Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

HETI HETES

Molnár Tibor október 30, 2014 Humor

A hét mondása. Kelemen Hunor hétfőn este a Duna TV Közbeszéd c. műsorában (ama műsorvezetői felvetésre, hogy miért nem vett részt az RMDSZ azon a megemlékező autonómia-konferencián, amelyet az egy évvel ezelőtt megszervezett Székelyek Nagy Menetelésének évfordulóján szerveztek) elmondta: csak halott emberről való megemlékezéseken szokott részt venni, az autonómia kérdése viszont egy élő magyar ügy.

Élő, élő…, nem inkább (a választási kampány idejére) feltámasztott? Már ami a „szövetséget” illeti…

heti hetes

 

A hét felemás kétnyelvűsége. A Kaufland reklámújságaiban minden egyes termék neve magyarul is fel van tüntetve, ráadásul még helyesírási hibát sem találni bennük (legalábbis szúrópróba-szerűen), viszont a portékákra vonatkozó egyéb infók – például a csíkozott pacal állapota, a házipapucs anyaga vagy a porszívó teljesítménye és egyéb műszaki jellemzői – már csak románul. De tulajdonképpen igazuk is van: tök fölösleges túlinformálni a vevőt, anélkül is megvesz minden bóvlit.

A hét idiótái. Ördögtől való az egészségügyi kártya az ortodoxok egy része szerint: a card, vagyis kártya szó visszafelé drac, vagyis ördög, aki pedig megkapja, az egyenesen egy olyan brüsszeli számítógépre iratkozott fel, amelynek Vadállat a neve, és a világ összes lakosáról gyűjt információkat. Többek között ezeket az érveket sorolják fel ortodox egyházi személyek vagy hívők az egészségügyi kártya ellen.

A nyílt levél szerint ez „elfogadhatatlan egy olyan nemzet számára, amelyik kétezer éve csatlakozott Krisztus hadseregéhez”.

Hát, nem fejlődtek valami sokat azóta.

A hét semmije. Truth Revolt 27 éves New York-i művésznő kiállítást rendezett a láthatatlan műveinek; a kiállított darabok az üres falon láthatóak, illetve nem láthatóak. A művésznő úgy nyilatkozott az alkotásáról, hogy csak azért, mert nem látsz semmit, nem jelenti azt, hogy nem töltöttem órákat azzal, hogy elkészítsek egy különös darabot. „A művészet a képzelőerőről szól. El kell képzelned azt, hogy előtted egy festmény vagy egy szobor van” – fogalmazott.

Lenyűgöző eleme a történetnek, hogy a sznob műgyűjtők szorgalmasan sétálgatnak és merengenek a stúdióban körbe-körbe, az üres falakat bámulva. Néhányan annyira beleélik magukat a csupasz fal nyújtotta izgalmas képi ábrázolásba, hogy fejüket félreszegve, mély sóhajokat hallatva gyönyörködnek, majd nekiállnak hangosan dicsérni a művésznőt. A szórakozató az egészben az, hogy a „kiállított darabokat” a gyűjtők és érdeklődők megvásárolták.

A legszórakoztatóbb az egészben viszont az, hogy a hír valójában kacsa, de az interneten rengetegen beszopták, még komoly hírportálok is.

A hét ajánlása. Kell-e büntetni Patrick Stübing és Susan Karolewski „szerelmét”? Ez a kérdés Európa-szerte hullámokat kavar, miután a Német Etikai Tanács azt javasolta a kormánynak: vegye ki a büntető törvénykönyvből a nagykorú testvérek közötti vérfertőző kapcsolat elítélését. Az ajánlás konkrét ügyön alapul: Patrickot örökbe adták, és 24 éves korában találkozott először az akkor 16 éves testvérével, Susannal. Négy gyermekük született, közülük kettő fogyatékos. A férfit vérfertőzésért három év börtönre ítélték, és ez ellen még az Emberi Jogok Európai Bíróságán is hiába fellebbezett.

A különféle szakértőkből (orvosok, ügyvédek, teológusok) álló Német Etikai Tanács arra hivatkozik, hogy nem a büntető törvénykönyv feladata fenntartani egy „társadalmi tabut”, a felnőtt testvérpárok „szexuális önrendelkezése” pedig erősebb, mint „a család védelmének elvont fogalma”.

Nos, Liebe szakértő tanácstagok és tanácstaginák! Az önök ajánlása már startból, von Hause aus kirekesztő! Mi az, hogy csak nagykorú testvérek között engedélyeztessék a genitális szerelem? Egy huszonéves bátyó miért ne kettyinthetné meg a 15-16 éves, már teljesen kifejlett és szivarérett hugicáját, ha éppen úgy áll fel neki? És mi a helyzet az egykékkel, rájuk nem gondoltok? Miért ne ödipuszilgathatná a fiú az anyját, vagy miért ne fekhetne be az a pajkos jánygyermek apuci alá, egy jó hangulatú családi szülinapozás megkoronázásaként?

Ezeket is kéretik bevenni az ajánlásba, schnell, schnell!

A hét kanala. A Google nemrég felvásárolta a Lift Labs nevű céget, amely a világ legmodernebb, 295 dolláros (kb. 1000 lejes) kanalával, a Liftware-rel lett híres. Nem valami újgazdagoknak gyártott arany étkészletről vagyon szó, hanem a neurodegeneratív betegségekben, például Parkinson-kórban szenvedő betegeknek szánt segédeszközről.

A Liftware-kanál vastag nyelében különféle szenzorok és mikromotorok helyezkednek el: előbbiek érzékelik a kanalat tartó kéz remegését, utóbbiak pedig a kanál fejének ellentétes irányú mozgatásával semlegesítik azt, így nem potyog vagy lötyög ki a kaja a kanálból. A kézremegés hatását 70%-ban semlegesítő nyélre a későbbiekben lehet majd villát vagy akár kulcsot is rögzíteni.

Bezzeg a delírium tremens-es idült alkoholistákra nem gondol senki, pedig számukra is jól jönne egy hasonló találmány: egy olyan spéci pohárka, amelyből nem lötyögtetnék ki reggelente az első féldecit.

A hét idézete. William James valláspszichológus: „Az alkohol uralma az emberiség fölött kétségkívül annak tudható be, hogy képes az emberi természet misztikus oldalát stimulálni, amelyet rendszerint földbe döngölnek a hideg tények és a józan ész kritikái. A józanság bagatellizál, diszkriminál, és azt mondja, hogy: nem; az ittasság felnagyít, egyesít, és azt mondja, hogy: igen”.

Share Button
Ennyien olvasták: 1153

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.