Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

„TRANS SOLO” – EGY FURCSA STAR WARS-TÖRTÉNET

Molnár Tibor június 4, 2018 Humor

Mozinéző

A nemi identitás megváltoztathatóságának bűvköréből szabadulni képtelen amerikai filmgyártás a genderfluiditás globális világítótornyaként most azzal ajándékozta meg a visszafelé bővülő Csillagok háborúja-filmek megmaradt nézőit, hogy a Han Solo életére kihegyezett legújabb epizódban Solo barátja, Lando Calrissian genderfluid pánszexuális, ami állítólag maga a nagy genderfluid áttörés! Az amerikai sajtó élénken foglalkozik azzal, hogy a Star Wars-filmsorozat legújabb, Han Solo életének egy részét bemutató részében Lando karaktere a pánszexualizmus képviselőjévé válik, azaz egy olyan személlyé, aki bármelyik nemmel és bármilyen fajjal – de akár robotokkal is – szívesen létesít szexuális kapcsolatot.

Az idősíkokban megmagyarázhatatlanul összevissza, de leginkább hátrafelé ugráló Star Wars-folytatások egyik forgatókönyvírója, Jonathan Kasdan erről így nyilatkozott: „Ideje volt már, hogy megjelenjen végre egy minden eddiginél nyíltabban felvállalt LGBT-karakter (leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális) a sorozatban. Én személy szerint imádom a genderfluiditást, és nagyon tetszik nekem az, hogy a Lando szerepét játszó Donald Glover milyen széles spektrumán mozog a szexualitásnak”. Hogy miért volt fontos egy pánszexuális karakternek az emberek milliárdjait elérő hollywoodi produkcióba való beleírása? Biztos azért, hogy Hollywood a saját szexuális szokásaihoz igazítsa a közízlést.

 

És miből áll Lando pánszexualitása? A film ismeretének hiányában egyelőre még erre a roppant fontos kérdésre nem tudni a választ, de a gyártók nyilatkozatai és az eddig kiszivárgott infók alapján például abból lehet a pánszexualizmusra következtetni, hogy a saját „női” droidja, L3-37 elmondása szerint Lando komoly érzelmekkel viseltetik irányába. De Han Solo sem mentesül Lando pánszexuális bájától, hiszen a Solo hivatalos előzetesében is szerepel egy jelenet, amelyben Lando „kicsimnek” szólítja a jóképű űrcsibészt. Ezek alapján még az is elképzelhető, hogy utóbbi nem is heteroszexuális – mint ahogy mostanáig tévesen tudni véltük –, hanem bi- vagy transzszexuális.

Ezek után ki tudja, mik fognak még kiderülni Csubakkáról, Jabbaról, Yodáról meg a többiekről… Még az is lehet, hogy Vader hazudott Luke-nak, és valójában nem az apja, hanem az… anyja!

A genderfluiditás egy olyan nemi identitás, amely egy folyamatosan változó nemre vonatkozik; a genderfluid személy bármikor bármi lehet, de az is megeshet, hogy egyszerre több neme van. A genderfluidok tehát olyan emberek, akik nem (illetve nem kizárólag) a bináris norma szerint azonosítják önmagukat nőként vagy férfiként; a nem bináris nemű emberek érezhetik úgy, hogy a saját nemük a nő és férfi között van, vagy egyszerre mindkettő, vagy semleges, a binaritástól teljesen különálló, vagy épp egyáltalán nincs nemük.

A pánszexualitás vagy omniszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája, amelyben egy személy szexuális és érzelmi vonzódása bármilyen nemű emberek felé irányulhat; egy teljesen önálló szexuális irányultságnak vagy a biszexualitás egy ágának tekinthető. A pánszexuális emberek gyakran nyitottak olyan emberekkel való kapcsolatra, akiket nem lehet szigorúan véve férfiként vagy nőként azonosítani.

Share Button
Ennyien olvasták: 466

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.