Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

HETI HETES

Molnár Tibor október 23, 2014 Humor

heti hetes

A hét többszörös büszkéje. A Digi24 hírtelevízió választási műsorában arra kérték Kelemen Hunort, kommentálja Victor Ponta szlogenét (Mandri ca suntem romani), illetve megkérdezték tőle azt a marhaságot is, ő maga büszke-e arra, hogy román.
Kelemen szerint az ember arra legyen büszke, amit megvalósított, hogy írt egy jó regényt vagy verset, hogy feltalált valamit, aminek az emberiség hasznát veszi, ne a nemzetiségére. „Én arra vagyok büszke, ami vagyok, amit eddig elértem az életben” – fogalmazott a költő. Elmondta továbbá, hogy rejtett hatásvadász szándékot sejt a választási jelmondat mögött, amit „lehet úgy értelmezni, hogy nacionalista szlogen. Persze, semmi gond azzal, ha valaki büszke a románságára. Én büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, hogy román állampolgár vagyok, hogy római-katolikus vagyok. Látják, hány identitása lehet az embernek?” – retorikálta az RMDSZ filozófus-állatorvos államelnök-jelöltje, aki lakonikusabban imígyen is szólhatott volna (Zarathustra helyett): vagyok, aki vagyok.
Arról, hogy a magyar állampolgárságára is büszke-e (már ha egyáltalán igényelte), nem mondott semmit.

A hét kérdése. A köztelevízió kampányműsorának moderátora hétfőn este váratlanul megkérdezte Elena Udrea elnökjelölttől: igaz-e, hogy Traian Băsescu ámántája volt? Göbica válasza: „Íme, milyen kérdéseket kapnak Romániában a női politikusok. Azon tűnődöm, hogy Victor Pontának vagy Klaus Johannisnak kell-e ilyesmikre válaszolniuk. Ez volt az egyik mocskos vád, amellyel nekem az elmúlt tíz évben szembesülnöm kellett”.
Vagyis egy szóval sem tagadta.

A hét állatelnök-jelöltjei. Három fontos államfőjelölt választási plakátja került fel nemrég egy szamosújvári mészárszék kirakatára, (ebben a kontextusban) érdekes feliratok alá: Victor Ponta plakátja fölött a PORC, Elena Udreáé fölött a VITA, míg Klaus Iohannisé fölött a PASARE felirat díszeleg. (Kár, hogy nem írták ki magyarul is, mert (számunkra) a DISZNÓ, MARHA, BAROM-FI még jobban mutatott volna.)
Több plakát, illetve állat sajnos nem fért ki a vitrinre.

A hét kártérítése. Rekordösszegű, 554 millió dolláros jóvátételt fizet az amerikai kormány Észak-Amerika legnagyobb indián törzsének, a navahóknak, azzal az indoklással, hogy évtizedeken keresztül rosszul bánt a törzs anyagi eszközeivel és természeti forrásaival. Az ötvenéves(!) pereskedést lezáró megállapodást az Arizona állambeli Window Rockban, az indiánrezervátum fővárosában írták alá.
Ez a legnagyobb összeg, amelyet valaha egyetlen törzsnek kicsengettek; a navahók cserébe elállnak a további kárigénytől. Harrison Tsosie indián főügyész ugyanakkor kijelentette: ez az ügylet nem zárja ki, hogy a törzs újabb pereket indítson a területét ért víz- és urániumszennyezések miatt. Ben Shelley navahó elnök a „törzsi szuverenitás diadalának” nevezte a megállapodást, és hozzátette, hogy törzsi gyűlésen határoznak arról, mire fordítsák majd a kártérítést.
A törzsi gyűlést időközben meg is tartották, íme a (teljes) jegyzőkönyv:
–    Drága rézbőrű testvéreim! Eljött végre a nagy nap, hála Manitunak, amikor a sápadtarcú kutyák kifizetik azt a rahedli sugárkövet (urániumot), amit nagyapáinktól, közepesapáinktól, apáinktól és tőlünk raboltak el, uff! Illetve, még nem uff: gondoljatok csak bele, mennyi atomkenut, nukleáris bölénycsapdát, magfúziós totemoszlopot és radioaktív kínzócölöpöt építhettünk volna belőle atomfizikus törzsfőnökeink, Szilárd Oroszlán és Teller Medve segítségével! És még mindig nem uff; megvannak a referendum végleges eredményei, melyet azt eldöntendő írtunk ki, hogy mire költsük a megítélt félmilliárdocskát: aszfaltozzuk le az Örök Vadászmezőket – egy szavazat, vagy vegyünk belőle tüzes vizet – az összes többi szavazat. Na, most uff!

A hét dolgozója. Visszatér dolgozni Sierra Leonéba egy brit ápoló, aki Nyugat-Afrikában elkapta az ebolát, de Londonban felépült a súlyosan fertőző vérzéses lázból. William Pooley a fővárosban, Freetownban folytatja a munkát. A férfit augusztusban szállították haza, elkülönítették, és a ZMapp nevű kísérleti medicinával gyógyították a Royal Free Hospitalban.
Közben Amerika- és Európa-szerte is egyre jobban eszkalálódik az ebolafrász: elég, ha valaki elájul vagy elhányja magát a reptéren, már zárja is karanténba a sárga nindzsa-kommandó, nemrég pedig – akárcsak anno a pestises hajók esetében – több Karib-térségi kikötő is megtagadta egy olyan óceánjáró beengedését, amelynek fedélzetén még csak nem is tartózkodott ebolás vagy ebola-gyanús utas, csupán egy olyan hölgyemény, aki korábban ebola-mintákat analizálgatott egy amcsi laboratóriumban.

A hét statisztikája. Ötször kevesebb halat fogyasztanak a romániaiak, mint az EU-s átlag – derül ki egy felmérésből.
Évente mindössze 4 kiló halat eszünk (ami gyakorlatilag havonta(!) egy közepes pisztráng vagy egy kiadósabb adag halászlé), miközben az uniós éves átlag 20 kg. Magyarországon évente 2-3 kiló halat fogyasztanak, de Portugáliában és Spanyolországban évi 50-60 kilót.
Mivel a hal igen egészséges, talán nem ártana újra bevezetni a régi „Nici o masa fara peste!” szlogent, illetve a sörözőkben minden korsó sör mellé az obligát halfasírtot!

A hét pizzázója. A Dózsa György utcában található Prestige pizzázó (a legtöbb vásárhelyi vendéglátó-ipari egységgel ellentétben) kétnyelvű – román és magyar – étlapon és reklámfüzetben kínálja termékeit; a fordításokba persze becsúszott néhány helyesírási hiba (például foghagyma vagy karaly), de az „erőfeszítés” mindenképpen dicséretes. Jár a pont!

Share Button
Ennyien olvasták: 947

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.