. A nemrég befejeződött tanévben már volt egy névadási kísérlete a Szabad Emberek Pártjának; magyar nevet javasoltak az egyetlen marosvásárhelyi iskolának, amelynek még hivatalosan nincs neve, csak számmal jelzik – írta meg a Székelyhon.

A vonatkozó határozattervezetet a POL három tanácsosa nyújtotta volt be, és akkor Radu Bălaș, az egyik kezdeményező azt nyilatkozta, hogy három név között vacillált: Petőfi Sándor, Aranka György és Bethlen Gábor. Végül azért terjesztette be a Bethlen Gábor elnevezést, mert az erdélyi fejedelemnek „volt köze Marosvásárhelyhez”, továbbá a nevét a románok is könnyen ki tudják ejteni, viszont a tervezet azóta sem került a képviselő-testületi ülés napirendjére. Akkor az iskola igazgatója, Körtesi Sándor azt mondta, csalódott, hogy valakik az iskola vezetőtanácsa és a szülők megkérdezése nélkül akarnak nevet adni az általa vezetett tanintézetnek.

Papuc határozattervezete a napokban került fel a városháza honlapjára, tanulmányozásra. Kitanulmányozható belőle, hogy alpolgármester úr fontosnak tartja az utolsó név nélküli vásárhelyi általános iskola elnevezését, ezért proponálja a Samuil Micu nevet, arról viszont egyáltalán nem tesz említést, hogy ugyanbiza miféle kötődése van kicsisamunak Marosvásárhelyhez (bizonyára azért nem, mert semmilyen).

Még tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy a helyi magyar tanácsosoknak is van egy javaslatuk, amelyet már elfogadott a városi névadó bizottság, és amelynek megfelelően a hetes suli Teleki Sámuel nevét venné fel, de a tanács még nem tűzte napirendjére.

Csak nehogy végül Bethlen Sámuel Samuil iskola legyen belőle, mert szegény gyerekek úgy meg fognak zavarodni, mint… frissen nénivé operált parasztbácsi a gendersemleges falusi pottyantós budin!

Share Button
Ennyien olvasták: 1115

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.