Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Itt mindenki hülye??? – Itt? Mindenki!

Molnár Tibor szeptember 11, 2015 Humor

tajbinaLétezik egy falu, amelynek lakói nem tudják, hogy minden lépésüket orvosok és ápolók figyelik: a holland Hogewey település demenciában és Alzheimer-kórban szenvedők közössége, egy különleges öregotthon, ahol a lakók úgy élnek, mint egy átlagos kisvárosban, attól eltekintve, hogy szomszédaik és bejárónőik valójában szakképzett ápolók. Összesen 160 beteget ápolnak egészen különleges körülmények között, akik hét különböző stílus közül választhatnak, attól függően, hogy korábban milyen életmódot folytattak, azaz a városi, arisztokratikus, művészi, kulturális, keresztény, hagyományos és indiai életmód közül. Az ápolók a választott életstílusra jellemzően jelennek meg a lakók életében: a hagyományos életmódot folytatóknál szomszédként mutatkoznak be, akik néha besegítenek a háztartásban, az arisztokratikus stílusnál személyzetként szerepelnek. A lakók maguk vezetik a háztartást, bevásárolnak, főznek, sétálni mennek, színházba járnak. Van azonban néhány eltérés a normálistól, például, nem használhatnak pénzt, a boltban nincs ár a termékeken, az eladók pedig szakképzett ápolók, akiknek a demencia a szakterületük. A fő szabály, hogy mindent ráhagynak a betegekre, nem javítják ki esetlegesen téves emlékeiket, ugyanakkor az is szabály, hogy nem hazudhatnak, ha egyenes kérdést tesznek fel nekik a faluval kapcsolatban. Mivel a falucskában főleg öregkori demenciában és Alzheimer-kórban szenvedők élnek, akiknek a rövidtávú memóriájával vannak gondok, ez az őszinteség nem okoz gondot a  hosszútávú működésben.

Nos, nem kizárt, hogy a Föld is valójában a Tejútrendszer elmegyógyintézete, de legalábbis eséllyel pályázhatna a címre egy interplanetáris zakkant-versenyen. És nem csak a fészbukon kommentelő randomidióták, a „szórakoztató” tévéműsorokban bohóckodó kreténcelebek vagy a Darwin-díjasok miatt. (Utóbbi egy olyan „kitüntetés”, amit azoknak az elhunyt embereknek ítélhetnek meg, akik valami különösen buta, ügyetlen módszerrel próbáltak egy számukra érdekes célt elérni, és ez az életükbe került. A nevét onnan kapta, hogy Charles Darwin a természetes kiválasztódásról szóló elmélete értelmében „szívességet tesznek” az emberiségnek azzal, hogy nem örökítik tovább ostobaságukat utódaikra.) Mert akadnak olyanok is, akiktől többet várnánk – például a három milliárd dollár értékű Orascom távközlési cég tulajdonosától, bizonyos Nagíb Szavírisztől, aki sajátos módon „oldaná meg” a migránsproblémát: vásárolna nekik egy szigetet, ahol független menekültállamot hozna létre, munkahelyekkel és biztonságos életkörülményekkel. A milliárdos a Twitteren buzdította Olaszországot és Görögországot az üzletre; a világsajtó azonnal rámozdult az ötletre, Szavírisz pedig kifejtette, hogy szerinte fenntartható lenne egy ilyen modell, és több tucat lakatlan sziget van a Földközi-tengeren, melyek otthont adhatnának menekültek százezreinek.

A fenti javaslat nem új, néhány éve felvetődött már egy Székely Sziget ötlete is, ahova testületileg elköltözhetnénk – csakhogy egy rádiókabaréban! Mert hogyan gondolhatná komolyan bárki is, hogy a migránsok hajlandóak lennének egy kopár szigeten összezsúfolódni – ahol, horribile dictu, az elképzelés szerint még dolgozniuk is kéne –, amikor Nyugat-Európa tárt ajtókkal és terített asztalokkal fogadja őket (legalábbis egyelőre), ahol kényelmesen, kvázi luxuskörülmények között lébecolhatnak a különféle segélyekből?

Más: okoskodó EU-mókusék állandóan migránskvótákról pampognak, vagyis hogy az EU-tagállamok – a lakosság, az általános gazdasági jólét, a munkanélküliségi ráta meg egyéb gazdasági indikátorok alapján – hány migránst „kötelesek” befogadni; a számok szinte naponta változnak. Igen, a számok. Ugyanis nem százalékban állapítják meg a befogadandók mennyiségét, hanem számszerűsítve. Úgy, hogy újabban hetente tízezrek özönlenek Európába a földközi-tengeri és a nyugat-balkáni exodus-útvonalon, több mint ötven(!) országból, és egyre többen jönnek, mivel egyre gyorsabban és egyre olcsóbban lehet eljutni Törökországból Európa szívébe. Abból a Törökországból, ahol négymillió „menekült” vár indulásra készen, hogy a „hátországokból” áramló utánpótlást már ne is említsük. Az osztás a négy alapművelet egyike, harmadikos tananyag, de még osztásból doktorált matematikusok se tudnak olyan osztást elvégezni, ahol ismeretlen az osztandó! Ugyanakkor, ha áttérnek a százalékos direktívára, mégis hogyan kötelezhetné el magát bármelyik ország is, hogy, mondjuk, befogadja a migránsok hét százalékát, amikor senki nem tudja, mert nem tudhatja, hogy ama 7% ötezer, ötvenezer vagy ötszázezer embert jelent, illetve fog jelenteni? Ennél már csak egy lényegesebb kérdés van: miből lehet megállapítani, hogy az illegális határátlépő – aki nem rendelkezik semmiféle papírokkal – menekült, gazdasági bevándorló vagy terrorista? A kérdés persze költői – nyilván semmiből.

Reménykedjünk, hogy néhány év múlva nem Európának fogják odaítélni a Darwin-díjat. Mert a dolgok jelenlegi állása szerint igencsak sanszos.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 991

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.