Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Sanyi  

Molnár Tibor június 4, 2018 Humor

Altatólövedékkel elkábították, majd a zernyesti medverezervátumba szállították Sanyit, a Szent Anna-tó környékén élő „problémás” medvét. A mintegy száz kilós, kétéves mackó áthelyezését múlt csütörtökön hagyta jóvá a környezetvédelmi minisztérium, és az illetékes szervek másnap már végre is hajtották az akciót. Tudvalevő, hogy Sanyi a csíksomlyói pünkösdi búcsú előtti napon lájtosan megharapta egy vele szelfizni próbáló, 74 éves magyarországi zarándokmama combját.

„A kilövéséről szó sem lehetett, hiszen nem a medve a hibás azért, hogy ebbe a helyzetbe került. Nem lakott területről van szó, ahová bemerészkedett a vadállat, hanem éppen ellenkezőleg: itt az ember hatolt be a medve természetes élőhelyére. Az persze ennek ellenére sem elfogadott, hogy emberekre támadjon, ezért is hoztuk meg a döntést az áthelyezéséről. Ahogy az embernek is jár egy második esély, amennyiben hibázik, úgy a medvének is lehetőséget biztosítunk az elszállítás által egy új életre” – mondta az Országos Környezetőrség illetékese.

Kétség nem fér hozzá: aki egy szabadon bóklászó, mázsás vadállattal akar fényképeszkedni, az akkora marha, hogy még Indiában is simán agyonütnék. Továbbá, az is teljesen biztos, hogy ha Sanyi nem csak felületesen kaparja meg, hanem súlyosan megsebzi, vagy esetleg cafatokra tépi az idétlenjét, akkor szóba se jön semmiféle áthelyezés: simán agyonlőtték volna, mint egy veszett kutyát.

Aztán ott vannak az urbánsanyik, vagyis azon medvék, amelyek városokba, falvakba látogatnak be, mostanában egyre gyakrabban. Amit sokan azzal magyaráznak, hogy egyre szűkül az életterük, mert folyamatosan vágják ki a seggük alól az erdőt megsatöbbi, és igazuk is van. Amiről viszont mindenki megfeledkezik, az nevezetesen az, hogy a nyomorultak a még meglévő erdőkben is korgó bendővel kószálnak naphosszat, élelem után kutatva. Hasztalan. Mivel a megélhetési erdeigyümölcs-szedő hordák tagjai minden egyes szem málnát, szamócát, kökényt, áfonyát satöbbit lelegelik előlük, az ehető gombákat szintén begyűjtik, azaz teljesen „lerabolják” az erdőt a medvék elől. Ezek után még azon csodálkozunk, hogy medvekomáék néha megvizitálnak egy-egy üres menedékházat, és megisszák a hűtőben talált málnabort, ami tulajdonképpen az ő málnájukból készült?

Sanyi most szerencsére megúszta, de ismétlem: csakis azért úszta meg egy áthelyezéssel, és azért nem gittelték ki, mert nem tett különösebb kárt a hülyenéniben.

Egy érdekes adalék a végére, hogy kacagjunk is kicsit: az Antena1 híradójában a Sanyiról szóló tudósítás alatt az alábbi szöveg volt kiírva a képernyőre: „A FOST CAPTURAT URSUL ȘONI”, és a prompterica is végig Șoniként emlegette. Romániában még a magyar medvéket is átkeresztelik. Váj-váj urszu!

Share Button
Ennyien olvasták: 1146

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.