Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Medvefrász

Molnár Tibor július 14, 2016 Humor

Ahogy Izlandon a fő turisztikai látványosság a bálnafigyelés, úgy Vásárhelyen a medvesasolás lehetne jó turistacsalogató biznisz, mivel néhány éve minden nyáron medve csámborog a Somin. Pontosabban, vagy kitaláció az egész (manapság mindenkinek van okostelefonja, és bárkinek az lenne az első dolga, hogy, ha nem is egy közös szelfit, de legalább egy távoli képet lőne a maciról, ha valóban találkozna vele), vagy valaki úgy besörözött, hogy igazinak nézte a kőmedvét. Na, nem akkora gond, pánikba senki nem esett, mindenki jobbára csak mulat az egészen. Főleg a „medveszakértőkön”, akik tanácsokat adnak nekünk, hogyan viselkedjünk, amikor medvével találkozunk. „A medvék alapvetően csak akkor támadnak az emberre, ha bocsokkal vannak, vagy ha úgy vélik, hogy a táplálékukat akarjuk elvenni” – okosít az egyik medvelógus. Hát köszi, nagyon megnyugtattál! Egyrészt honnan tudjuk a medvemama programját, hogy amikor épp oviba viszi a kicsiket, akkor ne keresztezzük az útját? Másrészt meg mikor hiheti azt egy agyalágyult medve, hogy a rothadt rókagombájára vagy a frissen kikotort pocokjára ácsingózunk? Bármikor.

„Hangosan beszéljünk, kezeinket emeljük a fejünk fölé (hogy nagyobbnak látszódjunk), a lábunkat lépés közben csapjuk erősen a földhöz” – ilyen és ehhez hasonló marhaságokat is mondanak. Azért marhaságok, mert egy dühös medvével szemben tök hatástalanok; kábé annyit érnek, mint Terminátor ellen egy légycsapó. Ugyanis, fegyvertelenül, a medvével szemben – a közhiedelemmel ellentétben – egyetlen esélyünk van: ha futunk, ahogy a lábunkon kifér. Nem mintha nem lenne gyorsabb nálunk, főleg akadályos terepen, de előfordulhat, hogy éppen nincs ándungja üldözőbe venni: melege van, épp azelőtt ebédelt, vízhólyagok vannak a talpán vagy csak egyszerűen lusta. Minden más: kiabálás, kalimpálás, halottnak tettetés meg hasonlók – hatástalan. (A halottnak tettetés hatékonyságáról még annyit, hogy a medve dögevő is, tehát attól, hogy halottnak hisz, még simán felfal.)

De ha valami miatt mégse tudnánk elszaladni (például ha az ijedtségtől földbe gyökerezik a lábunk), próbálkozhatunk az alábbiakkal:

☻ Énekeljünk neki Zámbó Jimmy- vagy Tamás Gábor-dalokat (Tusnádfürdőn feljegyeztek egy esetet, amikor egy medve a „Gyere velem a Hargitára” hallatán egészen Brassóig futott)

☻ Sértegessük

☻ Csúfoljuk

☻ Mondjuk neki, hogy „Kotródj a helyedre, büdös!”, hátha cirkuszi medve volt fiatalkorában

☻ Próbáljuk meg lekenyerezni: szedjünk neki málnát vagy gyűjtsünk mézet

☻ Kérjünk tőle egy kis időt és ásót, és ássunk medvecsapdát

☻ Mindig legyen nálunk medvehagyma, amit felmutathatunk neki, és abból megérti, hogy „medve, haggy ma”

☻ Adjuk be neki, hogy szerepelhet a legközelebbi Ursus-reklámban, ha nem bánt

☻ Tettessük magunkat élőhalottnak (a medvék félnek a zombiktól)

☻ Légkaratézzunk csáknorriszos pofával

☻ Viselkedjünk buzisan (a legtöbb medve homofób)

☻ Nyújtsuk neki a nyelvünket

☻ Mutassunk szamárfület

☻ Ijesztgessük

☻ Harákoljuk le

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1103

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.