Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

NAPI VISSZANÉZŐ – ÁPRILIS 2.

Molnár Tibor április 2, 2019 Humor

Az év 92. napja, hátra van még 273

Politikai események

1513 – A Juan Ponce de León vezette spanyolok partra szállnak Floridában

1894 – Kossuth Lajosnak, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vezetőjének temetése Budapesten

1982 – Argentin katonai egységek Leopoldo Galtieri tábornok-elnök parancsára elfoglalják a Nagy-Britanniához tartozó Falkland-szigeteket, ennek következtében két hónapos háború zajlott Argentína és az Egyesült Királyság között, amely nyilvánvalóan az argentinok vereségével végződött. Azóta erős gazdasági növekedés állt be a halászatban és a turizmusban egyaránt. A szigetek lakói, akik főleg skót származásúak, brit állampolgároknak tartják magukat, és általában elfogadják a szuverenitás jelenlegi formáját.
A háború után a britek megépítették a Brit Királyi Légierő Mount Pleasant támaszpontját, és megnövelték a helyőrség létszámát. Bár 1989-ben az Egyesült Királyság és Argentína között helyreállt a diplomáciai kapcsolat, a szigetek helyzetéről nem tárgyalnak.
2013-ban népszavazást tartottak a szigetcsoport státusáról, amin 92%-os részvétel mellett 99,8%-os arányban az Egyesült Királysághoz tartozás mellett döntöttek, így a Falkxit elmaradt

2012 – Schmitt Pál köztársasági elnök a parlamentben bejelenti lemondását, amit az Országgyűlés – 338 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett – elfogad

Születések

1725 – Casanova, teljes nevén Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt velencei kalandor, író. Fő műve az Életem története címmel halála után kiadott emlékirat-gyűjtemény volt, amit francia nyelven írt. Önéletrajza nagyrészt szerelmi kalandjairól szól, ezért neve később a nőcsábászok, szívtiprók szinonimájává vált. A jelenlegi legteljesebb kiadásban mintegy 4000 oldalas alkotás emellett – a cselekmény helyenként regényes túlzásaitól eltekintve – meglehetősen hű képet ad kora társadalmáról, annyira, hogy a szereplők nagy részét más forrásokból is azonosítani lehet.

Sokan úgy tartják, hogy elképesztően sok nőt hódított meg. Életének kutatói, a casanovisták azonban képesek voltak kiszámolni, hogy írásai alapján életében összesen 122 nővel létesített szexuális kapcsolatot. Eltekintve attól, hogy ez a szám igaz-e (könnyen lehetséges, hiszen partnerei nagy részének létezését sikerült más forrásokból megerősíteni, bár a történetek részletei bizonyíthatatlanok), az adat nem tekinthető extrémnek: szexuálisan aktív életének egy évére átlagosan két-három nő jutott. Azokban a korszakokban, amikor a prostitúció széles körben elterjedt, elfogadott volt, például a 19. században, bármely módosabb férfi létesíthetett ennyi vagy több szexuális kapcsolatot az élete során, hiszen Casanova maga is, saját bevallása szerint partnerei nagy részének a kegyeit egyszerűen megvásárolta.

Különlegessége inkább abban rejlett, hogy partnerei általában valóban szerették őt, függetlenül attól, hogy kaptak-e pénzt. Casanova a szerelemben nem volt önző, mindig arra törekedett, hogy kedvese gyönyört találjon az együttlétben.
“Az a gyönyör, amit szemmel láthatólag a másiknak szereztem, saját gyönyöröm négyötödét tette ki mindig is. Az öregségtől alighanem ezért irtózik a természet: mert bár maga képes gyönyörhöz jutni, de mást gyönyörhöz juttatni soha” (Casanova)

1805 – Hans Christian Andersen dán költő, meseíró. Andersen apja szegény cipész volt, akinek 1816-os halála után a 11 éves fiú abbahagyta az iskolát, és otthon az összes beszerezhető színdarabot elolvasta, köztük William Shakespeare műveit, akinek az összes színművét kívülről megtanulta, és fabábuival a maga készítette játék-színházban el is játszotta őket.
Híres meséi: A kis gyufaáruslány, A tűzszerszám, A rút kiskacsa, A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A Hókirálynő, A császár új ruhája

1933 – Konrád György magyar író, a kortárs magyar próza világszerte ismert alakja

1946 – Koltai Lajos Kossuth-díjas magyar operatőr, rendező, a nemzet művésze

1952 – Straub Dezső Jászai Mari-díjas magyar színész

Halálozások

1872 – Samuel Morse amerikai festőművész, feltaláló (Morse-távíró, Morse-ABC).
Telegráfjának lényege az volt, hogy az adó által történt a vevő elektromágnesének a vezérlése. Egyszerűbben: egy kis kar lenyomása zárta, elengedése pedig megszakította az áramkört. Zárt áramkör esetén egy elektromágnes a vevő oldalon magához vonzott egy írószerkezetet megszakításakor pedig egy rugó visszarántotta eredeti helyzetébe. Az írókészülék alatt egy óramű egyenletes sebességgel vitt odébb egy papírszalagot, amelyre a jelek regisztrálása történt, mégpedig úgy, hogy ha nem folyt áram a vezetékben, akkor egyenes vonal, zárt áramkör esetén pedig cikcakkos rajzolódott a papírcsíkra.


Az SOS a Morse-ABC-ben három rövid, három hosszú, három rövid jel, azaz: ti-ti-ti-tá-tá-tá-ti-ti-ti, amit nem árt megtanulni, mert egyszer még jól jöhet

Share Button
Ennyien olvasták: 469

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.