Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Januárosdi

Molnár Tibor január 5, 2018 Humor

Január (régiesen Januárius) az év első, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Ianusról kapta, aki a kapuk és átjárók istene volt az ókori római mitológiában, illetve ő volt a mitológiai válogatott kapusa is. A népi kalendárium szerint január neve Boldogasszony hava (amíg ki nem teszik a decemberi közköltséget). A tizennyolcadik században a magyar nyelvújítók a zúzoros nevet adták a januárnak, ami vélhetően a zúzmarásos rövidítése.

A január és a február volt az utolsó két hónap, amit utólag hozzáadtak a római naptárhoz, mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot, annyira utálták a hideget. Bár egy ideig még március volt az év első hónapja, hamarosan a január vette át ezt a helyet, és ezt követően a konzulok is január elsején léptek hivatalba, tök másnaposan.

Fontos januári napok

Január 6. – Vízkereszt (és egyben a farsangi időszak kezdete), ezen a napon keresztelte meg Keresztelő János Jézust a Jordánban, továbbá a kánai menyegző emléknapja is, amikor Jézus forralt borrá változtatta a melegvizet
Január 8. – bábanap Bulgáriában, az anyaság ünnepe

Január 15. – a Wikipédia napja, ún. Wikipedia Day a Wkipédia 2001. január tizenötödikei születésnapja tiszteletére (aki nem hiszi, nézzen utána a Wikipédián)

Január 22. – A magyar kultúra napja; 1823-ban Kölcsey Ferenc ezen a napon tett pontot a Himnusz végére

Január 27. – A holokauszt nemzetközi világnapja, mivel 1945-ben a dicsőséges Vörös Hadsereg ezen a napon szabadította fel az Auschwitz-birkenaui koncentrációs táborokat

Továbbá, január huszonkettedikén, Szent Vince napján a szőlőtermesztő falvakban sok helyen még ma is úgynevezett vincevesszőt vágnak, amelyet a szobában vízbe állítanak, és a kihajtott vesszőkből jósolják meg a következő év termését. Ezen a napon a gazdának sok bort kell innia, hogy bő legyen a termés. Ha Vince napján szép, napos az időjárás, akkor jó bortermést remélnek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósolnak. Ezzel ellentétben, ha három nap múlva, január 25-én, a „pálforduló” (Szent Pál megtérése) napján süt a nap, akkor a néphit szerint még hosszú kemény télre kell számítani. És még egy érdekesség: ha Vince napján a favágó meglátja az erdőben a medve árnyékát, az balszerencsét jelent.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1184

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.