Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Magyarellenesség a köbön

Molnár Tibor április 23, 2018 Humor

Magyarellenesség egy – büszketrapp Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön szervezi meg a „büszkeség menetét” a Románia Korszerűsítéséért Nemzeti Koalíció (CNMR), mégpedig nem is akármikor, hanem pontfix június negyedikén! Elmondásuk szerint ünnepelni mennek, és a trianoni békediktátumot méltatni, hogy megmutassák a térség magyar vezetőinek, „ki az úr a háznál”. A deklaráltan antimagyar szervezet vezetője, Alexandru Cumpănaşu saját Facebook-oldalán számolt be a menet megszervezéséről, amit eredetileg április negyedikén akartak megtartani, ugyanazzal a „nemes” céllal. Bejegyzésében egyszerre büszkélkedik és szabadkozik, elnézést kérve attól a mintegy ezer személytől, aki jelezte, hogy saját autóval megy, azaz ment volna el az áprilisi bohóckodásra, izé, felvonulásra, ugyanakkor reméli, hogy a módosított dátum nem fogja senkinek kedvét szegni, sőt.

Nem aggódunk különösebben se Alex koma, se a cimborái testi épségéért, de ne mondják, hogy nem szóltunk: nem biztos, hogy nyerő ötlet pont a magyar nemzeti gyásznapon, és pont „Sápsin” büszkélkedni…

Magyarellenesség kettő – izmosodik a vásárhelyi PMP

Múlt csütörtökön egy Marius Pascannal közösen tartott sajtótájékoztatón jelentették be a Nagy-Románia Párt (PRM) és az Egyesült Románia Párt (PRU) korábbi helyi vezérei, Constantin Amza Mărgărit és Sergiu Aştelean urak, hogy ezennel és azonnal ünnepélyesen beiratkoznak a Basescu-féle Népi Mozgalom Pártba (PMP). Marius Pascan tudatta mindhárom jelenlévő újságíróval, hogy mindkettejüket egyből vezetői tisztségekkel kínálták meg: Sergiu Aştelean mostantól a PMP városi elnöke, Constantin Amza Mărgărit pedig az alelnöke. Hurrá!

„Megtisztelő a felkérés, de nem lesz könnyű, harcolnunk kell, hogy megerősítsük a szervezetet. Szeretnénk elérni Vásárhelyen a tizenkét százalékot. Az egyetlen igazi nemzeti és nacionalista párt a Népi Mozgalom Pártja!” – lelkendezett Aştelean, akinek anyapártját, a szélsőjobboldali Egyesült Románia Pártot az a Bogdan Diaconu alapította (jobbára ex-nagyromániásokkal közösen), akit még a PSD-ből is kiebrudaltak, és amely párt a korrupcióellenesség mellett az euró romániai bevezetésének megakadályozását és az azonos neműek házasságának ellenzését tűzte a rúdjára.

Constantin Amza Mărgărit, aki tíz évig vezette a Maros megyei PRM-t, elmondta, hogy a Nagy-Románia Párt szép lassan eltűnt, mert „egyes nemzetellenes érdekek úgy kívánták” (ergo nem csak úgy magától). „Ültünk és vártunk, hogy megjelenjen egy olyan nemzeti erő, amelyhez csatlakozhatunk. Követve Pascan úr munkásságát, rájöttünk, hogy nekünk is ott a helyünk, ahol ő van. Ezennel felhívást intézek a régi párttársaimhoz, hogy csatlakozzanak hozzánk, mert kiváltképp Maros megyében nagy szükség van egy nacionalista pártra” – tette hozzá Vadim Tudor egykori vásárhelyi helytartója.

Mi meg, miközben az ismert szél-összefújásos mondásra gondolunk, a régi tusványosi szlogent tesszük hozzá: összenő, ami összetartozik!

Magyarellenesség három – diszkriminatívnak tartja a Románok Civil Fóruma a magyar állami támogatásokat, úgybizonydá!

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) azt kérte számon a minap a Kovászna megyei önkormányzaton, hogy idén pofátlanul nem támogatja pályázati rendszerben a civil szervezeteket, ami, véleményük szerint, azért is pésztémöszurö fájó, mert idén a centenárium éve van. A közleményben rámutatnak, ez elsősorban a román szervezeteket érinti, mert a magyar civilek más forrásokból is kapnak támogatást. Szerintük a magyar civil szervezeteknek „hatalmas összegek állnak a rendelkezésükre a magyar kormány határon túli programjai révén”, ami „súlyosan diszkriminálja a helyi románságot”, ezért követelik, hogy a megyei tanács üstöllést hajtson végre költségvetés-kiigazítást, és biztosítson résztámogatást a román civilek projektjeihez, beleértve a centenáriumi rendezvényeket is. Erre válaszolva Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke kijelentette: „Ne a magyar kormány támogatásait firtassák a Kovászna megyei román civil szervezetek, inkább szerezzenek finanszírozást a román kormánytól”. Korrekt.

Henning László, a háromszéki közgyűlés alelnöke kifejtette: az idei büdzsé az öt évvel ezelőtti szinten van, ám a költségeik és a bérek megnövekedtek, még a fizetésekre is alig elég a pénzük. „Ez nem rosszindulat, hanem pénzhiány. Ha kapunk költségvetés-kiegészítést, a civileknek is segítünk” – mondta az alelnök. Hozzátette, a centenáriumi rendezvényekre speciális alapot különítettek el, és több saját rendezvényt is beütemeztek.

Ami azt illeti, bánhatják, mármint ezek a fécsérécséhásem-esek, hogy a Fidesz nyerte a magyarországi választásokat, és nem, mondjuk, a Demokratikus Koalíció. Mert a Gyurcsány-kormánynál minden bizonnyal sikeresen pályázhattak volna csentenáros rendezvények finanszírozására, lett légyen bármily magyarellenesek is azok, hiszen Fletó alkalmasint szívesen rúgott volna belénk még egy párat, akár ily módon is. Bár az se kizárt, hogy így is érdemes próbálkozni: amennyire imád bennünket, erdélyi magyarokat, sanszos, hogy akár zsebből is megfinanszírozná néhány rendezvényüket a marhája. Szóval, kedves FCRCHM, erre az e-mail-címre tessenek írni: fleto@kigyokkigyoznak.viszki.hu.

Share Button
Ennyien olvasták: 659

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.