Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

RMDSZ – EREDMÉNY LESZ?

Molnár Tibor december 9, 2016 Humor

– a tulipános választási kampánykomédia oldal-, felül- és alulnézetből –

egynagyonviccesrmdszplakatparodia

Vasárnap, december 11-én parlamenti választások lesznek Romániában. Ez nem feltétlenül fölösleges infó, hiszen oly csendes, és ennek folyományaként kvázi észrevétlen volt a kampány, hogy akadhatnak olyanok, akik csak e sorokat olvasva értesülnek róla. Ugyanis az új kampánytörvény értelmében, ahogy a nyári helyhatóságin már megtapasztalhattuk, tilos (volt) nagy gruppenes szabadtéri választási banzájokat tartani, rosszarcú jelöltek óriásplakátjaival riogatni a gyanútlan járókelőket, illetve pártlogós vödrökkel, bilikkel, bézbólsapkákkal, pungákkal, öngyújtókkal, golyóstollakkal meg egyéb szirszarokkal „mitujálni” a jónépet.

Az RMDSZ ezúttal már nem nagyon kampányolt az autonómiával, ahogy tette eddig négyévente mindig – a kampánystratégáik is érezhették, hogy 27 év után is azzal etetni a választókat már zsenáns lenne –, de ígértek helyette, fű-fán kívül, gyakorlatilag mindent: az erdélyi autópályák(!) finiszálását 2020-ig, a magyar nyelv hivatalossá tételét Székelyföldön meg egyéb, nyilvánvalóan teljesíthetetlen marhaságokat. Meg akarták menteni Kolozsvárt és Nagyváradot Bukaresttől, pedig ha valamitől meg kéne menteni Kolozsvárt, Nagyváradot és a többi erdélyi nagyvárost, és nem csak, az maga az RMDSZ. Választási szlogenjeikben hemzsegtek a paráztató, fosató, szorongáskeltő, ijesztgető kifejezések: „félelem”, „támadás”, „veszély”. Amiktől értelemszerűen ők majd jól megvédenek bennünket. Amennyiben rájuk szavazunk vasárnap, mert csak úgy grátisz nem. Még mit nem!

Van viszont egy nagy rejtély, egy bányamélyen elhallgatott tény, amiről nem beszélt senki a kampányban (nemcsak a szavazatainkra ácsingózó jelöltek nem, de az Erdély TV-s „politikai elemzők” sem; se a mostaniban, se a 2012-esben): hova tűnt 200 000 (kétszázezer) RMDSZ-szavazó négy év alatt??? Mert 2004-ben hatszázharminc ezren szavaztak az RMDSZ-re, átlagolva (Képviselőház: 624 000 szavazat, Szenátus: 633 000 szavazat), négy évre rá, 2008-ban ellenben már csak négyszázharminc ezren (Képviselőház: 425 000, Szenátus: 440 000), ami brutális, de kiváltképp meg- és kimagyarázhatatlan csökkenés. Hogyan veszíthette el a „szövetség” a szavazói egyharmadát négy év alatt? Igaz ugyan, hogy Romániát 2007. január 1-jén vették fel az Európai Unióba, aminek következtében sok magyar fiatal elcsángott az EU-ba dolgozni, tanulni vagy dolgozni tanulni, na de kétszázezer?! Aligha. A csökkenő tendencia 2008 után is folytatódott: 2012-ben háromszáznyolcvan ezren, azaz 40 ezerrel kevesebben voksoltak az RMDSZ-re, mint négy évvel korábban, és a felmérések alapján a helyzet most se rózsás, s nem is tulipános. (Egy zárójeles, de érdekes appendix a fenti számadatokkal kapcsolatban: ezt a kétszázezres voks-deficitet annyira restellik az erdélyi magyarság fehérgalléros sírásói, hogy egyetlen hivatalos kimutatásukban se szerepel, csupán a százalékos arányok vannak feltüntetve.)

Azzal, hogy gyakorlatilag minden közvélemény-kutatás 3% körülre lőtte be őket, különösebben nem foglalkoztak a kampányban, hiszen a cseles alternatív küszöbbel úgy is bejutnak a parlamentbe, ha meg se közelítik a normál bejutáshoz szükséges öt százalékot. (A tavaly módosított választási törvény értelmében azon pártok is bekerülnek a törvényhozásba, amelyek nem kapják meg ugyan az országosan leadott érvényes szavazatok 5%-át, de legalább négy megyében begyűjtik az ott leadott voksok egyötödét. Az alternatív küszöbre vonatkozó cikkely az RMDSZ javaslatára került be a választási törvénybe. Naná!) Sőt, azok, akik felküszködik magukat az alternatív küszöbre – amely tornamutatványra reális esélye egyedül az RMDSZ-nek van, a székelyföldi magyar-koncentráció miatt –, még az országos kompenzációs (szennyes)kosárba is bekerülnek, vagyis a visszaosztott szavazatokból is kapnak. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a jelenlegi 18 képviselői fotelből jó eséllyel megtartanak tizenhetet, a 9 szenátoriból pedig nyolcat, de még az se kizárt, hogy mind a kilencet. A kilencedik szenátori mandátum effektíve csak akkor úszhatna el, ha a román részvételi arány számottevően meghaladná a magyart; ilyenre eddig még nem volt példa, de láttunk már éjjeliőrt nappal is.

Vélhetően ezért fordulhatott elő, hogy mivel gyakorlatilag nincs vesztenivalójuk, olyasmikkel se átallottak kampányolni, mint a vásárhelyi katolikus gimnázium körüli botrány, vagy a csíksomlyói búcsú-csucsu. Ami azért orbitális pofátlanság, mert tulajdonképpen mindkettő az ő saruk: az iskola „alapításnál” kicsinyég jobban kellett volna figyelni, ami az engedélyeket meg a többi adminisztrációs gezemicét illeti, a búcsús ügyet pedig szintén ők baltázták el. Kelemen Hunor, aki maga kezdeményezte anno a csíksomlyói búcsúnak az UNESCO védett szellemi örökségek listájára való felvételét, kulturális miniszterként (szóval, ha valaki, akkor ő ismeri a dörgést), simán beprotezsálhatott volna egy RMDSZ-est is ama delegációba; annyi szava azért van Bukarestben, legalábbis a volt minisztériumában. Ehelyett mit cselekedett az istenadta? Minekutána a román kulturális államtitkár ott helyben torpedózta meg az ügyet, Kelemen másnap kiállt, és azt bátorkodta mondani, hogy ő bizony kirúgná azt a csúnya államtitkárt. Az ész megáll, és csak ácsorog… Pechjükre a Wizz Air magyar cég, különben hót ziher, hogy azzal is szégyentelenül kampánykodtak volna, hogy na persze, azért repültek el Marosvásárhelyről, mert a legnagyobb erdélyi magyar város, mint olyan, meg magyar a fő-steward, meg minden.

Egy, a fészbukon keringő vicc szerint Vásárhely akkora metropolisszá nőtte ki magát, hogy a vasútállomása Segesváron, a reptere meg Kolozsváron van.Ezután már csak a Polgármesteri Hivatalt kellene elköltöztetni.

Fotó: Foter.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 896

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.