Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

HETI HETES

Központ október 13, 2014 Humor

A hét közömbösei. A Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen csoport az általuk felvállalt ügy iránti közömbösséggel vádolja a marosvásárhelyi magyar önkormányzati képviselőket, akik nem vettek részt a nemrég szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Szerintük eddig csak sajtónyilatkozatokban merült ki a városatyafik valós kétnyelvűség érdekében „kifejtett”7etes tevékenysége.

A nyílt levélből kiderül, hogy az érintetteket e-mail-ben és személyesen is meghívták a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése érdekében gyűjtött aláírások átadására és az azt körítő kerekasztal-beszélgetésre, s bár volt, aki megígérte, ott lesz, végül mindenki tojt elmenni.

„Szilárd meggyőződésünk, hogy a valós kétnyelvűséget tükröző utcanévtáblák nem kerülhetnek helyükre az önök hatékony munkája nélkül. A kétnyelvű utcanévtáblák ügye nem érhet révbe az RMDSZ-es tanácsosok összefogása, az ügy aktív felvállalása nélkül. Felszólítjuk Önöket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a város magyar közössége végre anyanyelvén olvassa a város utcaneveit” –  olvasható a nyílt levélben. Utólag az érinthetetlenek közül többen is – például Törzsök Sándor és Karácsony Erdei Etel – azt nyilatkozták, hogy fontosnak tartják a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését.

Tényleg??? De most komolyan??? Akkor ugyan biza miért nem tetszettek kegyeskedni méltóztani elfáradni ama kör alakú bútordarabos megbeszélésre? He?

A hét furcsasága. A tizennégy elnökjelölt összesen nyolcmillió támogató aláírást gyűjtött össze, illetve gyűjtöttek nekik össze; ebben nincs is semmi furcsaság, egyedül Victor Ponta kétmilliónál többet prezentált. Abban viszont már van némi, hogy egy friss (és reprezentatív) felmérés szerint a megkérdezettek csupán öt(!) százaléka írt alá valamelyik jelöltnek, ami számszerűsítve és extrapolálva a mintegy 18 millió szavazópolgárra összesen kilencszázezer, vagyis még egymilliót se tesz ki, nemhogy nyolcat! Még ha mindegyik jelölt csak a szükséges és elégséges kétszázezret tarhálta volna össze, az is majdnem hárommillió (2 800 000), ergo a felmérés szerinti kilencszázezer még attól is jócskán elmaradna.

A hét degeneráltja. „(…) Tulajdonképpen Románia egyetlen problémája az, hogy a magyar szélsőségeseknek lehetővé teszi, hogy szabadon járjanak-keljenek az országban, és mindent megtegyenek, amit akarnak” – írta a vadbarom Bogdan Diaconu múlt héten, Orbán Viktor kolozsvári látogatása kapcsán.

Ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen igaza van: Romániának valóban ez az egyetlen problémája. Más nincs. Egy szál se!

A hét fogadóirodája. A romániai elnökválasztások történetében először fogadni is lehet a nyertesre az egyik hazai fogadóirodánál. A legnagyobb odds Kelemen Hunor neve mellett szerepel.

Közel 100 000 lejt nyer az, aki 100 lejt tesz fel Kelemen Hunor győzelmére, aki viszont Victor Ponta megválasztására tippel, a 100 lejéért csak 125 lejt kap. A fogadóiroda által megállapított szorzók figyelembe veszik a felmérések jóslatait, így a kormányfő győzelmére fizetnek a legkevesebbet (1,25-ös odds), az RMDSZ jelöltjére tippelőknek pedig a legtöbbet (999-es szorzó). A második nagy esélyesnek tartott Klaus Johannis diadala a megjátszott lóvé négyszeresét hozza a szerencsejátékosoknak. Érdekesség, hogy az online szelvényen a 14 jelölt közül csak 11-nek a neve szerepel. Az EMNP jelöltjére, Szilágyi Zsoltra például nem lehet fogadni.

Csak nehogy ráfaragjon a fogadóiroda: eljön Bill Gates, feltesz tíz milliárd dollárt Hunor boyra, további húsz milliárdból pedig elintézi, hogy tényleg megválasszák – például, ad minden szavazópolgárnak ezer dollárt, oszt jónapot.

A hét lefejezése. Újabb brit túsz lefejezéséről tett közzé videót az Iszlám Állam (IS) szélsőséges szervezet múlt pénteken. A felvétel a 47 éves Alan Henning kivégzését mutatja be, akit tavaly decemberben ejtett fogságba a fegyveres csoport Szíriában, ahol a férfi egy segélyszállítmányt kísért.

Ez már a negyedik videó, amin az IS egy nyugati túsz lefejezését teszi közzé; korábban két amerikai újságírót és egy brit segélymunkást végeztek ki. A videón a dzsihadisták az amerikai elnöknek üzennek: „Obama, légicsapásokat indítottál Szíria ellen, lecsapsz a mieinkre, úgyhogy mi is lecsapunk a tieid nyakára” – mondta egy maszkos fegyveres a felvételen. Az IS már be is jelentette, ki lesz a következő áldozat: Peter Kassignak hívják, 26 éves, az amerikai hadsereg leszerelt katonája, és túszul ejtése előtt szintén segélymunkásként dolgozott.

Bizonyára mások is észrevették magukon, hogy – mint minden szörnyűséghez, ehhez is – lassan kezdünk hozzászokni: az első lefejezéses videóról szóló cikktől elborzadtunk, a másodiktól már kevésbé, a harmadikat még végigolvastuk, erre a negyedikre viszont a legtöbben már csak azért kattintanak rá, hogy megnézzék, hányadik is a sorban…

A hét annakörülője. Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke annak örülne, ha a szombati román-magyar Eb-selejtezőre egyetlen magyar szurkoló sem kísérné el a Dárdai-csapatot, mert így „jelentősen csökkenne a magyarellenes, rasszista megnyilvánulások esélye”.

Úgy látszik, Csénécsédé-Csaba nem sűrűn megy ki román bajnoki meccsekre, amelyekre nem járnak magyarországi szurkolók, de már az is elég az „afara cu ungurii din tara!”-szerű skandálásokhoz, ha az egyik csapatban játszik egy magyarországi idegenlégiós, vagy ha a klubtulaj magyar.

A hét poénja. „A magyar futballválogatott taktikája: Ez a szakasz egyelőre erősen hiányos. Segíts te is a kibővítésében!” (Wikipédia)

 

Share Button
Ennyien olvasták: 972

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.