Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

HETI HETES

Központ szeptember 25, 2014 Humor

HETI HETES

A hét autonómiája. A Székelyföldön élő cigány közösségek etnikai identitása kerül veszélybe a Pro Európa Roma Párt (dikk, ilyen is van?) szerint, ha életbe lép az RMDSZ autonómiatervezete. Ezt a párt Kolozs megyei elnöke, Aurel Rosianu közölte, a Kelemen Hunor által ismertetett jogszabályra reagálva. „A mi elvárásunk az, hogy a Székelyföldön élő romák ne magyarosodjanak el, és ne veszítsék el az etnikai identitásukat” – olvasható az állásfoglalásban, amely arra is emlékeztet, hogy Hargita, Kovászna és Maros megyében mintegy hatvanezer lelket számláló cigány közösség él, amelynek tagjai veszélybe kerülnek, ha életbe lép az autonómia-statútum.

      7etes

„Ha a tervezetet mégis elfogadná a parlament, akkor mi is autonómiát követelünk a közösségünk számára azokban a régiókban, ahol jelentősebb létszámban élnek romák: Szilágy, Bihar, Kolozs, Călărasi, Iasi, Olt és Galac megyében” – teszik hozzá.

Pestiesen szólva: ha egy üzlet beindul…

A hét magyarázata. A Központ olvasói és az emberiség gondolkodni képes törpe kisebbségének további tagjai közül is bizonyára sokan elgondolkoztak már rajta: hogy lehetnek az Iszlám Állam lefejezéses videóin a túszok olyan nyugodtak, amikor tudják, hogy pillanatokon belül brutálisan kivégzik őket? Hiszen – lefejezőikkel ellentétben – nem őrült fanatikusok ők, még csak nem is kőkemény zsoldosok vagy hivatásos katonák, hanem egyszerű, „hétköznapi” emberek: haditudósítók, újságírók, segélymunkások.

Íme a válasz: természetesen nem tudják. A szélsőségesek számos alkalommal fenyegetőznek kivégzéssel anélkül, hogy végrehajtanák azt – közölte a Szíriában áprilisban kiszabadult francia háborús tudósító, Didier Francois, a radikális milícia fogságában megélt tapasztalatai alapján. A terroristák például rendszeresen készítettek elő keresztre feszítéseket, amelyeket aztán nem vittek végbe – tette hozzá az egykori túsz.

Réges-régen ez nem így volt: amikor nekiláttak egy keresztre feszítésnek, azt be is fejezték!

A hét kifogása. A Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen csoport tagjai múlt pénteken átnyújtották a Deus Providebit Tanulmányi Házban azt a petíciót, melynek címzettje  Peti András alpolgármester és Borbély László képviselő, és amelyben a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére vonatkozó kérésüket nyomatékosítják, 4500 támogató aláírással megspékelve.

Az átnyújtáson jelen volt a CEMO-főnéni, Szigeti Enikő is, aki elmondta: Claudiu Maior alpolgármesterrel és a városháza további illetékeseivel való találkozásaik során kiderült, ők úgy vélik, nem szabad elsietni az utcanévtáblák kihelyezését, mert ezek gyors kikerülése rémisztő lenne a román közösség számára.

Ha ilyen ütemben folytatódnak a kihelyezések, akkor kedves Peti András aligha lesz egyhamar a vásárhelyi románság mumusa.

A hét felmondása. Egy amerikai televíziós csatorna munkatársa, Charlo Greene élő adásban jelentette be, hogy felmond, méghozzá a következőképpen: „Fuck it, I quit!” (B*ssza meg, kilépek!). A riportercsaj az Alaska Cannabis Clubról tudósított éppen, amikor bejelentette, hogy a szervezetnek ő a vezetője, és ezentúl minden energiáját a marihuána legalizációja melletti kampányba fekteti majd, úgyhogy ő itt és most elköszön.

Robert Turcescu is ezt kellett volna csinálja a teátrális, hatásvadász, szánalmas cirkusz helyett.

A hét mesekönyve. Néhány napja jelent meg Magyarországon Jeffrey A. Miles A hercegek és a kincs című mesekönyve. A történet dióhéjban: van egy Evergreen nevű királyság, ott éldegél Rufus király és lánya, Elena hercegnő. Elenát egyik nap elrabolja egy gonosz boszorkány. A búslakodó Rufus kihirdeti: azé lesz a királyság, aki kiszabadítja és feleségül veszi a lányát. A bajnok Gallant és a könyvmoly Ernest (a magyar fordításban Győző és Szilárd) útra kelnek, hogy megmentsék a hercegnőt. Rövidke, ám veszélyes kalandozásaik során azonban rájönnek, hogy nekik nem Elena kell, hanem egymásba szerelmesek. A mese „happy enddel” végződik (esetünkben jelentsen ez bármit is).

Akkor már inkább Markó Béla irredenta gyermekversei.

A hét bélyegei. A fél évvel ezelőtti bejelentés óta a világ 178 országából érkeztek előrendelések azokra a postabélyegekre, amelyeken Tom of Finland homoerotikus grafikái láthatók; a finn posta szerint e bélyegsor kibocsátása lett a postatörténet legnagyobb médiafigyelmet kapó eseménye.

Touko Laaksonen (1920-1991), a Tom of Finland néven alkotó grafikus teremtette meg a szűk ruhába öltöztetett izmos, szőrös, meleg macsó zsánerét. 15 évesen rajzolta meg első homoerotikus grafikáit, de az első sikerre egészen 1957-ig kellett várnia, amikor elküldte pár képét az amerikai Physique Pictorial című lapnak, amely rögtön címlapjára tette az egyiket. Az első kiállítását viszont csak 1973-ban, Hamburgban rendezték meg, amikorra már megteremtette a meleg közösség szuperhősét: a motorján a világot járó, talpig bőrbe öltözött, vastag bajuszú, minden útjába kerülő férfit magabiztosan ágyba döntő Kakét.

A hír külön pikantériája, hogy a Transindexen is megjelent „Világsiker az első homoerotikus postabélyeg” címmel, közvetlenül alatta Kelemen Hunor választási hirdetésével, amelyen egy idős parasztemberrel parolázik.

A hét mondása. Izsák Balázs: „A skót törekvések fogadtatása az Egyesült Királyságban olyasvalami, amit elvárnék a román médiától és államhatalomtól Székelyfölddel szemben”.

Talán nem ártana továbbítani a székely William Wallace elvárásait a nevezettek felé, mert akkor hátha…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 928

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.