Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Pletykalap – szilveszteri különkiadás

Molnár Tibor december 30, 2015 Humor

Bicikliút-hálózat. Jó hír a vásárhelyi bringásoknak, de egyben a sofőröknek is, akik nem kell többé kerülgessék őket: jövő tavasszal, amint az időjárás engedi, elkezdik az egész várost átszövő kerékpársáv-hálózat megépítését (a lakónegyedeket is beleértve), és nyár végére, de legkésőbb ősz elejére be is fejezik. A képen látható, néhány hónappal ezelőtt a Gecse Dániel utcában létrehozott kísérleti szakaszon szerzett tapasztalatok vegyesek, de inkább jók: hátránya ugyan, hogy a meglehetősen keskeny – 12 centiméteres – sávon elég nehéz pedálozni a bordurák miatt, és előzni lehetetlen, viszont elesni se nagyon lehet, az éppen bicajozni tanuló kisgyerekek és az éppen bicajozni elfelejtő öregek nagy örömére. További negatívum, hogy a huszonkétmillió eurós beruházás megtérüléséig a cangások kötelesek kerékpárút-matricát venni; akit matrica nélkül kapnak el, az komoly pénzbírságra számíthat, és a kerekeit is leeresztik.

 bicikliut

Cseles migránsok. Igen nagy riadalmat keltett a nyáron, főleg a környéken lakókban, amikor egyik éjjel hálózsákos idegenek lepték el a Bolyai parkot. Mint később kiderült, nem migránsok érkeztek, csupán néhány székelyföldi egyetemista, akik valamilyen fesztiválra igyekeztek, megpihent egy cseppet a padokon, padok alatt. Csakhogy időközben tényleg megjöttek a migránsok! Az állatkert dolgozói sokáig nem értették, miért viselkedik furcsán az egyik, újonnan érkezett zsiráf, míg egy hajnalon fény derült a titokra: a foltos nyakignyak hasa trójai faló-szerűen szétnyílt, és tizenhét szíriai migráns mászott ki belőle. Sorsuk további alakulásáról később döntenek, egyelőre Smaranda Enache hazavitte őket. Azóta nem tudni róla semmit.

 zsirafmigrancs

Az Azomaros jótékony hatása. Beköltöztek az első hidegvölgyi cigányok abba a tömbházba, amelyet a városháza vásárolt és újított fel nekik a kombinát mögött. A Meggyesfalvi utca 50. szám alatti épület ipari területen található, az Azomaros közvetlen közelében, ahol még felhúzott ablakú autóban is hallatszik a kémények dobhártyarepesztő zúgása, állandó zaj, füst és gőz van. Megkérdeztük az egyik ott lakót, az áldott állapotban lévő Lakatos Hajnalkát, hogy nem zavarják-e ezek az áldatlan állapotok, íme a válasza: „Zavar há’, mereggyél meg, hogy a rákba ne zavarna! De legalább ászigurálva van a mink megélhetésünk is végre: olyan műszaro…, izé, műtrágyás a főd, hogy este kidzsálok a blokk mögé, béplántálok pár párádicsom- meg páprika-palántát, saztán másnap reggel már árulom is a zőccséget a piacon!”.

 paradicsom

Street-beer. A dohányosoknak kedveskedik a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal: mivel a dohányzásellenes törvénnyel gyakorlatilag száműzték őket a bárokból, kávézókból, kocsmákból, a fenti képen látható sörcsaphoz hasonlókat helyeznek ki a város több pontján, ahol továbbra is hódolhatnak füstös szenvedélyüknek, sörözgetés közben is. Az utcai sörkutak a piaci pléhtehenekhez (tejautomatákhoz) hasonlóan ötvenbanis pénzérmékkel fognak működni, a hideg időszakban pedig sör helyett forralt borral töltik fel őket.

