Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

SZNT – azaz Székely Nemzetbiztonsági Terület

Molnár Tibor február 1, 2018 Humor

A Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) überhazafias szervezet azzal a kéréssel fordult a minap a román állami intézményekhez, hogy nyilvánítsák „nemzetbiztonsági területté” a Székelyföldet is magában foglaló Hargita, Kovászna és Maros megyéket. A román akadémiai és üzleti szférát, továbbá szakszervezeteket és szakmai szervezeteket tömörítő társaság honlapján múlt csütörtökön jelent meg egy közlemény, amelyben a CNMR a három megye elnéptelenedésére hivatkozva kéri az államfői hivataltól, a kormánytól és a parlamenttől, hogy „kedvezmények nyújtása révén támogassák a romániai tőkével létrejövő Hargita, Kovászna és Maros megyei beruházásokat”. Ezzel – szerintük – bátorítani lehetne a cégeket és vállalkozókat a térség gazdaságának fejlesztésére, valamint a foglalkoztatottság növelésére.

Egy saját tanulmányra hivatkozva azt is konstatálják, hogy Hargita és Kovászna megye elnéptelenedése „nemzetbiztonsági kérdéssé válik” (habár nem mondják ki, de nyilván a románok elvándorlására gondolnak, bár erre vonatkozó hivatalos statisztikai adat nincs), ezért átfogó meggyőző kampányba kezdenek a román állami intézményeknél a régióba irányuló román befektetések érdekében, és nem utolsósorban azért – valójában ez az egésznek a lényege –, hogy nyilvánítsák a három megyét nemzetbiztonsági területté. „A magyar közösség vezetőinek a mesterséges zavarkeltései csakis munkahelyek létesítésével, és ezeknek a megyéknek románokkal és magyarokkal való újranépesítésével olthatóak ki” – áll a CNMR közleményében. Azt már nem kötik az orrunkra, hogy milyen etnikai arányban képzelik el az „újranépesítést”, de sejtjük.

A CNMR amúgy tele van jó ötletekkel; korábban azt kezdeményezték, hogy vonják meg Kelemen Hunor román állampolgárságát amiatt, hogy kijelentette: az erdélyi magyarok számára nem ünnep december elseje, majd később, miután természetesen alkotmányellenesnek nyilvánították ezt a baromságot, azzal álltak elő, hogy akkor legalább a neki odaítélt Románia Csillaga érdemrendet vegyék vissza tőle. A javaslatot, mint tudjuk, az érdemrend becsületbírósága el is fogadta, és javasolta Klaus Johannis államfőnek a kitüntetés visszavonását, akinek bizonyára fontosabb teendői vannak momentán, mert még nem mondott se bűt, se bát. Pontosabban: se bűűűt, se bááát.

Visszatérve a nemzetbiztonságis javaslatukhoz, van egy jobb ötletünk: zsúfolják össze a teljes székelységet egy néhány hektáros területre, kerítsék körbe magas cölöpökkel, és feszítsenek ki rájuk villanypásztort is (kívülről írják rá: „Atentie, cioban de lumina!”); utóbbinak egyből két haszna is lenne: a székelyek nem tudnának kijönni, és a medvék se tudnának bemenni. Továbbá, egy ilyen székely-rezervátum kapuján még jól is mutatna a felirat: SZÉKELY NEMZETBIZTONSÁGI TERÜLET!

Share Button
Ennyien olvasták: 656

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.