Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Heti Hetes

Központ szeptember 18, 2014 Humor

A hét tanfolyama. Magyar nyelvtanfolyamot indít román nemzetiségűek számára az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete; kezdőknek szól, és főként a résztvevők „kommunikációs készségének fejlesztésére” fekteti a hangsúlyt, nem a nyelvtani szabályokra. Az RMDSZ városi szervezetének kedves elnöke, Peti András elmondása szerint „az interkulturális párbeszéd hatékonyságához elengedhetetlenül fontos egymás anyanyelvének ismerete. Természetes, hogy a román nyelvet mindenki ismeri, itt viszont ugyanez az elvárás lenne a másik oldalról is”. A 36 órás díjmentes nyelvtanfolyam segítségével a résztvevők az alapkifejezéseket ismerhetik meg.

 

A tanfolyam természetesen nem kirekesztő, magyarokat is szívesen látnak, például a suksükölve hablatyoló megyei főtanfelügyelő-helyettes asszonyt (akinek két legújabb, az Erdély TV-ben elhangzott perlája: „sztándárd”, illetve „szpeciál”), a lemondomaszékes ex-alpolgármestert, valamint néhány helyi rádióst és tévést is.


A hét megnyugtatása.
Oroszország megint szorított egyet Románia tökén: míg múlt héttől „csak” öt, mostantól már 10%-kal kevesebb gázt tol nekünk az orosz Gazprom, mind eddig. Az intézkedés okaira Moszkva nem adott magyarázatot, de Borbély Károly RMDSZ-es energiaügyi államtitkár szerint ez politikai jelzés: „2-3 százalék között importálunk a Gazpromtól, abból múlt héten 5, most 10 százalékos mennyiséget vettek vissza. Számunkra ez nem okoz semmilyen aggodalmat, ezeknek a döntéseknek politikai jelzésértékük van”.

Karesz nem deriválja a lényeget: igen, politikai jelzésértékük van – pont ez ad okot aggodalomra!

7etes
A hét kérdései. Az EMNP államelnökjelöltje, Szilágyi Zsolt egy sajtótájékoztatón nyilvános vitára hívta ki Kelemen Hunort, annak tisztázására, hogy kötött-e újabb titkos paktumot a tulipántos szövetség – az erdélyi magyarok kárára – a PSD-vel. Zsolti szerint a paktum meglétének egyértelmű jelei vannak, tekintve, hogy Kelemen Hunor a PSD-nek kampányol Székelyföldön.

Addig is, a sajtón keresztül az alábbi kérdéseket intézte az RMDSZ elnökéhez:

• Volt-e titkos RMDSZ-PSD találkozó?

• Kik vettek részt ezen a találkozón?

• Mikor és hol tartották?

• Miről tárgyaltak?

• Van-e titkos megegyezés, amely az 1993-as neptuni találkozó szellemi/politikai folytatása?

• Létezik-e Kelemen Hunor és Victor Ponta közötti megállapodás arról, hogy az RMDSZ kit támogat az államfőválasztás második fordulójában?

Kelemen (várható) válasza a fentiekre: közöd?

(Lapzárta előtti reakció Kovács Péter, az RMDSZ kampányfőnöke részéről: „Nincs miről vitáznunk Szilágyi Zsolttal, a mi szempontunkból nincsenek közöttünk vitás kérdések”. Valójában ugyanazt válaszolták, amit megjósoltunk, csak kicsit bővebben.)


A hét tiltakozása
. Diana Pap temesvári operaénekesnő a temesvári Continental abroncsgyártó cég előtt meztelenül, egy rózsával a kezében és gázmaszkkal az arcán tiltakozott a város szennyezése ellen. A gyár környékén lakó temesváriak az idők során már számtalan panaszt tettek az elviselhetetlen bűz miatt; az önkormányzatnak a vállalat egy másfél éves intézkedéstervet mutatott be, amely alapján jövő évben a polgármester szerint már eredmények is várhatók.

A szemrevaló Gáz N’Rózsi korábban az utcai szemétre hívta fel a figyelmet egy másik akciójával: az utcán letolta a nadrágját és egy vécécsészére ült, az erről készült fotót pedig szintén kitette a Facebookra.

Utóbbihoz hasonlót csinált egyszer egy székely bácsi is Csíkszeredában, még Ceausescu idejében: fényes nappal kiment a városháza elé nagydolgozni…, csak, furfangos lévén, ő nem tolta le a gatyáját.


A hét vacsorája. A 44 éves Marco Lavoie-t medve támadta meg, elsüllyesztette kenuját, így élelem nélkül maradt a kanadai vadonban. A tapasztalt túrázó németjuhásza elkergette ugyan a macit, de mivel a férfi a sérüléseivel élelem nélkül maradt, egy hét elteltével kénytelen volt elpusztítani a kutyát, hogy megehesse annak húsát.  Marco bokája olyan súlyosan megsérült, hogy szóba se jöhetett a vadászat; a legközelebbi településtől több száz kilométerre volt, ezért belátta: nincs más választása, meg kell kajálnia az ebet, hogy ne haljon éhen.

A férfire végül a hegyi mentők találtak rá, és azonnal kórházba szállították. A csontvázzá fogyott kiránduló rettenetesen sajnálja, hogy végeznie kellett imádott kutyájával, aki így kétszer is megmentette az életét.

Arról viszont fogalma sincs, hogy a kinyiffantott és felzabált blöki már napok óta tervezte az ő megevését, mivel maga is kutyául éhezett.


A hét fészbukos kihívása. Avagy a verses-jeges-szívatós-alázós challenge: eredj ki a szabadba, helyezz el pár méter távolságra egy bekapcsolt videokamerát, ölts fel egy Zorro-jelmezt, térdepeltesd le magadnak háttal egy hátrakötözött kezű, narancssárga hálóingbe öltöztetett barátodat, olvasd fel neki az egyik kedvenc, minél hosszabb versedet (amelyikről tudod, hogy ki nem állhatja a szerencsétlen), utána öntsd pofán egy vödör jeges vízzel, majd egy játékkarddal hadonászva vágjál a fejéhez válogatott sértéseket. Az elkészült videót told fel a fészbukodra, és nevezz meg néhány ismerőst, akiknek 24 órán belül követniük kell a példádat.

Hátránya: bármikor te lehetsz a következő letérdepeltetett.


A hét mondása.
Szilágyi Zsolt: „A román államfőválasztáson egy magyar jelöltnek ugyanannyi az esélye, mint kettőnek”. Egyszerűbben: ha nem veszel egy lottószelvényt, ugyanakkora esélyed van nyerni, mintha kettőt nem vennél.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 860

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.