Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Hírcsárda

Molnár Tibor május 27, 2016 Humor

☻ Kétnyelvű utcanévtáblák újratöltve. A marosvásárhelyi városháza véget vetett Dózsa György „pünkösdi királyságának”: alig néhány hét után a róla elnevezett utcát visszarománosította, így a házak falaira visszakerült a Gheorghe Doja elnevezés. Akinek esetleg nem tűnt volna fel: még április végén a főtér alsó sarkától a város kolozsvári kijáratáig tartó több kilométeres szakaszon Str. Dózsa György utca felirattal új utcanévtáblák jelentek meg. (Ezzel az önkormányzat lényegében történelmi igazságszolgáltatást és a magyaroknak szívességet tett: több évtized után újból helyesen írta a parasztháború-vezér nevét.) A román nacionalista orgánok és a helyi rendőrség tiltakozása nyomán azonban május közepétől a városháza visszatért a régi elnevezéshez – a legújabb táblákon a székely lázadó neve ismét román személyiségként feltüntetve olvasható. De cselesen, hogy a magyar is jóllakjon, és a román se háborogjon: meghagyták a nemrég kihelyezett (magyar) táblákat is, és föléjük pattintották ki az újakat. Analóg (el)bánásmódban részesült a magyar történelem egyik legismertebb hadvezére, Kinizsi Pál is, akiből a városháza ismét „kínait” csinált. Jelenleg kétféle tábla díszeleg a róla elnevezett utcában (is): Str. Pavel Chinezu utca és Str. Kinizsi Pál utca. Mátyás király sem árválkodik már többé: Matei Corvin személyében kapott egy sziámi ikertesót.

Amint azt az évek során már megszokhattuk, a helyi RMDSZ-tanácsosok az ilyesféle gaztetteket nem hagyják szó és tett nélkül; Peti András most is lenyilatkozta, hogy ejnye-bejnye, ez bizony nem szép dolog! Továbbá, előterjesztettek egy beadványt, amelyben – quid pro quo alapon – a román személyiségneveket viselő utcák kétnyelvűsítését kérelmezik. Ízelítő a proponált listából:

Str. Alexandru Vlahuta – Vadruca Sándor utca

Str. Victor Babes – Babos Győző utca

Str. Nicolae Balcescu – Felvágós Miklós utca

Str. Episcop Bob Ioan – Borsszem Jankó utca

Str. Vasile Goldis – Arany László utca

Str. Barbu Stefanescu Delavrancea – Hosszú utca

Str. Closca – Horea és Crisan havere utca

Str. Iuliu Maniu – Mániákus Gyula utca

Str. George Enescu – Ötlejes utca

Str. Gheorghe Pop de Basesti – Fingós Gyurka utca

EURO 2016 – szigorúan ellenőrzött csapatok. Terrorelhárító rendőri egységek vigyáznak majd éjjel-nappal a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon (Eb) szereplő nemzeti válogatottakra – tudjuk meg a Mitteldeutsche Zeitung című német lapból. „A torna szervezői mind a 24 csapathoz 5-5 munkatársat irányítanak a francia rendőrség különleges erőitől. Ezek a terrorelhárító szakemberek állandóan a válogatottakkal lesznek” – mondta el a szövetségi parlament (Bundestag) sportbizottságának elnöke. A csapatok védelme mellett a stadionok biztosítását is megerősítik, a szokásos egy helyett három biztonsági gyűrűt vonnak a mérkőzések helyszínei köré. Hozzátette: nemcsak a csapatokat, a szállásokat és a stadionokat fenyegeti terrorveszély, hanem egész Franciaországot, de nem szabad „hisztériába esni”.

A Központ megkereste a román válogatott szövetségi kapitányát, Anghel Iordanescut, aki az alábbiakat nyilatkozta lapunknak: „Nagyon örvendek a megerősített védelemnek. Mint tudják, a játékosaim és a szurkolók Tata Puiunak, angolosan Father Chickennek becéznek, ám ennek ellenére nem vagyok beszari, viszont a terrorveszély valós. Biztos nem lesz könnyű tíz állig felfegyverzett kommandóst kerülgetni a pályán minden meccsen, de majd megoldjuk. Továbbá, azt is megígérem, hogy ha kijutunk a csoportból, akkor a fiúk egytől-egyig szőkére festik a hajukat, mint anno a ’98-as focivébén, amit ugyancsak Franciaországban rendeztek, én pedig megint kopaszra nyíratom a fejemet”.

Lapzártakor kaptuk a hírt: mivel a román kapitány igen babonás – minden belőtt és minden majdnem bekapott gól után a nyakában fityegő krucsulicát pupálgatja, ami ingerelheti a lelátókon üldögélő muzulmán ISIS-mikrobistákat, ezért Tata Puiura külön két kommandós fog vigyázni minden meccsen. Olé, olé, olé!

☻ Kotondömping. Mintegy négyszázötvenezer(!) gumióvszert osztanak szét ingyenesen a 10500 sportoló között az olimpián – jelentették be a szervezők a minap, így átlagosan minden olimpikon 42 darabot faszol, ami rekordnak számít: még soha ennyi gumit nem osztottak ki egy olimpián. Tényleg nem kevés: 16-tal osztva – ennyi napig tart az augusztus 5. és 21. között megrendezésre kerülő olimpia – napi 2,5 eksönre elég (ha egymással hancúroznak, akkor napi ötre), jogosan vetődik fel tehát a kérdés: ezek az olimpikonlányok s -legények versenyezni mennek vagy kamatyolni?

Közben kiderült a bőkezűség oka: a szervezők azt hitték, hogy az uszodák Cicciolinája, Szepesi Niki is tagja a magyar úszókeretnek, ezért őt is beleszámolták, így jött ki a fejenként negyvenkettes átlag.

☻ Péniszátültetés – nem mindig jön be. A napokban járta be a világsajtót a hír, hogy Amerikában is végrehajtották az első sikeresnek látszó péniszátültetést; a 64 éves páciens jól érzi magát, vizelni már tud, szexelni egyelőre még nem. A tizenöt órás műtét során a szerencsétlen szerencsés (akinek korábban daganat miatt kellett eltávolítani a saját szerszámát) egy elhunyt férfi szervét kapta meg. Bizakodásra ad okot, hogy két évvel ezelőtt a világ első péniszátültetése remekül sikerült: a dél-afrikai pacák gyorsan felépült, és azóta már gyereket is nemzett!

Arról viszont bizonyára kevesen hallottak, hogy a marosvásárhelyi kórházban is végeztek már hasonló rekonstrukciós műtétet, mérsékelt sikerrel. Ugyanis a csávónak, donor hiányában, egy kiselefánt ormányát varrták fel, de amikor később meg akarta szeretni a csaját piknikezés közben, nem működött rendeltetésszerűen a cucc: ahelyett, hogy erektált volna, letépett egy fűcsomót, és begyúrta a valagába!

Share Button
Ennyien olvasták: 1032

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.