 sorcsap

Új-ság. Januártól a Központ mellett – amely jelenleg Maros megye egyetlen és egyben legolvasottabb magyar nyelvű hetilapja – egy új hetilap is megtalálható lesz az újságosbódéknál, a címe: Hőközpont. Amint a főszerkesztőtől, Arisz Tónitól megtudtuk, a kiadvány elsősorban a vásárhelyi kiskazánosokra fókuszál: lesznek benne cirkogejzíres tanulmányok, csentrála-összehasonlító elemzések, nosztalgikus hangvételű, epés jegyzetek a régi átkos központi-fűtéses időkről, mélyinterjúk kalorifer-szerelőkkel, hasznos termosztát-kezelési tippek, gázszivárgásos viccek satöbbi. A kiadó hőközpont-szereléssel is foglalkozik, így, aki velük szerelteti be, az egy víz- és gázálló kar-gázórát, illetve egy fél éves ingyenes Hőközpont-előfizetést kap ajándékba.

 hokozpont

Kétnyelvű utcanévtáblák. Már az újév első munkanapján elkezdik felszerelni a kétnyelvű utcanévtáblákat – olvasható Peti „Jeleztem” András Facebook-oldalán. És nemcsak az utca, tér, köz szavak szerepelnek majd rajtuk magyarul, hanem valós kétnyelvű utcanévtáblák lesznek, például: Str. Muncii – Munka utca, Str. Morii – Malom utca, Str. Homosexualilor – Köcsög utca, illetve, a román személyiségekről elnevezetteket is lefordították: Str. Alexandru Vlahuta – Vadruca Sándor utca, Str. Victor Babes – Babos Győző utca, Str. Iuliu Maniu – Mániákus Gyula utca satöbbi. Örömünk azonban mégse lehet felhőtlen: mivel az utcanévtáblák méretét törvény szabályozza, és nem férne rájuk a kétnyelvű elnevezés, így a magyar megfelelőket a táblák hátára fogják felírni.

 utcanevtabla

Palackozott vásárhelyikum. Elsősorban a szülőföldjüktől messzire tántorgott, nosztalgiázós lelkületű székelyeknek készült a mellékelt képen szemmel tapintható palackozott hargitai levegő, melyet potom 19,99 lejért bárki beszerezhet az interneten. A termék sikerén felbuzdulva egy neve elhallgatását kérő helyi vállalkozó is elkezdte palackozni a vásárhelyi levegőt, amit a kombinát környékén gyűjt be teleszkópos lepkehálóval. Azért nem szeretné felfedni kilétét, mert a kliensei elsősorban iraki is szíriai ISIS-terroristák, akik vegyi támadásokhoz veszik a cuccot.

 levego

Rendőrdisznók. (Négylábú) állatokkal bővült a marosvásárhelyi rendőrállomány, csak a rend éber őrei – rendhagyó módon – nem rendőrkutyákat, hanem rendőrdisznókat kaptak. A rendőrdisznó előnye a rendőrkutyával szemben, hogy a bomba és a kábítószer mellett a szarvasgombát is kiszagolja, és a muszlim terrorista rosszaságok ellen is tökéletes védelmet nyújt, akik nemcsak hogy nem esznek disznóhúst, de fosnak is a disznótól, mint klubtulajdonos az ISU-ellenőrtől. A lokál-milicisták nem kaptak disznókat, ők kénytelenek beérni azzal az eggyel.

rendordiszno

Buszsofőr alpolgármester. Nemrég mutatták be annak a busznak a prototípusát, amelyből – állítólag – több tízet készül venni a város(meg)vezetés jövő év elején. Egyik alpolginknak annyira megtetszett a modern tömegközlekedési doboz, hogy elhatározta: hétvégenként ő maga fogja vezetni az egyiket. „Így jobban rajta tudom tartani a kezem Marosvásárhely pulzusán, és meggyőződésem, hogy a marosvásárhelyi lakosok is szívesen látnak majd az új szerepkörben. További előnye, hogy nem kell majd minden háromméteres aszfaltcsík vagy két négyzetméternyi piskótakő inaugurálásához külön kocsival kimennem, fogyasztva a marosvásárhelyi lakosok pénzét és türelmét; ahol útközben aszfaltozókat, piskótázókat látok, ott megállok, leszállok, gyorsan felavatom, kütájzicsépésté, fényképezkedek egyet, és megyünk is tovább” – lelkendezett a vicseprimár.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1309

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.