Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Jószomszédi iszony

Molnár Tibor június 10, 2019 Humor

A románok többsége úgy értékeli, hogy Magyarország „elfogadhatatlan mértékben beavatkozik Románia belügyeibe”, és azon mesterkedik, hogy „így vagy úgy”, de ellenőrzése alá vonja Erdélyt – egyebek között ez derül ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet egy friss felméréséből, amelynek külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekről gyűjtött adatsorát múlt héten tették közzé. Az első állítással a megkérdezettek 58,2, míg a másodikkal 62,6 százaléka értett egyet. A közvélemény-kutatást a Román Akadémia két éve alakult, főleg Oroszországgal és Magyarországgal bajlódó Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratóriuma (LARICS) rendelte meg, ami, lássuk be, félelmetesebben hangzik, mint egy tetszőleges hidegháborús szovjet vagy amerikai sóhivatal.

A felmérés szerint a megkérdezettek 64,4 százaléka egyetértett azzal, hogy „Oroszország jelentette és jelenti a legfőbb fenyegetést Románia biztonsága számára”, és 59,2 százalékuk támogatná, hogy Románia növelje védelmi kiadásait (nem mintha nem növelnék ama védelmi kiadásokat a mi beleegyezésünk nélkül is, valahányszor a NATO vagy Washington azt diktálja). A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók Magyarországot tartják a legkevésbé „baráti” országnak Románia szomszédai közül. A megkérdezettek 78 százaléka tartja a Moldovai Köztársaságot, 59 százalékuk Bulgáriát, 50 százalékuk Szerbiát és 40 százalékuk Ukrajnát cimbiországnak, ellenben Magyarországot csak a 27 százalékuk, azaz nagyjából minden negyedik ember. Románia valamennyi szomszédjáról „inkább baráti” az összkép, Magyarország kivételével: a megkérdezettek 61,2 százaléka nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy Magyarország barátja lenne Romániának. Madarat tolláról, embert barátjáról, országot… ellenségéről?

A válaszadók csaknem kétharmada szerint Oroszország – és több mint 60 százalékuk szerint Magyarország is – abban érdekelt, hogy Románia gyengébb állam legyen, míg a NATO-ról, a Moldovai Köztársaságról, az EU-ról és az Egyesült Államokról úgy gondolják, hogy inkább Románia erősödésében, mint gyengülésében érdekeltek (teljesen rosszul gondolják, hiszen pont fordítva van, legalábbis gazdasági értelemben).

A megkérdezettek több mint 80 százaléka szeretné, ha Románia a jelenlegi szinten tartaná, vagy még szorosabbra fűzné az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnerségi kapcsolatát. A felmérés résztvevőinek több mint egyharmada a korrupciót tartja a legnagyobb fenyegetésnek, 19 százalékuk egy újabb gazdasági válságtól, 15 százalékuk egy Románia térségét érintő háborútól, 14 százalékuk a politikusok által előidézett botrányoktól, 8,5 százalékuk pedig valamilyen természeti katasztrófától tart leginkább. Érdekes, hogy a haláltól, a betegségektől vagy Viorica Dăncilă nyilvános felszólalásaitól nem parázik senki.

Az INSCOP több mint ezer választópolgárt vont be a felmérésbe, a hibahatár három százalékos. Vagy sokkal több, mert ugyanez a kutatóintézet mérte pár nappal a választások előtt 3,8%-ra az RMDSZ-t, akik aztán úgy átlépték az 5%-os küszöböt, hogy… alig akadt be mindkét sarkuk a lábtörlőbe!

Share Button
Ennyien olvasták: 522

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.