Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

HALLOWEEN

Molnár Tibor október 31, 2016 Humor

A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt. Őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a Samhain volt, amely a druidák istene, Crom Cruach kultuszában gyökerezik. A boszorkány (másképpen boszorka) a néphit szerint olyan nő (esetenként férfi), aki természetfeletti, démoni képességekkel rendelkezik, és rosszat, betegséget, pusztulást idéz elő. A boszorkány a török nyelvek azonos jelentésű baszargan, baszirgan szavából származik, amely az ótörök basz- („nyomni”) igető származéka (innen jön a közösülés vulgáris magyar szinonimája is).

Eredete a római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét. Gallia integrálódott a Római Birodalomba, így a kelta kultúra ünnepeinek elemei kezdtek a római ünnepek hagyományaival összemosódni. Végül annyira összemosódtak, hogy ma már képtelenség lenne szétmosni őket.

A belsejében mécsessel világító töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb kelléke, illetve tradicionális szimbóluma. A faragott sütőtök először az aratási idényhez kapcsolódott, jóval azelőtt, hogy a Halloween jelképévé vált volna az Egyesült Államokban. A kivájt töklámpás angol elnevezése „Jack O’Lantern”, azaz „Lámpás Jack” (románul Gigi cu lanterna).

Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról kapta, akihez egy nap odament az ördög, és hívta a pokolba, de előtte proponálta, hogy igyanak meg egy italt, mivel az ördög is nagy piás. Jack azonban nem akart vele tartani (biztos másnapos volt), ezért furfangos cselt eszelt ki: fondor módon megkérte a sátán unokáját, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire amaz felmászott a fára. Jack tudta, mitől fél az ördög, ezért a fa törzsére egy keresztet rajzolt. A devil totál beparázott a kereszttől, és nem is mert lejönni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni, majd addig-addig egyezkedett a kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolba.

A szeszkazán ekkor megengedte, hogy a patás lemásszon a fáról, de az abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de a pokolba se kapott vízumot, mert az ördög nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack ekkor arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta, és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit nyugtalan lelkének szánt. Az izzó parazsat Jack egy kivájt tök belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke eme töklámpa fényénél keresi megnyugvását. Itt a vége, fuss el véle!

Share Button
Ennyien olvasták: 787

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.