Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Szelfi

Molnár Tibor november 13, 2015 Humor

Saját magunkról, tipikusan saját kézben tartott digitális fényképezőgéppel vagy okostelefonnal készített fényképet jelent; önfotónak próbálják néha magyarítani, de irtó bénán hangzik. Mint kifejezés a szelfi (az angol selfie fonetikus változata) az internetes közösségi oldalak – Myspace, Facebook, Twitter, Instagram – korában keletkezett és terjedt el, amikor tömegessé váltak a felhasználókról saját maguk által készített és megosztott fotók. A selfie első említése egy ausztrál internetes fórum, ahol 2002 szeptemberében az egyik felhasználó illusztrálta beszámolóját egy szülinapi buliról, amelyen részegen legurult a lépcsőn, és felrepedt a szája. Szerencsére nem a mája, mert akkor talán el se terjedt volna ez a szimpatikus hóbort.

Jelentésével ellentétben egyáltalán nem önző műfaj, éppen ellenkezőleg, hiszen a szelfi – pontosabban: az egyszemélyes szelfi – mindig másoknak készül; saját magának a kutya se szelfizik, inkább megnézi a pofázmányát a tükörben, úgy egyszerűbb. Elsősorban tinilányok és fiatal, szellemileg leárnyékoltabb punettik olykor csak egyes testrészeiket önfényképezik, így keletkezett a mellfi és a seggfi (így hívják ama produktumokat, amikor valaki a kebleit vagy a tomporát fényképezgeti). Más testrész-szelfik kevésbé elterjedtek, de nem kizárt, hogy hamarosan megjelennek a hátfik, talpfik, könyökfik és hónaljfik is.

A szelfizgetés valójában sokkal régebbre nyúlik vissza időben, mint gondolnánk, csak annak idején nem okostelefont, hanem ecsetet használtak hozzá – például Dürer, El Greco és Rembrandt is rengeteg szelfit készített, van Goghról már nem is beszélve, aki igazi szelfibajnok volt. A szelfi szöveges változata a curriculum vitae, hosszabb és unalmasabb formája az önéletrajzi regény. Nagy divat a celebes szelfi is, amikor az idétlenje egy hírességgel fényképezkedik, illetve a politikusos szelfi, például, amikor a szír menekültek Angela mámival fotózkodtak, aki meghívta egész Szíriát Németországba, aztán úgy megbánta, mint a szír szetter, amelyik kilencet kölkedzett. A szelfizés világszerte igen népszerű, Ferenc pápa is imád szelfizni a rajongóival. Sőt, újabban az állatok is kezdenek rákapni: nemrég egy fekete makákó megfújta David Slater természetfotós fényképezőgépét, és miután visszakerült eredeti tulajdonosához, akkor derült ki, hogy a huncut majom több száz szelfit lőtt magáról. A fotós közzétette őket az interneten, aminek következtében komoly szerzői jogi vita kerekedett, de a bíróság végül az ő javára döntött, a majmot pedig kiengesztelték néhány banánnal.

Veszélyeket is rejt magában a szelfizés, többen életük utolsó fényképét készítették el, amikor völgyhidakon, robogó vonatok tetején, épülő tömbházakon meg egyéb extrém helyszíneken képézkedtek. Csak az idén többen haltak meg szelfikészítés közben, mint cápatámadásban. Ebben nincsenek benne a cápatámadás közben szelfizők, az közös halmaz.

Manapság a szelfizés szinte elengedhetetlen kelléke a szelfibot, ami egy olyan kézben tartható, teleszkópos pálca, melynek végére erősítve az okostelefont, szebb portrékat készíthetünk magunkról, családtagjainkról és barátainkról. Ez sem mai találmány: egy blogger a Twitter-oldalán megosztott egy képet egy 1995-ös, a használhatatlan japán találmányokat összegyűjtő könyvből – eszerint a korábban kizárólag ázsiai turisták kezében felbukkanó segédeszközt kereken húsz éve találták fel. Illetve, valójában sokkal régebben, és, ahogy majdnem minden, ez is magyar! Ugyanis annak idején, Nagy Lajos király korában Toldi nem petrencés rudat tartott a kezében, hanem a béresekkel szelfizgettek aratás közben, amikor Laczfi Endre hada és Laczfi Endre maga azt hitték, hogy Miklós humán GPS-t játszik, és a budai utat mutatta nekik vala. El is tévedtek rendesen, Buda helyett Röszkén kötöttek ki, ahol a helybéliek éppen nádkerítést építettek a határon, a besenyő migránsok megfékezésére. Még mindig áll ama kerítés, ha le nem dőlt.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 947

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.