Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Megérdemlünk, Románia!

Molnár Tibor április 30, 2018 Humor

Románia IQ-első – hátulról

Egy Európa-szerte nemrég elvégzett kutatás eredményei szerint Románia utolsó helyen végzett, ami az állampolgárok IQ-szintjét illeti. A komparatív eredményeket Dr. Anca Dobrean egyetemi előadótanár jelentette be egy bécsi konferencián, közli blogján Daniel David, a BBTE Klinikai pszichológia és pszichoterápia karának vezetője. „Intelligencia terén utolsók vagyunk! Legalábbis a nemzetközileg legelismertebb és legszigorúbb vizsgálatok egyike, a RAVEN-teszt szerint” – jegyzi meg David.

Egy másik recens kutatás (Tudomány és társadalom – a népesség érdeklődése és felfogása a tudományos kutatások vonatkozásában) azt vizsgálta, mennyit tud a román nép a világról, amelyben él, illetve mi a tudományosság és a vallásosság közötti arány. Az eredmények önmagukért beszélnek: a románok majdnem fele (42%) úgy gondolja, a Nap forog a Föld körül, továbbá a harminckét százalékuk meg van győződve arról, hogy léteznek olyan emberek, akiket megszállt az ördög.

A kutatás eredményei szerint a románok alig 1 százaléka rendelkezik komolyabb tudományos ismeretekkel. Összehasonlításképpen: Franciaország és Németország esetében ez az arány 17 százalék körül mozog. Egy négy évvel ezelőtt végzett hasonló kutatás során Románia még az előkelő, hátulról a harmadik helyen végzett (94-es IQ-val), Törökország és Szerbia előtt. Akkor Németország foglalta el az első helyet, átlag 107-es IQ-val.

Az okok között szerepel a gyenge és folyamatosan változó oktatási rendszer (minősíthetetlen tanintézményi infrastruktúra, alig motivált tanügyi dolgozók satöbbi), valamint az egyre nagyobb mértékű emigráció. És mivel evidens, hogy elsősorban a magasabb IQ-val rendelkező állampolgárok találják meg a boldogulásukat szerte a világban, az is nyilvánvaló, hogy ezáltal csak tovább romlik a hazai íkú-teljesítmény. (A románok 17,5%-a él jelenleg külföldön, ami európai viszonylatban, a balti és a balkáni országokat leszámítva, kiemelkedően magas; összehasonlításképpen: a magyarok 6, a szlovákok 6,3, a csehek 8,8, az osztrákok 7, a németek és az olaszok 5, a skandináv országok lakóinak 4, a franciák 3 és a spanyolok csupán 2,7 százaléka él más országban. Érdekes viszont, hogy Portugália esetében ez az arány 22 százalék, biztos a sok külföldön játszó focista miatt.)

„Egyesítsed szellemeddel, mit zord erkölcs szétszakít…”

Nem vicc: módosítani akarják a román alkotmányt, hogy egyesülni lehessen Moldovával! A Centenárium Szövetség ernyője alá tartozó több mint 130 egyesület és kezdeményező csoport a minap aláírásgyűjtő kampányba kezdett annak érdekében, hogy népszavazást lehessen tartani a nagy egyesülésről. Mármint, a Moldovai Köztársaság egyesüléséről Romániával.

Az aláírásgyűjtés április 23. és június 25. között zajlik, és azt a célt szolgálja, hogy végül módosítsák Románia alkotmányát, mégpedig egy preambulummal, amely konkrét utalást tartalmazna a Moldovai Köztársasággal való egyesülés lehetőségére; Romániában, a Moldovai Köztársaságban és persze a román diaszpórában tervezik összegyűjteni az egymillió autogramot.

A kezdeményezők szerint az újraegyesülés a Prut két partján élő lakosság jogos kívánsága (ami azért nem teljesen igaz: egy felmérés szerint 10 moldovaiból csak 3 egyesüléspárti), ám annak érdekében, hogy e kívánság teljesüljön, módosítani kell a román alkotmányt (és esetleg a moldovait se ártana). Ezért összehívtak egy alkotmányjogi szakértőkből álló csoportot, akik kidolgozzák az alaptörvény preambulumába szánt utolsó mondatot, mégpedig Németország alkotmányának mintájára. Ebben az utolsó mondatban az áll majd, hogy a román népnek joga van „békésen újraegyesülni”, az 1975-ös Helsinki Záróokmány előírásaival összhangban.

A kampányt tegnap lanszírozták a szervezők a nagy román városokban – Iași-ban, Temesváron, Bukarestben és (érdekes módon a cikk írója által ide sorolt) Chișinăuban –, ugyanakkor Brüsszelben is.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 797

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.