Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

HETI HETES

Molnár Tibor október 16, 2014 Humor

A hét hasonlata. Frunda György, Victor Ponta tanácsadója a Rádió Gagában (arra reagálva, hogy az EMNP közleményben szólította fel az RMDSZ-t: hozza nyilvánosságra azoknak a tárgyalásoknak a témáját, melyek keretében a román pártok képviselőivel egyeztettek a román–magyar viszonyról a Project of Ethnic Relations (PER) nevű szervezet közvetítésével): „Ez olyan, mintha a nyárádszeredai Haladás felszólítaná a Bayern Münchent, hogy hozzák nyilvánosságra az edzési taktikájukat”.

7etes

Erre mondaná a székely (azaz erre mondhatná az EMNP), hogy: nem becsülsz túl, komám.

A hét (le)festői. A somostetői állatkert kőoroszlánjait is elérte a lépcsőfestési láz: a bejáratnál lévő két nagymacska-szobor szürke színét megunva „oroszlánszínűre” festették őket, továbbá szemeket és ijesztő tépőfogakat is kaptak.

A lépcsőfestési akció idén nyáron kezdődött – a Digitális Erdély közösség tagjai előbb a Rákóczi, majd a Furnica lépcsőre festettek színes (román) motívumokat, nemrég pedig a Malomkő utcai lépcsőt „díszítették” román és magyar személyiségek arcképeivel.

Na szóval; a vásárhelyi RMDSZ, EMNP, a CEMO és más helyi civil szervezetek figyelmébe: baromi gyorsan meg kéne fékezni ezt a pingálósdit – amelynek titkolt, rejtett, ugyanakkor nyilvánvaló célja Marosvásárhely régi arculatának lassú, de biztos és teljes megváltoztatása –, különben hamarosan arra fogunk ébredni egy ködös őszi reggelen, hogy a két Bolyai arcára dák harci színeket tetováltak, a Bolyai lici homlokzatát telebaszkurálták román népi motívumokkal, Bernády körmeit dédaikékre lakkozták, Bartók Béla fejére trikolór kordelucát pacsmagoltak, a Teleki Téka baglyát átkenték csiricsáré papagájjá, piros-sárga-kékre mázolták a Kultúrpalota ablakait, és ördögöket festettek templomaink falaira.

Mert ezek nem totojáznak; ha senki sem állítja meg őket, megcsinálják, cat ai zice ciorba de burta!

(Az, hogy – mint utólag kiderült – a kőoroszlánok eltorzítása nem a „Digitális Erdély” tagjainak az ötlete volt, hanem az állatkert új román igazgatójáé, a lényeg szempontjából lényegtelen.)

A hét stratégája. Egy kolozsvári pódiumbeszélgetésen Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje (ama kérdésre, hogyan kezeli a negatív véleményeket) elárulta: a kilencvenes évek végén kezdőként megviselték a támadások, de védelmi stratégiákat dolgozott ki: nem néz tévét, és csak azt olvassa, amit az alattvalói elé tesznek, így elkerüli azokat a kommentárokat, amelyek „megviselnék”.

Akinek van némi pszichológiai érzéke, az eddig is sejthette, hogy a zord, marcona, borostás külső vélhetően érző szívet és mimózalelket takar; hogy a ridegnek és magabiztosnak tűnő államférfi valójában egy gátlásos, rémült kisfiú, aki lefekvéskor minden este mesét mond magának, hogy ne féljen elaludni; hogy ez a „szövetségi” elnök, ez a kétszeres művelődésügyi miniszter és egyszeres miniszterelnök-helyettes „író, költő, újságíró, politikus” (Wikipédia) úgy szomjúhozza a pozitív visszajelzést, az elismerést, a lelki simogatást, mint egy elhagyott, gazos udvaron felejtett, csonttá száradt rózsabokorcsonk a nyári záport, és jobban parázik a bírálattól, a kritikától, mint mostanában a romániai politikusok bármelyike a DNA (korrupcióellenes ügyészség) vizsgálódásaitól.

De így azért egészen más, nem, hogy ki is mondta?

A hét nemzete. Az európaiak a világ nemzetei közül a románokban bíznak a legkevésbé – derül ki a Reader’s Digest tíz európai országban készített felméréséből. A kérdezettek még az irániakban és az oroszokban is jobban bíznak, mint a románokban, és a svájciakat és a svédeket tartják a legmegbízhatóbbaknak; a románokban az osztrákok, a szlovének és a svájciak bíznak a legkevésbé. Saját nemzetükkel szemben a franciák bizonyultak a legönkritikusabbaknak, akiknek mindössze 27%-a bízik a franciákban. Önkritikusak a románok is: kevesebb, mint a felük bízik a sajátjaiban.

A felmérés 784 ezer személy internetes megkérdezésével készült Ausztriában, Svájcban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Oroszországban és Szlovéniában. 24 nemzet megbízhatóságáról kellett nyilatkozniuk, a magyar nem szerepelt közöttük.

Na, erre legyen büszke Ponta!

A hét idegesítői. A nyilvánosan közzétett szerelmes üzenetek a legidegesítőbbek a Facebookon – derül ki egy brit(!) felmérésből; a megkérdezettek 26%-át ez enerválja a legjobban a közösségi oldalon.

„Nincs annál rosszabb, mint amikor fellépek az oldalra, és azt látom, hogy valaki a barátnőjével vagy a barátjával enyeleg” – írta egyikük. A válaszolók szerint a második legrosszabb a saját sikereivel dicsekvő felhasználó (22%), míg a 3. helyre a megszállott módon, folyamatosan állapotjelzéseket posztoló került, 19%-kal.

Tehát, ha szándékosan idegelni szeretnénk fészbukos embertársainkat, akkor kizárólag enyelgős képeket toljunk fel, dicsekvős szövegekkel megspékelve, félóránként.

A hét mondása. Radu Banciu, a B1 TV nem kimondottan magyarbarát „pamfletistája”: „Ha, valamilyen csoda folytán, Ghita Funar és Szilágyi Zsolt kerülne be az elnökválasztás második fordulójába, az utóbbira szavaznék”.

Nyilván nem kell ettől lemenni vágóhídba, de maga a tény, hogy van legalább egy román ember(szabású), akit még nálunk is jobban rühell eme derék buggyant fasiszta, mindenképpen örvendetes.

A hét bulvárhíre. A Dél-Afrikában forgatott Celeb vagyok, ments ki innen! című dzsungel-valóságshow szereplői annyira ostobák, érdektelenek és unalmasak, hogy a stáb napok óta komolyan fontolgatja: lecserélik az egész bagázst cerkófmajmokra.

Share Button
Ennyien olvasták: 1100

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.