Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Gombászni tilos!

Molnár Tibor november 7, 2016 Humor

Nem kell nagyon megijedni: valójában továbbra is szabad, de csak és kizárólag akkor, ha rendelkezünk a gombagyűjtögetési tevékenységre feljogosító engedéllyel, merthogy újabban ezt is engedélyhez kötik. Azazhogy nem is újabban: már több mint hat éve riktoltak a honatyafik egy erre vonatkozó törvényt, de a zsandárok csak mostanában kezdték büntetgetni a jónépet az áthágásáért. Ugyanis nevezett törvény (L171/2010) kimondja: tilos minden olyan „termék” gyűjtése az erdőkben, ami nem facucc (ág, gally, toboz satöbbi), azaz nem szabad gombát, erdei gyümölcsöt, gyógynövényt meg ilyesmiket gyűjteni az erdőtulajdonos (aki lehet magánszemély, jogi személy vagy állambácsi) előzetes írásos beleegyezése nélkül, mivel a fent említettek az illető tulajdonát képezik, az erdővel együtt. (Ha kizárólag jogi szempontból nézzük, nem is olyan nagy marhaság, hiszen egy magánkézben levő erdő pont annyira magántulajdon, mint egy valaki által tulajdonolt lakás vagy gépkocsi. Hogy mégis miért közepes marhaság, az alábbiakból kiderül.) Ellenkező esetben „contraventie silvica”-t (erdészeti kihágás? erdős szabálysértés?) követünk el, amiért 2000 lejtől 5000 lejig terjedő pénzbírsággal eresztetünk meg, in flagranti esetén. Ami elég durva, kivéve, ha szarvasgombát szedtünk éppen, merthogy annak kilója drágább, mint az arany dekája. Ámde nem túl sanszos, hogy a gombánkkal ki is tudjuk csengetni a tetemes pénzbírságot, mivel Vásárhely környékén az őzláb a gyakoribb, amely csak nevében hasonlatos a szarvasgombához, kinézetileg és főleg értékileg nem, viszont kirántva isteni, a szarvasgombával ellentétben. (A szarvasgombának olyan fura és intenzív az aromája, hogy csak reszelve szoktak tenni belőle egy csipetnyit méregdrága kajákba előkelő fogadásokon meg operabálokon, ott is csak azért, hogy az urbánparasztok ne tudják degeszre zabálni magukat belőlük.)

Érdemes tudni továbbá azt is, hogy eme „csuperkatörvény”, mint a törvények általában, nem disztingvál. Teljesen mindegy, hogy valakit akkor érnek tetten, amikor három zsák, eladásra szánt vargányával és hat vödör áfonyával hurcolkodik ki az erdőből, vagy csak épp megállt a kocsival egy erdőszélen kinyújtóztatni az elmerevedett végtagjait, s közben észrevett és lelegelt két szem félérett szamócát, ugyanúgy megbüntet(het)ik pár havi átlagfizetésnyi összegre. Vagyis nem számít, ha valaki megélhetési gombász, málnász, áfonyász, somász, makkász, tök ász, vagy csak egy alkalmi erdei séta során lecsipked néhány csalánlevelet egy csésze teához: amennyiben nincs neki Csipike, vagy a gonosz törpe jogi képviselője, Kukucsi által aláírt ádévérincája arról, hogy ő az Erdőben kedvére kollektálhat, akkora büntit sóznak a nyakába, hogy utána még a főtéri díszbokrokat is nagy ívben kikerüli.

 

Adódik a kérdés: még ha tudok is erről a törvényről, és törvénytisztelő polgárként felhatalmazást szeretnék kérni a tulajtól, mielőtt leszakítanék három fürt útszéli bodzavirágot, hol a keservben keressem? Ugyanakkor, tőle sem várható el, hogy az erdeje minden fájába belevésse az elérhetőségeit, szemmagasságban, vagy fejlesszen ki egy, a Pokémon Gohoz hasonló alkalmazást, amely úgy működne, hogy amikor ráirányítom az okostelómat a kiszemelt rókagombára, lila pereszkére vagy öngyilkos galócára, ő azonnal értesítést kapna erről a sajátján, és nyomban küldené is a választ, hogy „Engedélyezem” vagy „Kotródj a Százholdas Pagonyomból villámgyorsan!”. A gyakorlati megoldás valahol középen van: szabjanak meg mindenből egy minimális mennyiséget (sapkányi gomba, borkánnyi szeder, zsebnyi makk stb.), amennyit bárki büntetlenül begyűjthet, bármiféle vízumok nélkül, aki pedig rendszeresen, nagy tételben és eladásra hamszterol, az igenis váltson ki engedélyt. Ahogy például a horgászat esetében is limitáltatik a napi kifogható halmennyiség: hiába rendelkezik a pecás érvényes horgászengedéllyel, nem vihet haza (elvileg) húsz kiló márnát vagy fél mázsa paducot a nap végén, hanem a kvótán felülieket köteles visszaengedni.

Végezetül: ha már ilyen nagy a büntetgetési ingerencia, a hobbigombászok zargatása helyett lenne kikkel foglalkozni: akik rendszeresen, otthonról hordják ki az erdőszélekre a háztartási szemetet, építkezési törmeléket meg egyéb szirszart, akik piknikezéskor telekoszolják a tisztást habszivacs miccsestálcákkal, üres pillepalackokkal s hasonlókkal, akik quadokkal meg terepmotorokkal randalírozva verik fel az erdők csendjét és teszik tönkre az erdők talaját, és így tovább. És figyelem: ha a gyerek legközelebb azt a feladatot kapja az oviban, hogy gyűjtsön faleveleket a szüreti bálos dekorációhoz, előzőleg kérdezzék meg a Somin az állatkert-igazgatót vagy más illetékes elvtársat, hogy szabad-e kikaparni a sárból pár elázott lapit. Mert nem kizárt, hogy azóta szigorodott a törvény, csak nekünk nem szóltak, és újabban néhány orvul felszedegetett tölgyfalevélért vagy vadgesztenyéért már felfüggesztett börtönbüntetés jár…

Share Button
Ennyien olvasták: 797

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.