Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Műanyagmentes EU – 2021-től!

Molnár Tibor június 10, 2019 Humor

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszerhasználatos műanyagokra vonatkozóan – közölte a minap az uniós tanács. A tájékoztatás szerint az egyszerhasználatos műanyagokról szóló irányelv szigorú szabályokat ír elő azokra a termék- és csomagolástípusokra, amelyek megtalálhatóak az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között. Az új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagcuccok használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők, ezenfelül konkrét intézkedéseket vezetnek be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

Konkrétabban: a direktíva értelmében 2021-től tilos lesz az egyszerhasználatos műanyag tányérok, a műanyag evőeszközök, a műanyag szívószálak, a szintén műanyag lufipálcák és fültisztító pálcikák használata.

A tagállamok megállapodtak abban is, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is döntés született, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig minimum 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell majd készülniük.

Ami azt illeti, talán nem ártana először a műanyag palackokra fókuszálni, és csak később hadat üzenni a műanyag fülzsírvájóknak, lufipálcáknak és tortavillácskáknak, mert nagyságrendileg nemigen hasonlíthatók össze: csak a Coca-Cola száz milliárd(!) műanyag palackba töltött fekete cukrosvizet dob piacra évente, és a másik üdítőital-monstrum, a Pepsi is vélhetően kábé ugyanennyit. S ha ezekhez még hozzávesszük azt is, hogy szinte minden országban ipari mennyiségben gyártják az említetteknél olcsóbb, helyi üdítőket, amelyek szintén műanyag palackokba kerülnek, meg a fapados söröket és borokat, a nektárokat, az olajakat meg a többi löttyöt, amelyeket ugyancsak pillepalackokban forgalmaznak, akkor az évi minimum pár ezer milliárd, soha le nem bomló műanyag palackot jelent, ami olyan brutális mennyiség, hogy elképzelni se nagyon lehet. És akkor a hasonlóan töménytelen mennyiségű, szintén PET-palackokba csurgatott ásványvizeket, laposvizeket meg egyéb vizeket bele se számoltuk, ahogy a Romániában, de biztos sok más országban is divatos flakonos vodkákat, likőröket és más szeszes italokat se, a flakonos tejekről és más tejtermékekről, a különféle mosó- és mosogatószerekről, tisztítószerekről s egyéb vegyszerekről már nem is beszélve.

Kész csoda, hogy a folyókból, tengerekből, óceánokból kifogott halak és halszerű emlősök közül momentán még csak a delfinek egyik alfaja palackorrú.

Share Button
Ennyien olvasták: 579

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.